Kósa: Nem valószínű, hogy Orbán újra miniszterelnök-jelölt lesz

2006.04.26. 09:30
Bár Kósa Lajos szerint Orbánnak nem kell feltétlenül mennie a kongresszuson, azt azonban valószínűnek tartja a debreceni polgármester, hogy a következő parlamenti választásokon már nem Orbán Viktor lesz a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Navracsics Tibor szerint a párton belüli hangulat, a "bizalmi viszonyok" függvénye, hogy marad-e Orbán.

Kósa Lajos nem tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktor újra miniszterelnök-jelölt lesz. Erről a politikus az m1 Nap-kelte című műsorában beszélt szerda reggel. "Az valószínű, hogy ha így teszi fel a kérdést, hogy lesz-e még egyszer Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, akkor erre inkább azt mondom, hogy nem tartom valószínűnek, mert valószínű, hogy egy más felállásban kell egy következő választáson megmérettetni magunkat" - közölte Kósa Lajos, aki a Fidesz Hajdú-Bihar megyei elnöki tisztét is betölti.

A debreceni polgármester úgy fogalmazott, hogy a Fidesz a választásokon rengeteg embert megszólított, akik kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségére és arra a Fideszre szavaztak, amelyet Orbán Viktor vezetett, hozzátéve, nem hiszi, hogy most "az a reakció lenne a legjobb, hogy azonnal elkezdjünk kapkodni (...) és rossz személyi döntéseket hozni. (...) Ez egy higgadtabb és nyugodtabb döntést igényel". "Van (...) csomó feladat, amelyet még mindig az elnök úr tud a legjobban elvégezni" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mennie kell-e Orbán Viktornak, azt mondta: "hát ezt eldönti a kongresszus (...) én szerintem nem feltétlenül kell mennie".

Nem kellett volna lovat váltani

Kósa Lajos a választási vereségről szólva azt mondta, hogy a jobboldal csak egészen tökéletes kampánnyal nyerhet, más típusú kampányt kell csinálnia, mert ilyennel nem tud nyerni. Kósa szerint néhány személyi döntést rosszul hoztak meg, "olyan embereket állítottunk kampányarcnak, akik nem tudták megnyerni a baloldali embereket különböző mértékben". "A küzdelem hevében nem biztos, hogy kellett volna lovat váltanunk" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor lehet-e frakcióvezető, úgy válaszolt, most átmeneti periódus következik, "lesz egy olyan időszaka a jobboldalnak, amikor újra kell rendezni a sorokat, és lesz egy olyan, amikor el kell kezdeni újra építkezni" a következő választásokra felkészülve. Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy az újrarendezésben, a szövetség összetartásában Orbán Viktornak "kulcsszerepe" van. "Egyébként is megvallom őszintén, szerintem a magyar politikai élet egyik legtehetségesebb embere, kár lenne érte" - fűzte hozzá.

Navracsics: a személyi döntésekkel várni kell

Orbán Viktor, bár felajánlotta lemondását, de azt nem nyújtotta be, mert meg kell várni, hogy milyen a hangulat párton belül, mondta a Fidesz elnökének kabinetfőnöke, Navracsics Tibor a Nap-keltében. "Úgy látom, a mostani helyzetben, bár még csak most kezdünk arról beszélni, hogy a vereséghez milyen okok vezettek, (...) meg kell várni, hogy a bizalmi viszonyok olyanok-e, hogy szükséges a vezetőváltás. Egyszer már volt arra példa, hogy (Orbán Viktor) felajánlotta lemondását és a kongresszus a bizalmáról biztosította" - közölte a politikus.

A Fidesz vezetőségének és elnökének lemondása nem pusztán jelképes gesztus, a kongresszusnak kell döntenie ezekben a személyi kérdésekben, mondta Navracsiscs, aki arra a kérdésre, hogy a jövő Fidesze elképzelhető-e Orbán Viktorral, úgy felelt: "természetesen".

A politikus szerint, amíg Orbán Viktor aktív, vagy "félaktív" a magyar politikában, addig Fidesznek, a polgári oldalnak, az egész magyar politikának "megkerülhetetlen figurája". Hangsúlyozta, hogy a pártelnök nem gátolja az esetleges megújulást a Fideszben.  • Hírek
  • Hírek