Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: elfogyott alólunk a sín

2006.02.24. 19:11
Orbán Viktor szerint a közlekedés az ország vérkeringése, ahol azonban ez a vérkeringés megakad, ott trombózis keletkezik. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje kifejtette: Magyarország vonata az elmúlt négy évben lelassult, "elfogyott alólunk a sín". Orbán eltörölné a regisztrációs adót a kisautók esetében, és állami kézben tartaná a MÁV-ot.

Családi gépkocsi program beindítását ígéri választási győzelme után a Fidesz. Erről Orbán Viktor pártelnök beszélt pénteken Szombathelyen az Országépítő Találkozók elnevezésű programsorozat keretében.

A program részeként az 1600 köbcentis vagy annál kisebb gépkocsiknál megszüntetnék a regisztrációs díjat, és ezeknek a gépkocsiknak az esetében 2007 január elsejétől a felére csökkentenék az autópálya-matrica árát.

"A munka nem megy az ember után, ezért az embernek kell menni a munka után. A gépkocsi nagyon sok magyar ember számára a munkához jutás eszköze, a családok számára pedig olyan természetes létezési feltétel, akár a lakás" - jegyezte meg. Hangsúlyozta azt is, hogy nem adják el a vasúttársaságot, megóvják a MÁV-nál lévő 70 ezer munkahelyet, és olyan programot indítanak be a gépjárműgyártásban, amellyel magyar cégek adhatnak magyar embereknek munkát.

Nem eladó a MÁV

"A magyar közlekedés jövője szerintünk két pilléren nyugszik, az egyik a nemzeti vasútprogram, a másik pedig a családi gépkocsi program" - mondta. Hangsúlyozta: a magyar vasutakat valóban magyar és valóban állami kézben kell tartani, szavai szerint "a MÁV tehát nem eladó, egyetlen ágazata sem, sem a személyfuvarozás, sem pedig a teherfuvarozás". Szerinte már itt vannak, ugrásra készen a vasútépítő cégek és a teherfuvarozó vasúti cégek, így nekünk magyaroknak is fel kell ismerni, hogy olyan lehetőség van a kezünkben, amit nem engedhetünk át külföldieknek. "Ez egy valódi üzleti lehetőség, ha nem így volna, nem állnának itt készenlétben" - tette hozzá.

"Nem engedjük megismétlődni a MÁV-val azt, ami a budapesti repülőtérrel történt" - jelentette ki. "Azt sem tudjuk, hogy hol a pénz, nem tudjuk, milyen feltételek vannak még a papírokon, (...) ugyanott tartunk, mint két hónappal ezelőtt, azzal a különbséggel, hogy akkor még volt egy repülőterünk, 'egy igazi aranytojást tojó tyúk', most meg már az sincs" - mondta.

Magyarország vonata lelassult

Orbán Viktor szerint a vasútépítés és -fejlesztés időszaka lesz az előttünk álló 10-15 év, melyben a magyar járműipart is megpróbálják majd fellendíteni.

A pártelnök a zsúfolásig megtöltött régi szombathelyi sportcsarnokban, nemzeti színű papírzászlókat lobogtató tagjaik és szimpatizánsaik körében tartott beszédében kijelentette: a közlekedés az ország vérkeringése, ahol azonban ez a vérkeringés megakad, ott trombózis keletkezik.

Orbán Viktor szerint tudomásul kell venni, hogy felgyorsult körülöttünk az élet, ma már nem a nagy hal eszi meg a kishalat, hanem a gyors eszi meg a lassút, "ha túl lassúak leszünk, megesznek bennünket". Mint megjegyezte, Magyarország vonata az elmúlt négy évben lelassult, "elfogyott alólunk a sín".