Gerzson
-3 °C
2 °C

Százmilliós ötlet a koalíciós államtitkárságon: Örömkoncert

2003.08.08. 10:54
A Miniszterelnöki Hivatal Koordinációs Politikai Államtitkársága szervezi az Örömkoncert elnevezésű nagyszabású komolyzenei koncertet augusztus 19-ére. Gulyás Erika helyettes kormányszóvivő szerint azért az államtitkárság a szervező, mert ők a koncert ötletgazdái. Az államtitkárság ugyanakkor csak koordinál, valójában a Hungarofest Kht. szervez, ők azonban nem közbeszerzéssel kapták a megbízásukat, és a nyílt eljárások helyett szabadkézi vételi eljárás keretében költik el a programra rendelkezésre álló százmilliós állami forrást, amihez ugyanennyit raknak hozzá a szponzorok.
Egyedi kormánydöntés alapján rendezheti meg a kancellária koalíciós egyeztetésért felelős államtitkársága a Medgyessy Péter miniszterelnök beszédével kezdődő augusztus 19-i Örömkoncertet, nyilatkozta az Indexnek Papp György, a koncertet szervező operatív bizottság vezetője, az államtitkárság munkatársa. Tájékoztatása szerint a kabinet április 18-i ülésén határozott arról, hogy megrendezi a programot, amelyet Papp szerint a kormány döntése nyomán a Hungarofest Rendezvényszervező Kht.-nak kell tető alá hoznia. Az eseménnyel hazánk közelgő EU-s csatlakozását kívánja a kabinet megünnepelni.

Költségek

A korábbi tájékoztatások szerint a kétszázmillió forintért megrendezendő monumentális koncerten több mint négyezer énekes és kétszázötven zenész lép színpadra. A program büdzséje kétszázmillió forint, amiből százat a költségvetés általános tartalékalapjából, százat szponzori támogatásokból fedeznek. A korábbi híradások szerint a színpadépítés, a színpad-, hang- és fénytechnika, az energiafelhasználás, a díszlet- és dekorációépítés, a kommunális feladatok finanszírozása, a biztonságtechnika, a pirotechnika alkalmazása 96 millió forintba kerül.

A szervezők huszonnyolcmillió forintot költenek reklámokra, magyar és angol nyelvű szórólapokra, műsorfüzetre, továbbá hatmillió forintot a koncert lebonyolításában résztvevők munkadíjára. Emellett harmincötmillió forintot fordítanak a koncerten közreműködő száz kórus, valamint a 233 tagból álló zenekar és a karnagy tiszteletdíjára, nyolcmillió forintot fizetnek jogdíjakért és a hangszerek szállításáért, huszonhétmillió forintba kerül a kórustagok elszállásolása, utaztatása, az összesen mintegy négyezer-háromszáz résztvevő háromnapos étkeztetése.

A szervező az ötletgazda

Szent István-nap négyszázmillióért
A kormány másnapi programjaira egyébként csaknem négyszázmillió forintot költenek, a Szent István-napi rendezvényeken azonban nem tart ünnepi beszédet a miniszterelnök. Gulyás Erika szerint az Örömkoncert előtt mondja el a kormányfő ünnepi beszédét, amit élőben közvetít a köztévé mindkét csatornája, illetve a Duna tv, az egész programot az M2 közvetíti, de 20-án megismétlik a koncertet a Medgyessy-beszéddel együtt. Miután a kormányfő augusztus 20-án nem tart ünnepi beszédet, a kabinet is elismeri, hogy az augusztus 19-ei rendezvény kapcsolódik a másnapi ünnepi programokhoz, az ünneppel kapcsolatos tájékoztatókban azonban csak a Szent István-napi események árát számolják bele, az örömkoncertes állami százmilliót nem.
Gulyás Erika helyettes kormányszóvivő az Index kérdésére azzal indokolta, miért a koalíciós ügyekért felelős államtitkárság szervezi a rendezvényt, hogy a rendezvény ötlete Horn Gábor államtitkárságán merült fel, még tavaly ősszel. Gulyás szerint nem lett volna etikus elvenni a szervezés jogát épp az ötletgazdáktól, a helyettes kormányszóvivő ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy milyen eljárások alkalmazásával választják ki a közreműködő cégeket.

Nyílt közbeszerzés nélkül

Papp György, Horn államtitkárságának állandó munkatársa szerint szabadkézi vételi eljárást alkalmazva választ közreműködőket a Hungarofest, de hogy melyik cég mit csinál és mennyiért, azt Papp nem tudta megválaszolni arra hivatkozva, hogy több mint kétszáz alvállalkozó segíti a kivitelezést. Papp szerint a kormánydöntés a Hungarofestet jelölte ki szervezőnek, és az államtitkárság csupán koordinálja a feladatokat. Közbeszerzési szakértőnk ugyanakkor úgy véli, a közhasznú társaságot - függetlenül attól, hogy állami tulajdonban van-e - csak közbeszerzési eljárással lett volna szabad kiválasztani.

Hornéké az utolsó szó

Moldovai Viktor, a Hungarofest Kht. ügyvezetője érdeklődésünkre elismerte, hogy nem közbeszerzéssel választották ki őket. Mint elmondta, a feladatra a kancellária, illetve a kultusztárca közösen kérte fel őket, de nem a kormány döntésének hónapjában, hanem csak júliusban. Ily módon pedig már csak arra van ideje a kht.-nek, hogy szabadkézi vételi eljárás keretében válassza ki a közreműködőket. Az ügyvezető tájékoztatása szerint feladatonként három-öt cégtől kérnek ajánlatot, és egy szakértőkből álló zsűri dönt a nyertesekről, de a végső szó minden esetben Horn Gábor államtitkárságáé. Moldovai Viktor arra a felvetésünkre, hogy nem ellentétes-e a közbeszerzési törvény szellemével, ha feldarabolják a megbízásokat, úgy reagált, hogy ebben az esetben nincsen egységes feladat, amire egyben kifizethetnék az állami százmilliót, feladatonként versenyeztetnek.