Bernadett
-2 °C
4 °C

Ideiglenesen működésképtelen az ORTT

2004.11.09. 17:26
Az MDF frakció megszűnése miatt hetekre működésképtelenné vált a médiahatóság, mert az ORTT tagok mandátuma megszűnik, amikor feloszlik egy párt képviselőcsoportja. Az ORTT működéséhez legalább öt tagra van szükség, a kialakult helyzet miatt azonban a testület létszáma négy fősre csökkent, így egyelőre működésképtelen. Legkorábban két hét múlva folytathatja az ORTT a munkáját.
Nemcsak a parlamenti helyekre kell újrajelölni az MDF képviselőit, hanem a médiahatóságba is új tagokat kell jelölni, miután hétfőn megszűnt a párt parlamenti frakciója. Ráadásul e miatt legalább két hétig működésképtelen az Országos Rádió és Televízió Testület, mert létszáma az öt fős minimum létszám alá csökkent. A szabályozás szerint ugyanis az ORTT-tag mandátuma a delegáló párt parlamenti frakciójának megszűnésével automatikusan lejár, így Wéber János MDF-es delegált megbízatása hétfőn megszűnt. Nélküle pedig csak négy megválasztott tagja van a médiahatóságnak.

Egyelőre nem üléseznek

Ladvánszky György az MSZP által delegált ORTT-tag az Indexnek elmondta, hogy a médiahatóság tagjai kedden informális beszélgetést tartottak, ahol arra a jogi álláspontra helyezkedtek, hogy Wéber János megbízatása megszűnt és amíg új tagot nem delegál a demokrata fórum, nem üléseznek. A törvény ugyanis kimondja a testület létszáma minimum 5 fő. Egyes jogértelmezések szerint ez azt jelenti, hogyha öt alá csökken a tagok száma, akkor az egész testület megbízatása megszűnik. Ladvánszky azonban nem osztja ezt a vélekedést és úgy gondolja, ha az MDF delegáltja keresztül ment a jelölési folyamaton és megválasztják, folytathatják a munkát.

Az MDF delegáltját jelölésétől számított 15 napon belül kell megválasztania az Országgyűlésnek, a szavazás előtt a kulturális bizottságnak meg kell hallgatnia az aspiránst, de szavazniuk nem kell. Ha a delegált nem kapna elegendő szavazatot a parlamentben csak akkor lehet vele újra próbálkozni, ha a szavazatok legalább 10 százalékát megszerezné. Az Országgyűlés csütörtöki házbizottsági ülésén dőlhet el, mikor szavazhat a parlament az MDF új delegáltjáról. A demokrata fórum szerdai elnökségi ülésén lehetséges, hogy szóba kerül a jelölés kérdése, mindenesetre senkit nem sikerült az ügyben szóra bírnunk.

2002 óta műkdöik minimum létszámmal az ORTT

Az ORTT egyébként a 2002-es választások óta működik a törvényben meghatározott minimum létszámmal, azaz öt taggal. A médiatörvény úgy rendelkezik, hogy képviselőcsoportonként legalább egy tagot kell delegálni, az elnököt pedig a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen jelöli. Legutóbb jelentősen elhúzódott az elnökjelölés, mert hetekig nem tudott konszenzusra jutni az elnök személyéről Medgyessy Péter akkori kormányfő, illetve Mádl Ferenc köztársasági elnök.