Árpád
-2 °C
4 °C

További rádiófrekvenciákat ígérnek

2000.02.29. 17:17
Az Országos Rádió és Televízió Testület kedden ismertette az országos rádiófrekvenciákra kiírt pályázatok nyerteseit. A körzeti kereskedelmi frekvenciákat Budapesten az Inforádió, az Est Rádió, a Gidó Média és a Rádió Infórum, Győrött a Rádió Győr, Pécsett a Mambó Rádió, Miskolcon és Egerben az Egri Katolikus Rádió Alapítvány nyerte. A nonprofit 98 Mhz-es frekvenciát a Civil Rádió kapta meg. A médiahatóság elrendelte az új pályázatok kiírását, de a pályáztatásról már az új - egyelőre kizárólag kormánypárti jelöltekből álló - médiatestületnek kell majd gondoskodnia.

Miután Kovács György ORTT-igazgató felolvasta az országos rádiófrekvenciákra kiírt pályázatok nyerteseinek nevét, elmondta azt is, hogy az ORTT új pályázatot írt ki a Nyíregyházi 99,4 MHz-es körzeti kereskedelmi rádiós frekvenciára illetve a következő műsorszolgáltatási jogosultságokra: Kiskunhalas (92,9 MHz), Szombathely (97,1 MHz), Keszthely (99,4 MHz), Kecskemét (97,7 MHz), Budapest (88,8 MHz), Debrecen (90,0 MHz), Miskolc (90,4 MHz).

A szavazás eredménytelenül zárult a Budapest 92,1 MHz és az Érd 101,3 MHz esetében - tette hozzá az ORTT-igazgató.

Háttér
A leköszönő ORTT által az új testületre hagyományozott kilenc frekvencia mellé további közel negyven frekvenciát ad át a Hírközlési Főfelügyelet az ORTT-nek. Húsz frekvencia esetében már megtörtént a nemzetközi egyeztetés, további húsz frekvenciáról most folynak a tárgyalások az érintett országokkal.

Romváry Antalné, a Hírközlési Főfelügyelet műsorszolgáltató osztályának vezetője azt is elmondta, hogy az ORTT helyi és körzeti rádió- és TV frekvenciákat kért a Hírközlési Főfelügyelettől. A helyi frekvenciák közül jelen pillanatban tíz lenne átadható, a körzeti frekvenciákról még nagyrészt folynak a tárgyalások. Romváry Antalné szerint rövidesen, egy-két hónapon belül befejeződhet az előkészítés. Kérte például az ORTT Észak-Magyarország körzetét - ez viszonylag nagy terület, ámde már nagy teljesítménnyel csatornát nem lehet oda biztosítani, mert ezek a frekvenciák elfogytak. Kisebb körzetet ellátó frekvenciák kiosztására van mód - mondta el az osztályvezető asszony: a tervek szerint 15 kisebb adóállomás lenne abban a körzetben. Budapestre nem kért ebben a körben frekvenciát a testület, de a főváros körzetével összeérő térséget igen, vagyis Gyömrő, Gyál és Monor körzetében.

Nem határoztak tehát a budapesti 88,8-as nonprofit frekvencia sorsáról sem, amelyre a Tilos Rádió, a katolikus Mária Rádió, az Ariadné Rádió és a Rádió C is pályázott. Bánlaki József ORTT-tag szerint az eredménytelen szavazásnak az is az oka, hogy Révész T. Mihály ORTT-elnök és Nahlik Gábor testületi tag nem vett részt a testület hétfői ülésén. (Révész T. Mihály Londonban képviseli az ORTT-t a napokban, Nahlik úr pedig betegségre hivatkozva maradt távol) Bánlaki József hangsúlyozta: a még kérdéses nyolc vidéki és egy budapesti helyi rádiófrekvencia odaítéléséről azért sem dönthettek, mert nem volt meg a döntéshez szükséges számú szavazat.

Dr. Körmendy-Ékes Judit hangsúlyozta: a BBC-Deutsche Welle - Radio France konzorcium formai okokból nem nyerhetett a pályázaton. Ehhez Bánlaki József annyit fűzött hozzá, hogy valószínűleg a jogászok félreértettek valamit a pályázati szövegben, mert a pályázat időközben nem változhatott. (Összehasonlításul: a mára megszűnt TV3 jogelődje, a 1997-es kereskedelmi tévépályázaton vesztes Írisz TV a pályázatot kiíró ORTT, valamint a pályázat két nyertese: a Magyar RTL Rt. (RTL Klub), illetve az MTM-SBS Televízió Rt. (TV2) ellen kért jogorvoslatot. A pert az Írisz TV azzal indokolta, hogy a pályázati eljárás során a Magyar RTL Rt. nem megfelelő adatokat közölt a tulajdonosi struktúrájáról, az ORTT pedig elbírálta ezt az alakilag érvénytelen pályázatot, illetve a kiírás után változtatta meg az értékelési elveket és ezzel megsértette a versenyeztetés szabályait.)

A testület hétfői döntése értelmében azonnal kiírta az új pályázatokat. Körmendy-Ékes Judit ORTT-tag elmondta: a pályázati feltételek nem változnak, tehát azok a pályázók, akik ügyében nem döntött a testület - mint az ORTT elnökjelöltje fogalmazott - az apróbb hibákat kijavítva ugyanazzal a pályázattal újra ringbe szállhatnak. Arra a kérdésre, hogy ha változatlan feltételek mellett változatlan pályázatokkal lehet az újabb pályázaton indulni, akkor vajon nem politikai döntések születtek-e a frekvenciák elosztásánál, Körmendy-Ékes Judit határozott nemmel válaszolt. Tímár János ORTT-tag szerint a pályázatok elbírálásának kudarca a pályáztatási mechanizmus hibájából adódik. Szerinte a döntésekben túl nagy szerepet kap a szubjektivitás, a politikai érdek. Tímár szerint nagy veszteség az is, hogy nem kapott frekvenciát klasszikus vagy jazz-zenére pályázó, vagy hogy nem nyert kisebbségi rádió sem. Weber János szerint egyszerűen matematikai alapon nem tudtak néhány esetben döntést hozni: ha például hárman igent mondtak, hárman pedig nemet, lehetetlen volt konszenzusra jutni. Kardos Lajos így indokolta, miért nem vett részt a kilenc kérdéses frekvenciával kapcsolatos döntésében: "A teniszpályáról is lemegyek, ha a partnereim sokat hibáznak."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?