Emőke
-4 °C
9 °C

Rendkívüli parlamenti ülést akar a Fidesz

2005.07.28. 12:18
Négypárti egyeztetést és a parlament rendkívüli ülésének összehívását sürgeti a Fidesz. Azt kifogásolják, hogy szerintük ősztől a természetbeni juttatások személyi jövedelemadóval megnövelt összege után kellene járulékot fizetniük a vállalkozóknak. Állítólag óriási a felháborodás és a csalódás.
A jövő hétre négypárti egyeztetést, augusztusra pedig rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi a Fidesz annak érdekében, hogy az Országgyűlés vonja vissza azt a járulékemelésről szóló jogszabályt, amely szeptember 1-től terhelné a vállalkozókat, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tállai András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A politikus elmondta, az újabb adóemelés azt jelentené, hogy ősztől a természetbeni juttatások személyi jövedelemadóval megnövelt összege után kellene járulékot fizetniük a vállalkozóknak. Ha a jogszabály hatályba lép, akkor 1000 forint után 887 forint járulékot kell fizetni, az eddigi 760 forint helyett.

Több százezer vállalkozót érinthet

Tállai András szerint ezzel a lépéssel éves szinten 8-9 milliárd forintot vesznek ki a munkáltatók zsebéből. Számításai szerint az emelés több százezer munkavállalót és több tízezer vállalkozót érinthet, főként azokat a nagyvállalatokat, amelyek kollektív szerződésben rögzített természetbeni juttatásokat adnak dolgozóiknak.

A képviselő aggályosnak tartotta azt is, hogy egy adófajta, a személyi jövedelemadó után kell majd járulékot fizetni. Ez sértheti azt az elvet, hogy egy dologra csak egy adót lehet kivetni, mondtas.

A jogszabályt az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításával fogadta el az országgyűlés kormánypárti többsége, például a borravaló a megadóztatásával együtt, ugyanakkor ezt a javaslatot már akkor nyújtotta be költségvetési bizottság, amikor lezárult a parlamenti vita.

"Álszentek"

A kormánypárti képviselők viselkedése álszent, hiszen miközben a kormány adócsökkentésről beszél, ők "sunyi, sumák módon terjesztették az Országgyűlés elé és szavazták meg" ezt a javaslatot, mondta Tállai.

Szerinte ebben a kérdésben az SZDSZ felelőssége is felvetődik, hiszen ők korábban kijelentették, hogy nem szavaznak meg újabb adóemelést. Az ellenzéki képviselő vállalkozói, munkáltatói szervezetek véleményét idézve azt mondta, óriási a felháborodás és a csalódás vállalkozói körökben.

Az MSZP hisztériakeltésről beszél

Kovács Tibor, az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese politikai hisztériakeltésnek nevezte a Fidesz kezdeményezését.

Szerinte az ellenzéki párt a politikai uborkaszezont kihasználva próbál politikai hisztériát kelteni másfél hónappal azután, hogy a parlament szavazott a módosításról. A szocialista politikus szerint ezzel a módosítással a kormányoldal egy adóelkerülő kiskaput zárt be.