Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Jövő héten rendkívüli parlamenti ülés

2004.08.16. 14:45
A sorkatonaság megszűntetéséről, az úgynevezett standolást szabályozó törvény módosításáról és a privatizációról tárgyal majd a parlament a jövő péntekre összehívott rendkívüli ülésén.
A házelnök augusztus 27-re hívta össze a Fidesz által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést. A házbizottság hétfői ülését követő sajtótájékoztatón Szili Katalin elmondta, hogy mind a négy párt egyetértett az ülés megtartásával.

Szili Katalin közlése szerint az ülésnek három napirendi pontja, a privatizáció, a sorkatonaság eltörlése, valamint a standolást szabályozó, a jövedéki adóról szóló törvény módosítása lesz. Ez utóbbival kapcsolatban kedden újabb tanácskozást folytatnak majd, annak érdekében, hogy a házszabálytól való eltéréssel ebben az ügyben zárószavazást tudjanak tartani.

A házelnök beszámolt arról, a kormánypárti frakciók kifogásolták, hogy a Fidesz a kezdeményezésében nem indokolta meg a rendkívüli ülés összehívását. Közölte, az ülésen napirend előtt várhatóan igazolják az Európai Parlamentben mandátumot szerzett képviselők helyére kerülő 11 politikus mandátumát. A pénteki parlamenti ülésen lesznek azonnali kérdések, kérdések és interpellációk is.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese aggasztónak nevezte, hogy bár a parlament összeül, ott érdemi döntések meghozatala nem várható. Hozzátette, ha a kormánypártok támogatnák a házszabálytól való eltérést, akkor határozni lehetne a sorkatonaság megszüntetéséről és a privatizáció leállításáról is. E két kérdésben az MSZP-nek és az SZDSZ-nek azonban az ellenzék álláspontjától eltérő véleménye van, ezért ezek megszavazása a Fidesz által javasolt formában nem várható.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője fontosnak nevezte, hogy a "parlament ne csak ülésezzen, hanem dolgozzon is".