Szilvia
5 °C
16 °C

Felelőst akar az MSZP-frakció

2007.05.29. 21:53
A balatonőszödi beszéd kiszivárogtatása volt a legfőbb témája az MSZP keddi frakcióülésének. Gyurcsány miniszterelnök amellett érvelt, hogy nem szabad házon belül keresni a szivárogtatót, az Élet és Irodalom cikkében hírbe hozott szocialista vezetők viszont a felelős leleplezését követelték.

A balatonőszödi Gyurcsány beszéd elhangzásának egyéves évfordulójára az Élet és Irodalmomban (ÉS) megjelent cikk rányomta a bélyegét az MSZP kedd délelőtti frakcióülésére. A lap arról számolt be legutóbbi számában, hogy a lezajlott vizsgálatok kizárták, hogy kívülről történhetett a kiszivárogtatás. A lap számba vette, hogy kiknek állhatott érdekében a beszéd nyilvánossá tétele, többek között Baja Ferencet, Szili Katalint, Kiss Pétert, Szekeres Imrét és Puch Lászlót nevezték meg.

Úgy tudjuk, a frakcióülésen Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter határozottan kikérte magának a gyanúsítgatást. Felszólalásában utalt arra, amíg nem derül ki, hogy ki a felelős a szivárogtatásért, addig bárkit gyanúba lehet keverni. A szocialista alelnök ezért érthetetlennek nevezte, Gyurcsány Ferenc miért adott arra utasítást, hogy a vizsgálatot házon belül már ne folytassák. "Ősszel fölgyulladt az ország, és ennek nincsen felelőse, ez megengedhetetlen" - fakadt ki a tanácskozáson Suchman Tamás.

Információink szerint Baja Ferenc is kikérte magának, hogy hírbe hozták az üggyel kapcsolatban. De a Hírszerző információi szerint már hétfőn reggel is magyarázkodásra kényszerült a kormányfő egy szűkkörű tanácskozáson, mert a hírbe hozott szocialista potentátok közül többen is kifogásolták, hogy nem hagyja, hogy az illetékes szervek az ügy végére járjanak.

Forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc arról beszélt felszólalásában, hogy a mostani helyzetben bizalomra van szükség és nem szabad ezért titkosszolgálati eszközökkel azt kutatni a párton belül, ki segített a felvétel nyilvánosságra hozatalában. Gyurcsány szerint ártana a pártnak, ha kiderülne, ki a felelős. "Bízom bennetek, miniszterelnökként ez az egyetlen, amit tehetek" - mondta informátoraink szerint a miniszterelnök, majd azt hangoztatta, hogy amíg nincs perdöntő bizonyíték, addig "mindenkinek elhiszt mindent".

Bár Gyurcsány Ferenc a frakció előtt a vizsgálat ellen érvelt, Szilvásy György, a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter az ÉS múlt heti cikke után azt nyilatkozta, az NBH által indított, a külső lehallgatás lehetőségét tisztázó vizsgálat lezárult, a vizsgálat ezt a verziót egyértelműen kizárta. De azt is hozzátette, "a felvétel nyilvánosságra kerülésének körülményeit a vizsgálat további szakaszában kell tisztázni".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?