Árpád
-2 °C
3 °C

A szocialisták őrzik az őszödi titkot

2007.05.25. 10:20
A tavaly május 26-án elhangzott őszödi beszéd kiszivárogtatáshoz Gyurcsány Ferenc belső, szocialista párti ellenzékének volt köze, írja az Élet és Irodalom. A lap szerint leginkább Szekeres Imre, Szili Katalin, Puch László, Kiss Péter és támogatóik lehettek érdekeltek Gyurcsány tervezett megbuktatásában. A cikk kapcsolatba hozza a kiszivárogtatással Krecz Tibort, Széles Gábor médiabirodalmának kommunikációs tanácsadóját is.

Az "őszödi titok" leleplezésére két ok miatt is kevés esély van, írja több hónapos kutatómunkája után az Élet és Irodalomban Rajnai Attila. A vizsgálatot egyrészt "a miniszterelnök határozott kérésére nem folytatják tovább", másrészt azok, akik ismerhetik a titkot, folyamatosan letagadtatják magukat a sajtó elől.

A cikk szerint a titok ismerői között vélhetően ott van az MSZP két rendszeresített technikusa, N. György és É. György, akik az őszödi rendezvényt hangosították. Tudhat a dologról Butor Klára, az őszödi rendezvény szervezője, valamint Frenreisz Károly, a hangosítást végző cég, az Omega Trading Kft. tulajdonos ügyvezetője is, ők azonban nem nyilatkoznak az ügyben.

Két felvétel készült

Kis Péter perel
Kiss Péter visszautasítja az ÉS című hetilapban megjelent írás "csúsztatásait", miszerint köze lenne a őszödi beszéd nyilvánosságra kerüléséhez, és jogi úton vesz elégtételt - közölte a szociális és munkaügyi miniszter. Az őszödi Nagy Testvér címen megjelent írás csúsztatásai azt a hazug látszatot akarják kelteni, hogy közöm lehetett az őszödi beszéd nyilvánosságra kerüléséhez, közölte.
Frenreisz Károly az MTI megkeresésére azt mondta: "az ügy nem rám tartozik, ezért nem kívánok hozzászólni"
A balatonőszödi beszéddel kapcsolatban az NBH által indított vizsgálat kizárta a külső lehallgatás lehetőségét, a felvétel nyilvánosságra kerülését a vizsgálat további szakaszában kell vizsgálni - közölte Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter.

A lap szerint az ügyben érintettek "szilárd" hallgatásnak meg is lett a gyümölcse, mivel "a szocialisták rendezvényeit továbbra is az Omega Trading Kft. és a két, Balatonőszödön is közreműködő technikus végzi, Butor Klára pedig előrelépett a ranglétrán: néhány hete pártigazgatónak nevezték ki".

Az ÉS idézi a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatát is, amely megnyugtatóan kizárta a külső lehallgatás lehetőségét. Sem mikrofonpuskával, sem lézeres lehallgatókészülékkel nem tudtak a nyilvánosságra kerülthöz hasonló hangminőségű felvételt produkálni. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ülés eredeti - a hangosító pulton keresztül készült - hangfelvétele és a nyilvánosságra került beszéd azonos rendszeren készült.

Mint korábban nyilvánosságra került, az ülés eredeti hangfelvétele a botrány kirobbanásának napján is Gál J. Zoltán páncélszekrényében volt. A másik felvételt tehát, amit szeptemberben eljutattak a sajtóhoz valaki a hangosítás kábelhálózatán vagy a keverőpulton keresztül készíthette. A szerző szerint az úgyhöz közelállók azt határozottan cáfolták, hogy maga Gyurcsány Ferenc másoltatta le és szivárogtatta ki az eredeti felvételt, így ugyanis meglehetősen kockázatos lett volna elővezetni a megszorításokat.

Gyurcsány belső ellenzéke

A cikk szerzője ezek után azzal foglalkozik, kinek állhatott érdekében Gyurcsány Ferenc megbuktatása a felvétel kiszivárogtatásával. Rajnai Attila rámutat arra, hány csoportra osztható a miniszterelnök belső ellenzéke. A háttérbeszélgetések eredményeként ezt a kört meghatározva négy szocialista politikust nevez meg: Szekeres Imrét, Szili Katalint, Puch Lászlót, Kiss Pétert, s mindegyiküknél hozzáteszi: nemcsak a megnevezettek, hanem az ő támogatói köreikhez tartozók is a miniszterelnök megbuktatásában érdekeltek között lehetnek.

Az ÉS oknyomozó cikke a tavaly szeptember 17-én professzionális szervezettséggel, motoros futárok bevonásával végrehajtott kiszivárogtatás körülményeit megvizsgálva emlékeztet arra, hogy az ügyben korábban már "képbe került" Krecz Tibor - aki jelenleg a Széles Gábor alapította médiabirodalom kommunikációs tanácsadója -, s aki korábban "a Tocsik-ügy kirobbantásával, illetve a a Postabank konszolidációjának ügyeivel kapcsolatban vált kollégáival ismertté".

Kapcsolatok

A lap közvetlenül is megkereste Krecz Tibort, aki elmondta, tudott a felvétel létéről, de "annak kiszivárogtatásában és szervezett kiosztásában nem vett részt". Mint az ÉS-nek nyilatkozva megjegyezte: "ilyen bizalmi feladatot a szakmai előélete miatt egyik párt sem merne rábízni".

Az ÉS következtetései szerint azonban "Krecz üzleti és szakmai kapcsolatait tekintve nem alaptalan" feltételezés őt az üggyel kapcsolatba hozni.

Megemlítik, hogy egyik cége, "a Krecz és Nádori Kft. szerződéses kapcsolatban állt a Kiss Péter vezette Miniszterelnöki Hivatallal, egy másik cég, a Kapcsolat.hu Kft. - amelynek a hatályos cégbírósági adatok szerint Krecz az ügyvezetője - tulajdonosa pedig a szocialisták által alapított, és a Kiss Péter köréhez tartozó Baja Ferenc vezette Táncsics Mihály Alapítvány".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?