Ötéves a magyar csoda

Tölgyessy: Orbánra négyen voltak kiváncsiak

2009. szeptember 29., 14:44 Módosítva: 2010.12.19 12:22

"A Fidesz már 2034-re készül" - vélekedett Tölgyessy Péter politológus, miután nyilvánosságra hozták a legfrissebb közvéleménykutatási adatokat. (A Medián szerint a választani akarók 58 százaléka az MSZP-re, 31 százaléka az MDF-re, 6 százaléka a Fidesz-Jobbik listára szavazna, míg az SZDSZ 5 százalékot kapna, ha most vasárnap lennének a választások.) "Egy olyan országban, ahol 370 ezer taggal, a Magyar Országos Horgász Szövetséget is lehagyva az Amőba lett a legnagyobb civil szervezet, nem számolhatunk a hatalmi struktúrák gyors átrendeződésével. Gyurcsány miniszterelnök szokás szerint az ősz eleji kommunikációs háborút is megnyerte. Tökéletes időzítés volt a négyszázezres meleg büszkeség menete után bejelentenie, hogy a következő vonulást együtt fogják megnyitni Lakatos Bronzon megyéspüspökkel, ami után Gyurcsány nyitott földalattiból fog integetni a tömegnek. Orbán Viktor kopjafaavató beszédére mindeközben négyen voltak voltak kiváncsiak, pedig a Fidesz elnöksége is hét tagot számlál" - fejtegette az egykori parlamenti képviselő.

Külföldiek késeltek Móron

2009. szeptember 29., 14:23 Módosítva: 2009.09.29 15:24

Négy izraeli és két amerikai sérültje van annak a verekedésnek, ami a Fejér megyei Mór egyik vendéglátóhelyén robbant ki kedden délben. "Békésen iszogattunk, amikor megjelent egy csapat hegyeshalmi néger, tudja, a Michael Jackson apjának az emberei. A Schlomóék csendesen ittak a King David Resortos egyenruhájukban, amikor a legmagasabb feka, valami Tizsé nevű beledobott egy zsetont a Menáhem Öcsi poharába. A következő pillanatban már mindenki ütött mindenkit" - idézte föl az eseményeket egy neve elhallgatását kérő helybéli. Amióta a King David kaszinóközpont tulajdonosai a komplexumba olvasztották Dinnyés, Velence ls Pákozd üdülőkörzetét is, a megyében egymást érik az atrocitások. Rendőrségi forrásaink szerint a hegyeshalmi kaszinóváros tulajdonosai idegesen nézik, hogy Duna menti terjeszkedésük ellenére a Velence-tavi konkurencia esetleg előbb ér el Budapestre. Az amerikai befektetők eredetileg az osztrák határ menti Bezenyén építették fel első kaszinóikat Eurovegas néven, de a turistavonzó övezet mára már Nyergesújfaluig tart.

Tovább dagad a Totó-botrány

2009. szeptember 29., 13:53 Módosítva: 2009.09.29 14:13

"Fogalmam sem volt arról, hogy a fényképen kinek a kutyája szerepel" - nyilatkozta a hétfőtől csak online verzióban megjelenő Magyar Nemzetnek Vagyóczky Károly grafikusművész. A Totó-gate-et Bayer Zsolt publicista robbantotta ki, amikor a Fedél Nélkül szeptemberi számában azt állította, a magyar egyeurós érmén szereplő puli nem más, mint a first dog, vagyis Gyurcsány miniszterelnök Totó nevű kutyája. Daróczi Dávid kormányszóvivő kezdetben nevetségesnek minősítette a vádakat, most azonban már azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nem zárható ki, hogy "egy naiv vagy túlbuzgó kolléga" ajánlotta a miniszterelnök tudta nélkül a jegybank figyelmébe a Debreczeni József "Ferenc és én" című szubjektív riportkötetében megjelent fényképfelvételt.

Újabb elismerés Orsósnak

2009. szeptember 29., 13:36 Módosítva: 2009.09.29 13:36

Freud-emlékéremmel tüntették ki a XXIV. Pszichoanalitikus Világtalálkozón Orsós Dzsenifert, a Magyar Pszichoanalitikai Társaság alelnökét. A professzor asszony ebben a hónapban kapta meg Sarkozy elnöktől a francia Becsületrend lovagi fokozatát.

Nyolcszázmilliós MMKA-támogatás a Zuschlag-filmnek

2009. szeptember 29., 13:20 Módosítva: 2009.10.07 16:45

Bár még a rendező személye sem világos, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriuma szeptember 28-án sürgősséggel 800 millió forintos vissza nem térítendő támogatást szavazott meg a Kálomista Gábor producer bábáskodásával készülő Zuschlag János-filmnek. Kálomista az Index kérdésére "minden alapot nélkülöző, sunyi rágalomnak" nevezte azt a pletykát, hogy a "magyar Dreyfus-ügyként" ismert pert feldolgozó filmet Szabó István rendezné, a fideszes pribéket pedig Gálvölgyi János játszaná. "Egyelőre a rendező keresése folyik, Szabó neve fel sem merült, Vágvölgyi B. Andrással tárgyaltam, de az ő idejét sajnos teljesen lefoglalja az Anyám, Katus című musical filmváltozata, így tovább kell kutatnom" - tette hozzá a producer.

deru

Elindult a Rétorakadémia

2009. szeptember 29., 13:10 Módosítva: 2009.09.29 13:10

Két héttel csúszott a szeptember 17-ére, az ősződi beszéd kiszivárgásának évfordulójára tervezett indulás, kedden mégis megkezdődött az oktatás a Nádas Péter író, Réz András esztéta és Fabricius Gábor reklámszakember nevével fémjelzett Rétorakadémián. "A mai bedrótozott, facebookizálódott világban kevesen gondolnák, hogy az élőbeszédnek milyen ereje tud lenni. Mi azt mutatjuk meg, hogyan lehetsz szájjal is menő. Amolyan irodalom a zenével collab, ha vágjátok, mire gondolok" - mondta "Twittelj élőszóban!" című megnyitó beszédében Fabricius Gábor reklámszakember, akadémiaalapító.

Rendőrök rongálták meg Demcsák Zsuzsa autóját

2009. szeptember 29., 12:49 Módosítva: 2009.09.29 12:49

Három munkanélküli rendőr és két, még állományban lévő, de fizetett szabadságra küldött kollégájuk rongálták meg Demcsák Zsuzsa esélyegyenlőségi kormánybiztos személygépkocsiját - tudta meg az MTI. Mint ismeretes, a poltikusnő autójára a hétvégén ismeretelenek a "Kurvára unakozunk" feliratot festették. Bencze József országos rendőrfőkapitány a távirati iroda kérdésére "ördögi körnek" nevezte, hogy az egyre jobban fizetett állománynak képtelenség elég feladatot találni.

Dési János lenyomta a TV2 bernáthegyijét

2009. szeptember 29., 12:32 Módosítva: 2009.09.29 14:01

Egy B-kategóriás kalandfilm nyomta le a Naplót, a Csillagok háborúja pedig csúnyán kikapott Kálmán Olgától. Televíziós nézettség szeptember utolsó előtti hetében.

A múlt héten tarolt a Magyar ATV, bár a három kereskedelmi csatorna átlagos nézettsége lényegében nem változott az utóbbi hónapokban. A tévénézők 29,7 százaléka választotta az ATV-t, az RTL Klubra átlagosan 26,1 százalék kapcsolt, míg a TV2 mindössze a nézők 12,3 százalékát vonzotta, pont annyit, mint a közszolgálati televízió. A reklámokkal zsúfolt főműsoridőben azonban még mindig nagyobb az ATV előnye, hiszen esténként a nézők 35,5 százaléka a csatornát választotta, míg a konkurens RTL Klubra-re csak 28,5 százalék kapcsolt.

Tovább

Profilt váltanak a pénzszállító cégek

2009. szeptember 29., 12:31 Módosítva: 2009.12.16 20:23

Miután a rablások száma öt év alatt 87 százalékkal, a betöréses lopásoké 94 százalékkal csökkent, a bűnmegelőzésben érdekelt vállalkozások sorozatban csukják be kapuikat. Korábban már írtunk a kulcsmásolók panaszairól, hogy az emberek nem zárják az ajtókat. Most kiderült, hogy a kulcsmásolók csődje után újabb gazdasági ágazatot sodort válságba a brutálisan feljavult közbiztonság: a fegyveres pénzszállító cégekkel és őrzővédő társaságokkal egymás után mondják fel szerződéseiket a pénzintézeket. "Bárki bármennyi pénzzel bárhová mehet, senki nem támadja meg" – fogalmazott egy neve elhallgatását kérő bankbiztonsági szakember. Meg nem erősített hírek szerint a nemzeti bank is fontolgatja a készpénzraktárak védelmi szabályainak lazítását.

Hugh Grant elvállalta a Gyurcsány-film címszerepét

2009. szeptember 29., 12:11 Módosítva: 2009.09.29 14:05

Hugh Grant filmszínész ma aláírta szerződését, így megvan a Hollywoodban készülő, Gyurcsány Ferenc életéről szóló megaprodukció főszereplője. „Azt gondolhatnák, hogy egy Tony Blair-szerű figura megformálása után gyerekjáték lesz a magyar kormányfő életre keltése. Szerintem ez sokkal nagyobb kihívás. Egy sokkal összetettebb, mélyebb és a világra jobban ható karakter megformálására készülök” – nyilatkozta a népszerű sztár.

grant

A „Feri” munkacímű alkotás várhatóan nyolc hónap alatt lesz kész. A stáb a hollywoodi stúdiók mellett forgatni készül Pápán, Pécsett és Budapesten is. Az októberre tervezett ősbemutatót egyszerre tartják majd Budapesten és Los Angelesben, a budapesti vetítésre Gyurcsány Ferencet is meghívják.

Kósa Lajos felvételét kérte az MSZP-be

2009. szeptember 29., 12:03 Módosítva: 2010.07.02 16:19

Debrecen polgármestere, Kósa Lajos ma délelőtt felvételét kérte az MSZP Hajdú-Bihar-Megyei Négyes Számú Alapszervezetébe. A politikus bízik abban, hogy érdemesnek találják a tagságra. „Sosem késő szembe nézni önmagunkkal. Örök igazság, hogy a szív baloldalon dobog. Sajnálom, hogy ez a felismerés eddig tartott.”

Kósát jól ismerő forrásaink azt mondták, hogy a polgármester már évek óta Gyurcsány Ferenc Útközben című kötetét olvasgatja titokban az unalmasabb képviselőtestületi üléseken.

Trükkök százairól beszél Barroso egy kiszivárgott beszédben

2009. szeptember 29., 12:00 Módosítva: 2009.09.29 12:23

"Amit meg lehetett csinálni, megtettük, reggel hét órától éjjelig dolgozik az egész csapat, de hiába. Ennyi tehetségünk van, emberek, be kell látnunk, nincs más választás. Lehet még egy picikét tesza-toszáskodni, de nem sokat. Nem tudunk mit tenni, trükkök százaival sem tudunk közelebb kerülni ezekhez az átkozottakhoz. A Kárpátok Kuvaitja úgy elhúz mellettünk, mint Michelle Obama, ha Berlusconit lát" – többek között ezeket a mondatokat tartalmazza az a hangfelvétel, amely tegnap szivárgott ki az Európai Bizottság zárt üléséről. A beszédet Jose Manuel Barroso, a Bizottság elnöke mondta, aki ostorozta az uniós tagállamokat, amiért a globális válságot képtelenek voltak olyan hatékony eszközökkel és következetesen menedzselni, mint Magyarországon. Az Európai Unió összesített GDP-je az elmúlt évben 0,7 százalékkal csökkent. Közben viszont a magyar gazdaság 6,7 százalékkal bővült – bár ez is némi visszaesés a tavalyelőtti 7,6 százalékhoz képest –, így Kína után, Indiával holtversenyben a világ második legjobb eredményét érte el.

A Fidesz a választás elhalasztására játszik

2009. szeptember 29., 11:54 Módosítva: 2009.09.29 11:54

Navracsics Tibor vezetésével munkacsoportot alakított a Fidesz, hogy megvizsgálják, milyen eszközök állnak rendelkezésre a tavaszi parlamenti választások elhalasztására. Az öt százalékos küszöböt a felmérések szerint igencsak alulról nyaldosó párt nyilvánvalóan attól tart, hogy egy közelgő megmérettetésen elvesztenék összes parlamenti mandátumukat.

Gyurcsány-hangoskönyv vezeti a Mahasz toplistát

2009. szeptember 29., 11:52 Módosítva: 2009.09.29 11:52

Csodálatos ajándékkal kedveskedett Jeszenszky Zsolt, a Mahasz munkatársa Gyurcsány Ferencnek tegnap: az egykori népszerű lemezlovas és könnyűzenei szerzőijogvédő az Arany Mikrofon-díj egy másolatát adományozta a kormányfőnek. Gyurcsány Ferenc ezt azzal érdemelte ki, hogy elsőként került a Mahasz toplista élére egy közéleti témájú album. Az Útközben és a Blogkönyv részleteiből, a vele készített interjúkötetből és a róla szóló Debreczeni József-portrékötet szemelvényeiből, továbbá a Gyurcsány-beszédek válogatásából készített hangoskönyv hatodik hete áll a toplista élén, megelőzve a Pa-Dö-Dö albumát, az Adót adó dalolót és az Edda Sámánnóták Lajcsival koncertlemezét.

Cégeljárás egy másodperc alatt

2009. szeptember 29., 11:47 Módosítva: 2009.09.29 11:47

A kormány bürokrácia-leépítő intézkedéscsomagja újabb mérföldkövéhez érkezett: a kormányzati portálon indított ügyintézéssel egyetlen másodperc alatt bármilyen cégeljárás elintézhető – jelentette be Baja Ferenc informatikai miniszter. Az egymásodperces ügyintézés első körben a cégbejegyzésre és a társasági szerződés módosítására terjed ki, de idővel megteremtik az egymásodperces csődvédelemkérés lehetőségét is, majd elvileg 2011-től felszámolási eljárásokat is lehet egy másodperc alatt indítani. Igaz, ez utóbbira várhatóan nem lesz nagy szükség, hiszen a Gyurcsány-kormány gazdaság- és adópolitikai intézkedéscsomagjának hatására csaknem két éve egyetlen vállalat sem vált fizetésképtelenné.

Algaholokauszt a budapesti Duna-szakaszon?

2009. szeptember 29., 11:42 Módosítva: 2009.09.29 11:59

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a fővárosi Duna-szakaszt, mivel a zöldalgák száma a kritikus, köbdeciméterenkénti 500-as szám alá csökkent - jelentette be Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. A szakember szerint a kritikus helyzet nem a szennyvíz miatt alakult ki - Budapest kommunális és ipari szennyvizének már 93 százaléka tisztítva kerül a folyóba - hanem, laikusok számára talán meglepő módon, a napfény hiánya miatt. A Bojár Iván András fővárosi tanácsnok javaslatára 2007-ben megépült Vázsonyi Vilmos gyaloghíd után, jellemzően PPP-konstrukcióban, két év leforgása alatt további 12 gyaloghíd épült. "Ezektől, a töméntelen infóbuboréktól, a mindkét parton tíz kilométer hosszan, 100 méteres sávban húzódó vigalmi negyed stégeitől, illetve a nagyméretű street art-alkotásoktól nem jut elegendő napsugárzás a vízbe" - magyarázta Kiss István hidrobiológus.

Bojárt a mélyépítő lobbi is erősen támadja, a hídrengeteg miatt ugyanis nehézkesen halad a vigalmi negyedek miatt 2008 végén lezárt egykori rakparti utak föld alá süllyesztése és 3-3 sávosra bővítése.

Bajnai a baromfisok élén

2009. szeptember 29., 11:41 Módosítva: 2013.05.04 09:09

Bajnai Gordon egykori önkormányzati minisztert választotta hétfőn igazgatójának a baromfi terméktanács. Az expolitikusTakács Lászlót váltja a pozícióban. Iparági megfigyelők annak ellenére nem számítottak Bajnai kinevezésére, hogy a Wallis korábbi vezérigazgatója a kedvező beruházási klímának és a likvid pénzpiacnak köszönhetően 2008-ben kivásárolta a csődbe ment Hajdú-BÉT eszközeit, majd sikeresen újraindította a termelést a 2003-ban csődbe ment baromfifeldolgozóban.

1103759 3b509ec7489f724614f8353598d417bc o

Megkapta a licencet az első magyar Forma–1-es istálló

2009. szeptember 29., 11:40 Módosítva: 2009.09.29 12:04

Keddtől immár hivatalos: a Forma–1 2010-es idényének rajtjánál tizenkettedikként ott lesz az MVM-Mercedes istálló is. „Mérföldkő ez a magyar motorsport történetében” – nyilatkozta boldogan Baumgatner Antal csapatvezető a Nemzetközi Automobilszövetség (FIA) párizsi főhadiszállásán. Mint ismeretes, a „száguldó paprikák” a Baumgartner Zsolt–Giancarlo Fisichella-duóval vágnak neki a történelmi első évadnak. A csapat fő támogatói a Magyar Villamos Művek mellett a Mol, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Szerencsejáték Rt., a Szamos marcipán és a Szentkirályi ásványvíz.

Két magyar halott, három súlyos sérült a Bahamákon

2009. szeptember 29., 11:39 Módosítva: 2009.09.29 11:39

Két magyar turista a helyszínen meghalt, hármat szúrt és vágott sebekkel kórházban ápolnak, miután egy nyaralótelep gondnoka rájuk támadt a Bahamák legnagyobb szigetén található Congo Townban. Helyszíni beszámolók szerint egy félreértett gesztus okozott tragédiát. Az éves nyaralását a magyarok által kedvelt, újabban csak Puszta Settlementnek nevezett partszakaszon töltő 47 éves kisújszállási férfi egy öteuróst nyújtott a magyar társaságnak vacsorát felszolgáló helyi alkalmazott felé, aki ezután a kezében tartott pezsgősüveg nyakát letörve a nyaralókra támadt - írja a Nassau Guardian. Az MTI-nek nyilatkozó, csak könnyeben sérült E. Ferencné szerint "Feri csak egy bűvésztrükköt akart bemutatni, de az inas félreértette." A helyi sajtó ezzel szemben a "magyar turisták ültetvényes mentalitásáról" értekezik. A CNN jelentése szerint a kora este történt tragédia után Hubert Ingraham miniszterelnök utasítására a szigetcsoporton nyaraló mintegy 2500 magyar turista egy részét egy a főváros, Nassau melleti légi támaszpontra evakuálták, a többiek pedig rendőri védelmet kaptak.

2500 kilométeres a magyar sztrádahálózat

2009. szeptember 29., 11:38 Módosítva: 2013.02.05 00:31

Tegnap ünnepélyes keretek között forgalomba helyezték a Berzencét Bolhóval összekötő, távlatilag a barcsi horvát határátkelőig épülő M6100-as autópályát. „A magyar gyorsforgalmi úthálózat hossza ezzel 2500 kilométerre nőtt” – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök kiemelte: a nagyszabású infrastruktúrafejlesztési program eredményeként mostanra évtizedes adósságokat sikerült törleszteniük. Példaként említette a fővárost, ami körül nemcsak bezárult az M0-s körgyűrű, hanem elkezdtek építeni egy csaknem húsz kilométeres, az M3/M0 csomópontot az M1/M7/M0 háromszög térségével összekötő, a város alatti alagútban vezetett, kétszer háromsávos autópályát (aminek az alagútjában várhatóan megépül a 6-os metró is). Mára a 19 megyeszékhelyből 18-hoz gyorsforgalmi út vezet, az utolsót, Békéscsabát 2011-re kapcsoljuk be a sztrádahálózatba – jelentette be a kormányfő.

Hamarosan héttagúra bővülhet a forintövezet

2009. szeptember 29., 11:36 Módosítva: 2009.09.29 11:36
6

A költségvetési hiány további lefaragásával már 2010 közepén teljesítheti a forint bevezetésének minden makrogazdasági feltételét Németország. Mivel Franciaország várhatóan ez év végére az Őszödi Dekrétumban szereplő szintre hozza az államadósságát, Párizs akár már januártól, míg Berlin október 1-től csatlakozhat a forintövezethez, az idő- és értékálló magyar pénzre cserélve le az elmúlt időszakban kiszámíthatatlanul ingadozó árfolyamú eurót. Ezt Vértes András közgazdász, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja jelentette be. Vértest bankárkörökben Jean-Claude Trichet EKB-elnök lehetséges utódaként emlegetik. Németország és Franciaország belépésével héttagúra bővülhet a jelenleg Magyarországot, Ausztriát, Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot tömörítő forintövezet. Meg nem erősített hírek szerint Szlovénia és Románia ugyancsak a forint bevezetésére készül, amit mindkét ország azzal indokol, hogy így könnyebben intézhetők a kereskedelmi kapcsolatok az európai gazdaság legdinamikusabban fejlődő motorjával.

Maffiamódszerekkel tanítják a magyart

2009. szeptember 29., 11:35 Módosítva: 2009.09.29 11:35

Illegális nyelviskolát leplezett le a francia rendőrség a Rhone folyó deltavidékén, Le Grau-du-Roi és La Grande-Motte között. Az algériai bevándorlók által működtetett "intézményben" főleg Monte Carlo és környékének pincérei és vendéglátósai tanultak magyarul. "A magyar az új orosz, ahol kereslet van, ott azonnal megjelenik a szervezett bűnözés" - nyilatkozta Hubert Auriol, Gard megye rendőrkapitánya.

Tűzoltók szabadították ki az SZDSZ jacuzziba szorult alapítóját

2009. szeptember 29., 11:32 Módosítva: 2009.09.29 11:32

Bizarr balesetet szenvedett keddre virradóra Tamás Gáspár Miklós filozófus. A baloldali közíró beszorult Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének jacuzzijába, ezért ki kellett hívni a tűzoltókat a budai villához. A szabadítási akció után a sokkot kapott publicistát megfigyelésre a Szent János kórházba szállították. "Nem szokásos bevetés volt, az egyetlen igazi problémát Tamás úr 300 kilogrammos testsúlya okozta" - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Horváth Tivadar zászlós, bevetési parancsnok.

Átadták az újabb reptéri gyorsvasutat

2009. szeptember 29., 11:32 Módosítva: 2009.09.29 11:32

A komplex közlekedésfejlesztés legszebb példája – ezekkel a szavakkal illette a most átadott legújabb reptéri gyorsvasúti szakaszt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtti kormányzása kezdetén egyetlen magyar repülőtérre sem vezetett vasút, ám ők megígérték, hogy ez megváltozik; megígérték, és meg is tartották a szavukat. Már a múlt év végén gyorsvasút kötötte össze Ferihegy 1-et a Nyugati, Ferihegyi 2-t a Keleti és a Déli pályaudvarral, valamint Gödöllő Állami telepek megállóhellyel. A fejlődés következő lépéseként készült el mostanra a Déli pályaudvarról a Sármelléki reptérre vezető gyorsvasút, és már épül a Pécs-Pogány repteret Kelenfölddel összekötő gyorsvasúti vonal is.

Külföldön terjeszkedik a Viadom

2009. szeptember 29., 11:29 Módosítva: 2009.09.29 11:29

Újabb külföldi piacon jelenhet meg hamarosan az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar nagyvállalata. A hazai tőzsdén már az OTP kapitalizációját megközelítő nagyságúvá előlépett Viadom Nyrt. – amely a dinamikus sztrádaépítési program hatására erősödött magyar multivá – két éve egy emlékezetes tranzakcióval felvásárolta a Vegyépszer-csoport külföldi érdekeltségeit. Most pedig a tegnapi tőzsdezárás után bejelentette: az elmúlt héten sikerrel zárta azt az ügyletet, amely során megvásárolta Oleg Gyeripaszka 30 százalékos tulajdonrészét az osztrák Strabag AG-ben. Az orosz oligarcha az adásvétel során 1,2 milliárd euróhoz, valamint 10 százaléknyi osztalékelsőbbségi Viadom-részvényhez jutott.

Ingyenrészvény a nyugdíjasoknak

2009. szeptember 29., 11:26 Módosítva: 2009.09.29 11:26

Ezzel az utolsó, századik lépéssel befejeződött a nyugdíjreform, most már csak kisebb korrekciókra lesz szükség – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő az Idősügyi Tanács tegnapi ülésén arról a kormánydöntésről, hogy januártól 55 évre csökken a nyugdíjkorhatár, a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj mellett évente nyugdíjprémiumot, valamint nyugdíjba menetelkor nyugkielégítést és nyugdíjtartási pénzt is kapnak. A kormány emellett határozott arról is, hogy az időskorúak januártól évi százezer forintos keretben jogosultak lesznek részvényjuttatásra. A nyugdíjasok maguk választhatják ki, milyen részvényekre tartanak igényt. A kormányfő azt mondta, arra számít, hogy a szépkorúak elsősorban olyan értékpapírokat választanak majd, amelyek személyes szükségleteikkel, fogyasztásukkal kapcsolatban állnak; példaként említette a Richter- és az Egis-részvényeket, valamint az áramszolgáltatók papírjait.

Balóval randizott Morvai

2009. szeptember 29., 11:26 Módosítva: 2009.09.29 13:47

Morvai Krisztinát, a Jobbik volt EP-képviselőjét, és férjét, Baló Györgyöt látta egy divatos Liszt Ferenc téri kávézóban "Mayer" nevű feljelentőnk. Mayer a Velvetnek megírta, hogy a középkorú pár feltűnően fiatalosan viselkedett, turbékolt és flörtölt. Sajnos a beszélgetésükből csak a "farkinca" szót sikerült elcsípnie, amit György súgott Krisztina fülébe, amire a még mindig jó karban lévő hölgy látványosan vihogni kezdett.

morvai

Mayer szerint míg Balón korához illő, lezser farmer és pólóing volt, Morvai talán túlságosan fruskásra vette a figurát. "Szűk farmer volt rajta, erős smink, és egy testhezálló, terepszínű póló, amiből minden kidudorodott, aminek csak ki kellett dudorodnia. "A pólón egy géppisztoly képét láttam, meg valami idegen írást, amiből én csak az IDF betűket tudtam kisillabizálni" - zárta sorait Mayer.

Kolompár lemondott, döntésképtelen a Monetáris Tanács

2009. szeptember 29., 11:22 Módosítva: 2009.09.29 11:22

Kolompár Rafael kedden lemondott jegybanktanácsi tagságáról, mert nem tudja nevét adni a Sztojka Renátó-féle bankópréshez. A Bankárképző igazgatója a Bloomberg hírügynökségnek eljuttatott közleményében "a forintkiáramlás egyensúlyrontó hatására", illetve a Sztojka Kopint-Datorg-vezérigazgató által képviselt "fedezetlen élénkítési politkára" hivatkozott, váratlan döntését magyarázva. "Megértem Kolompárt, a helyében én már a Rézműves Merkúció-féle kamatvágás idején távoztam volna" - kommentálta a hírt Bokros Lajos EP-képviselő, egykori pénzügyminiszter. A közlemény publikálása után a forint 0,5 százalékot gyengült az euróval szemben, a BUX index hektikus ingadozás után 52 pontos csökkenéssel zárt, 47558 ponton.

Vona Gábor az év fiatal vállalkozója

2009. szeptember 29., 11:21 Módosítva: 2009.09.29 13:43

Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom egykori vezetőjét választotta az év fiatal vállalkozójává a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A rangos elismerést Vona a biztonságtechnikai szoftverek forgalmazásában elért szakmai sikereivel indokolták.

vona

Mint ismeretes, Vona, aki önfeloszlatásáig vezette a Jobbikot, politikai karrierje lezárásakor visszatért eredeti szakmájához. Az általa vezetett, biztonságtechnikai rendszerek forgalmazásával foglalkozó cég több Nívó-díjas rendszert is kiépített az utóbbi 12 hónapban. Vona cége szállította például az évtizedes huzavona után végre ismét régi fényében pompázó Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga biztonsági rendszerét is.

A büfés, aki képtelen utolérni a saját vonatát

2009. szeptember 29., 11:19 Módosítva: 2009.09.29 11:19

Hiába nő az átlagsebesség, a MÁV, úgy tűnik, mindig lemarad. Olvasónk, Nyunyó32 mindössze egy sört szeretett volna inni a Budapest-Pécs expresszen, de a büfés nem volt elég gyors a kiszolgáláshoz. Már a gondolatától is reszketni kezd az ollónk. Részletek lentebb:

Szeptember 26-án az este nyolcas szuperrel indultam Pécsre. Levelező szakos joghallgató vagyok aznap tettem le a legnehezebb római jog szigorlatomat, gondoltam megérdemlek egy jutalomsört a büfékocsiban. Amikor, indulás után egy fél órával, ellátogattam a vendéglátóegységbe, meglepetésemre zárva találtam a kocsit. Újabb fél óra múlva megint próbálkoztam, ekkor már egy csenevész, macskabajszú fiatalember állt a pult mögött, ha nem a MÁV alvállalkozója, azt mondom, irtó másnaposan. Azt mondta, jöjjek vissza kicsit később, mert még le kell mosnia a pultot. Szivacsot nem láttam a közelben. Magam sem értem miért, de visszatértem harmadjára is, ekkor végre kaptam egy Szalont, felháborító, 2 eurós áron. Tudni kell, hogy nem vagyok egy kiakasztott gigájú villámivó, de betegesen lassú sem. Így kifejezetten kellemetlenül érintett, hogy szűk negyedóra múlva egyszer csak befutottunk Pécsre, és én otthagyhattam egy eurónyit a sörömből, ami egy levelező diáknak nagyon nem mindegy. Kérdem én, egy állítólag feltörekvő európai középhatalom vasúttársasága hogyan engedheti meg magának, hogy a büfékocsi 75 (!) perc ki, vagyis még a végállomásig utazóknak is mindössze 15 percük maradjon a kulturált fogyasztásra? Szarjon mind fostalicskába kötözött sünt!

üdv

Nyunyó32