Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Ötéves a magyar csoda

Friss kommentek

Avas lakótelepi a legdrágább használt lakás

2009. szeptember 29., 11:13 Módosítva: 2011.05.09 16:31
1
0 hozzászólás

A Kormányzati Fészekrakó és Panelfelújító Iroda legfrissebb adatbázisa szerint csaknem 550 000 forint Miskolcon, az Avasi lakótelepen annak a 72 négyzetméteres, 2+2 szobás, erkélyes, cementgyári panorámás panellakásnak a négyzetméterenkénti ára, amely így a legdrágább magyarországi használt lakásnak számít. Az egykor rossz hírű Avason azt követően kezdődött az intenzív áremelkedés, hogy a Gyurcsány-kormány hivatalba lépését követően megindított – és minden elemében megvalósított – Száz Lépés Program részeként megújult az összes iparosított technológiával épült lakás. A panelházak épületgépészetét és nyílászáróit lecserélték, a távfűtőrendszert korszerűsítették, a házakat hőszigetelték, a lakásokban egyedi fűtésszabályozókat alakítottak ki, a házak tetejére napkollektorokat szereltek, és működni kezdett a lakótelepi rendőrség is. A korszerűsítés hatására komoly népességcsere kezdődött, ma már a legtehetősebb fiatal értelmiségiek keresik a panellakásokat a borsodi megyeszékhelyen épp úgy, mint az ország más nagyvárosaiban – derül ki a piaci adatokból.

Szólj hozzá!

Dessewffyvel és Szigetvárival dolgozik Obama

2009. szeptember 29., 11:10 Módosítva: 2009.09.29 11:10
0
0 hozzászólás

Megválik legfontosabb tanácsadóitól Barack Obama amerika elnök, és stábját magyar szakemberekkel tölti fel, írja az amerikai New York Times (NYT) honlapja. Az utóbbi néhány évben több, az MSZP-hez és különösen Gyurcsány Ferenchez kötődő szakember segítette nyugat-európai és amerikai politikusok munkáját, ám a mostani "igazolás" minden korábbi esetnél nagyobb kaliberű.

Szólj hozzá! Tovább

Katus álnéven tesztelte a pápai rendelőt

2009. szeptember 29., 11:08 Módosítva: 2009.09.29 11:09
0
1 hozzászólás

Huncut gesztusra szánta rá magát Gyurcsány Ferenc édesanyja, közismert becenevén Katus. Kovács Elvira nevű barátnője TAJ-kártyájával látogatott meg egy pápai rendelőintézetet. Így kívánta bebizonyítani a fiának, hogy nemcsak a kormányfő anyja érezheti, hogy rengeteget javult az egészségügyi ellátás Magyarországon.

A teszt remekül sikerült, a miniszterelnök édesanyja mosolygós szemekkel közölte fiával, hogy udvarias és alapos orvosok vették gondjaikba, és még várakoznia sem kellett többet, mint legutóbb, amikor nem „inkognitóban” érkezett.

1 hozzászólás

A magyar lehet a világ legkisebb parlamentje

2009. szeptember 29., 11:06 Módosítva: 2009.09.29 11:06
0
0 hozzászólás

Egy gépelési hiba, ami senkinek nem tűnt fel a megfeszített törvényalkotói munka során – így kommentálták a választójogi törvény módosításával előállt helyzetet. Mint arról már hírt adtunk, a tegnap késő éjszakai szavazáson a parlament létszámát azonnali hatállyal 19 fősre csökkentették (Gyurcsány Ferenc közjogi javaslatcsomagjában 199 fő szerepelt és csak 2010-től, a törvénytervezetben a számból már hiányzott a második kilences és a dátum). A változtatás értelmében 367 képviselő mandátuma szűnt meg elvileg azonnali hatállyal, ám arról nincs politikai alku, hogy kik ők. A kialakult helyzetről a héten ötpárti egyeztetés kezdődik, amelyen tanácskozási joggal Kolláth György és Lövétei István alkotmányjogászok is részt vesznek. Ha a módosított törvényt nem sikerül ismét módosítani, a magyar lehet a világ egyik legkisebb parlamentje.

Szólj hozzá!

Ki lehet az Apeh-elnök Klárája?

2009. szeptember 29., 11:04 Módosítva: 2009.09.29 11:34
0
0 hozzászólás

Klárának nevezte el új hivatali számítógépét Debreczeni József, az APEH szeptember elsejével kinevezett új elnöke - értesült a Blikk. A bulvárlap szerint az egykori politikus, majd közíró 11 millió forintért újíttatta fel irodáját. Bakonyi Ágnes, az Apeh szóvivője a "legsötétebb időket idéző orbánizmus"-nak nevezte azt a fideszes vádat, hogy a komputer névadója Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége lenne.

Szólj hozzá!

Kapósak a bevarrt zsebű orvosi köpenyek

2009. szeptember 29., 10:56 Módosítva: 2009.09.29 10:56
0
0 hozzászólás

Kétszeresére növelte forgalmát az elmúlt évben a Sew Pocket 2008 Ruhaipari (SP2008) Kft., amely az ágazatot jellemző általános visszaeséssel szemben dinamikusan fejlődő magyar középvállalkozássá nőtte ki magát – tájékoztatott ma közleményében a cég. A Kabara-szigeteken bejegyzett New Challenge Good Business Co. Ltd. többségi tulajdonában álló társaság annak a közbeszerzési eljárásnak köszönheti a sikerét, amelyen 4000 darab orvosi köpeny gyártására, valamint további 30 000 darab köpeny gyártásának opciójára nyert megbízást. A tenderen egyébként egyedül vett részt az SP 2008, miután kizárólagos joga van a bevarrt zsebű orvosi köpenyek gyártása, amelyre az Egészségügyi Minisztérium által kiírt tender szólt. A bevarrt zsebű köpenyek iránti igény az utóbbi egy évben nőtt meg ugrásszerűen, miután az egészségügyi reform hatására megszűnt a hálapénz (a reform következő lépéseként megnyitják azt a Horváth Ágnesről elnevezett krízisalapot, amiből a ma már megélhetési problémákkal küszködő nőgyógyászokat támogatják majd).

Szólj hozzá!

Kína nem oldja föl egyhamar az importstopot

2009. szeptember 29., 10:47 Módosítva: 2009.09.29 10:47
0
0 hozzászólás

Amíg a magyar fél nem hajlandó lépéseket tenni a fojtogató magyar exporttöbblet lefaragására, Kína nem fogja megnyitni piacait a magyar feldolgozóipari termékek előtt - nyilatkozta az Indexnek Gao Jian nagykövet. A diplomata ugyanakkor cáfolta, hogy az Amerikai Kereskedelmi kamara (AmCham) bálján a "kereskedelmi háború" kifejezést használta volna.

Szólj hozzá!

Átadták a huszadik mentőhelikoptert

2009. szeptember 29., 10:39 Módosítva: 2009.09.29 12:33
0
0 hozzászólás

"Az ilyen bensőséges hangulatú ünnepségek jelzik, hogy érdemes volt elkezdeni és következetesen végigvinni az egészségügyi reformot" – mondta Kökény Mihály egészségügyi és jóléti miniszter, amikor Gyurcsány Ferenc kormányra kerülésének napra pontosan ötödik évfordulóján átadták az Országos Mentőszolgálat flottájának huszadik mentőhelikopterét. Ezzel az országnak mind a 19 megyéje és a főváros is külön mentőhelikopterrel rendelkezik. Ezek a gépek a különösen súlyos esetekben már egy perccel a rosszullét előtt megérkeznek a beavatkozás helyszínére. Mióta az egészségügyi reformnak köszönhetően az 5000 forintos vizitdíjból és a betegek biztosításáért versenyező kórházak hatékony működésének köszönhetően többlete van az állami egészségpénztárnak, minden jelentős beruházást meg tudtunk valósítani, még azokat is, amelyek Orbán Viktor négyéves kormányzása idején a kormányzati szűklátókörűség miatt elmaradtak – mondta a miniszter.

Szólj hozzá!

Munkanélküli bukkant fel Szombathelyen

2009. szeptember 29., 10:37 Módosítva: 2009.09.29 11:00
0
0 hozzászólás

Kisebb szenzációt, illetve bonyodalmat okozott egy 46 éves férfi, amikor péntek délelőtt benyitott Szombathelyen az Állami Foglalkoztatási Közszolgáltató Nonprofit Kft. egyetlen megmaradt nyugat-magyarországi ügyfélszolgálatára, és állástalanként szerette volna regisztráltatni magát. Az ügyfélszolgálat vezetője az Indexnek így idézte fel a történteket:

– A férfi tört magyarsággal azt mondta, hogy ő autóipari szakember, két hete elveszített az állását, és azóta sem tudott elhelyezkedni. Mivel az öt éve hatalomban lévő Gyurcsány-kormány nagyívű gazdaságélénkítő programja miatt több mint másfél éve nem regisztráltunk egyetlen állástalant sem, kollégáink először valami kandikamerás felvételre gyanakodtak. Amikor kiderült, hogy a férfi nem viccel, némi problémát okozott, hogy a munkanélküliek regisztrációját végző gépet olyan régen nem kapcsoltuk be, hogy azon minden jelszó lejárt. Végül rendszergazda kollégáink megoldották a problémát, és az ügyfelet fel tudtuk venni a rendszerbe. Kiderült, hogy német állampolgár, aki az autóipart globálisan sújtó válság miatt veszítette el megélhetését, és mivel Európa-szerte ismert a magyar szociális ellátórendszer bőkezűsége, úgy döntött, hazánkban telepszik le.

090907-unemployed-hmed-9a.h2

Munkaerő-piaci szakemberek szerint a német férfi, Gerhard Sch. példáját sokan követhetik a következő hetekben nemcsak Németországból, hanem Ausztriából is. Nem csoda, hogy Vas megye több határmenti településén már kezdeményezték a schengeni csatlakozás után megnyitott határátkelők újbóli lezárást.

Szólj hozzá!

Nem ugrál, ott marad!

2009. szeptember 29., 10:36 Módosítva: 2009.09.29 10:57
3
11 hozzászólás

Volna csak enyém az ég köntöse,
Arannyal hímzett ezüstszínű fény,
az Ég kék, sötét s szürke köntöse,
Melyben az Éj jár, s a Hajnal, s a Fény.
Azt teríteném lábaid elé,
De minden kincsem csak az álmaim,
Álmaim terültek lábaid elé.
Lépj lágyan, amin jársz: az álmaim.
Yeats: Az ég köntösére vágyik

Gyurcsány Ferencet az Európai Tanács elnökének jelölte 23 EU-tagállam, és állítólag a jelölésből kimaradtak sem vétóznának, ha szavazásra kerülne a kinevezés. Úgy tűnik, hogy még a szlovákok és a románok sem. A nagy kötélhúzás után a lisszaboni szerződésre végre rábólintott e folyton marakodó föderáció, konföderáció, szabad államok óvatos társulása, vagy valami izé, amit még 100 évig biztosan definiálgatnak majd e tarka vidék Klausai, Haiderei és Cameronjai. A vérben tocsogó múltjára oly büszke Öreg Kontinens hallja a mellette elhúzó birodalmak robogását. Az USA, a már régóta fölé nőtt kisgyermeke, meg a megfejthetetlen Középső Birodalom (igen, Kínára gondolok) tarkóját nézni az élet versenypályáján nem túl hálás szerep.

Ha már összefognak Európában, akkor olyan ember kell élére, aki képes saját hajánál fogva kihúzni e kontinenst a kulimászból.

470605 e71f5345fadd05580b7d845f7d222cd3 o
11 hozzászólás Tovább

Ötéves a magyar csoda, köszönjük Gyurcsány!

2009. szeptember 29., 10:35 Módosítva: 2009.09.29 11:03
0
0 hozzászólás

Még a legtalpraesettebb, BMX-ről csúzlizó vásott kölyök is zavarban van, amikor köszönetet kell mondania egy felnőttnek. Gondolhatja, kedves olvasó, mit éreztünk mi, az ország krónikásai, amikor rájöttünk, hogy ezen a szép kedden lesz öt éve, hogy Gyurcsány "Neo" Ferenc miniszterelnök lett. Rögvest fellapoztuk kedvenc riposztunkat tőle, azt, amelyikkel annyira még 2005-ben megszégyenítette a Heti Válasz okvetetlenkedő, barnainges riporterét:

- Országértékelő beszédének volt egy mondata, melyet aranyba kellene foglalni: "A politikát lassan leváltja a politikai kommunikáció." Ezért nem éppen ön tesz a legtöbbet?

- A kérdésben foglalt állítás akkor lenne igaz, ha példát tudnának mondani akár egy olyan jelentős kezdeményezésre, melyet nem teljesítettem vagy ne indítottam volna el a cselekvés útján.

462007 8a06da42f650dac436950db385699b3d o

Hát ez az, kedves ellendrukkerek és Savanyú Jóskák, a tények, (de legalábbis a tényeknek a Progresszív Intézet kiadásában megjelent kivonata) nem hazudnak. Arra gondoltunk ezért, hogy a XXI. század vitathatatlanul legnagyobb reformerének, illetve a róla elnevezett érának úgy állíthatunk méltó emléket, hogy csakis tényeket sorolunk.

Újságírók lévén ezt abban a formában tesszük, hogy erre az ünnepi weboldalra csoportosítjuk a 2009. szeptember 29-én, vagyis a mai napon keletkező olyan híreket, amik a Gyurcsány-korszak ötödik évét taposó Magyarország állapotáról szólnak. Lesz itt nyilván minden, a sporttól a gazdaságig, egy a közös bennük: hűen megmutatják, hogyan élünk mi, pannonok abban az országban, ahol Gyurcsány Ferenc minden ígéretét valóra váltotta.

Jó szembesülést!

Szólj hozzá!