Iván
21 °C
39 °C

Kormánytagok is repülhetnének az OTP gépével

2003.12.22. 08:24
Sugárhajtású repülőgépet venne az OTP - értesült a Népszabadság. Ezen a multinacionális cégek vezetői mellett a kormánytagok is repülhetnének. Kormánygép ugyanis nincs Magyarországon.
A magyar multik vezetői és a kormány tagjai utaznának azon a különrepülőgépen, amelyet az OTP Bank, illetve egyik utazási cége készül megvásárolni - tudta meg a Népszabadság. A sugárhajtású gép beszerzésének célja, hogy a régióban terjeszkedő magyar nagyvállalatok (a Mol és a Matáv mellett az OTP Bank is ilyen) vezetői könnyen eljuthassanak leánycégeikhez.

A régióban nincsenek ugyanis olyan menetrend szerinti járatok, amelyekkel a sokszor egy- vagy alig félnapos látogatásokat le lehetne bonyolítani. A bolgár, szlovák, horvát, albán és szerb városokba most is sokszor csak különgépet bérelve jutnak el a menedzserek - ám a fellelhető repülők száma korlátozott, és néha minőségüket is kifogásolják az utasok.

Az OTP Bank szeretné az új gép kapacitását felkínálni a kormányzat számára - kormánygép nincs ugyanis Magyarországon. A kormány tagjai eddig nem is igen használtak különgépet, útjaikon menetrend szerinti járatokkal repülnek - ezekhez viszont néha nehéz hozzáigazítani a programokat. 2002 elején Orbán Viktor akkori miniszterelnök repülőgépbérlése okozott közéleti vihart, mert az ellenzék szerint indokolatlanul sok pénzbe került a kormánygép.

Gépügyben kivétel a honvédelmi tárca, ahol néha saját erőforrásból bérelnek különgépet: a mostani egyetlen működő An-26-os - amikor nem az iraki kontingensnek szállítja az ellátmányt - a minisztert és kíséretét viszi el a hivatalos utakra. A korábbi tervek között szerepelt az egyik nagykövet magángépének megvásárlása is kormányzati célokra - ezt azért vetették el, mert a repülőn nem volt mellékhelyiség. Megfelelő repülővel még a Fotex elnöke rendelkezik - a leggazdagabb magyarok egyikének tartott Várszegi Gábor sugárhajtásos magángépét azonban még nem használták kormányzati célokra.