Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A kormány megnehezítené a külföldiek földvásárlását

2001.06.27. 10:27
A helyi gazdáknak és a Nemzeti Földalapnak adna elővásárlási jogot a kormány a termőföldekre - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő szokásos szerda reggeli interjújában a státustörvénnyel kapcsolatos kritikákkal kapcsolatban kifejtette: a jogszabály nem ellentétes az Európai Unió jogrendjével, és ezt Brüsszelben is megerősítették.
Orbán Viktor
Lehetetlenné válhat a külföldiek hazai földvásárlása, ha a parlament elfogadja a kormány előterjesztését - derül ki Orbán Viktor szavaiból. A kabinet tehát a szebszerződések kivizsgálása és azok megakadályozása mellett állami tőkével küzdene a felvásárlások ellen. A kormányfő szokásos szerda reggeli rádióinterjújában elmondta, a tervezet szerint, ha valaki termőföldet akar eladni, akkor a helyben lakó gazdát elővásárlási jog illeti meg, illetve amennyiben a helyben lakó gazdák egyikének sem kell a föld, akkor azt megvásárolhatja az állam tulajdonában lévő Nemzeti Földalap.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a termőfölddel kapcsolatos mentességek nem örökre szólnak, hanem Magyarország uniós csatlakozásától számított hét évig, azaz - mint megjegyezte - mától számítva mintegy 10 esztendeig. Szavai szerint addig kell a mezőgazdaságot olyan állapotba hozni, hogy a magyar gazdák versenyképesek lehessenek a nyugatiakkal, a föld értéke a jelenlegi alacsony árszintről felemelkedjen az Európai Unió mezőgazdasági árszintjére.

Orbán szerint a románok még nem nőttek fel a státustörvényhez

Nagyon nehéz egy európai mércével mérve nyugodt és kiegyensúlyozott országban, mint Magyarország, pontosan megérteni azokat a hihetetlen heves és durva nacionalista hangokat is tartalmazó vitákat, amelyek elöntötték a román sajtót - jelentette ki Orbán Viktor a státustörvény bukaresti fogadtatása kapcsán. Amit Magyarország csinál, az egy európai dolog, de a kormányfő szerint a Kárpát-medencében még nem mindenhol terjedt el ez a gondolkodás. De nekünk emiatt nem érdemes idegeskednünk - tette hozzá Orbán.

A státustörvényt ért külföldi kifogások kapcsán Orbán Viktor a dicsérte az ellenzék szerepét. A kormányfő szerint figyelemre méltó a magyar politikai élet nyugodt reagálása. Az egész magyar politikai élet, annak szinte minden szereplője ebben az ügyben úgy viselkedett, ahogy a nemzet érdeke azt megkövetelte - szögezte le.

Mindenkinek lehet nyugdíjszámlája 2006-ra

A kormányfő szólt az állami nyugdíjrendszert átalakításáról is. Mindenkinek lesz egy egyéni számlája, amin nyomon követheti, hogy egy adott évben mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be és ez alapján mennyi nyugdíj jár neki - fejtette ki a miniszterelnök. Hozzátette, ez egy nagyon bonyolult informatikai fejlesztést igénylő döntés.

Abba az irányba sikerül alakítani a nyugdíjrendszert, amilyen irányba a józan paraszti ész alapján, a nyugdíjrendszer bonyolultságához nem nagyon értő emberek is saját maguktól vinnék ezt a rendszert - jelentette ki a kormányfő.

Az elképzelések szerint 2003. január 1-jétől aki első munkavállalóként munkába áll, már önálló számlán kezdi meg a nyugdíjjárulék fizetését, de 2006-2007-re már mindenkinek lehetne saját, névre szóló számlája. A kormányfő szavai szerint minden egyes emberrel tisztázza majd a nyugdíjfolyósító, hogy ha az addig felhalmozott nyugdíjjárulékát egy számlán vezették volna, akkor milyen összegnek kellene ott szerepelnie.