Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Orbán akár szakértőt is jelölne kormányfőnek

2007.06.13. 11:58
A Fidesz hatalomra kerülése esetén a költségvetési kiadásokat befagyasztaná, az adókat csökkentené, a gazdasági adminisztrációs korlátokat eltörölné, mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke akár magát is el tudja képzelni miniszterelnöknek.

Az Európai Uniónak benyújtott magyar konvergenciaprogramot meg lehet és meg is kellene változtatni, jelentette ki Orbán Viktor szerdán a közszolgálati rádiónak adott interjújában.

A Fidesz elnöke szerint külföldi példák vannak arra, hogy kormányváltás után egy EU-tagállam újratárgyalta a maga programját. "Ez Magyarország esetében sem lesz majd másképp, függetlenül attól, hogy mikor következik be a kormányváltás, most, vagy valamivel később" – mondta.

Orbán Viktor szerint a megszorításokra nincsen szükség, a válságkezelésnek a Fidesz egy más módját ajánlja. Az ellenzéki párt a költségvetési kiadásokat a mostani reálértékükön befagyasztaná, az adókat nem emelné, inkább csökkentené, a gazdaság útjában álló adminisztrációs korlátokat pedig eltörölné.

Az interjúban a Fidesz elnöke azt hangsúlyozta, hogy mivel az Alkotmánybíróság döntése az országban mindenkire kötelező, ezért az Országos Választási Bizottságnak (OVB) hétfői ülésén hitelesítenie kellett volna a Fidesz által kezdeményezett népszavazási kérdéseket.

Szerinte "a Magyar Szocialista Párt és kormánya nem akar Magyarországon népszavazást", és erre használja fel eszközként az Országos Választási Bizottságot. "Sötét napja ez a demokráciának" – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a mai közhangulatban egy népszavazás finoman szólva is "elsöpörné" ezt a kormányt. A népszavazás következményei nem láthatók előre, de meggyőződése szerint a következmények súlyosak lennének.

"A Fidesz készen áll arra, hogyha a sors úgy hozza és az emberek úgy akarják, holnap reggeltől meg tudjuk kezdeni a mainál sokkal jobb minőségű kormányzati munkát" – szögezte le.

Amikor a riporter azzal szembesítette Orbán Viktort, hogy korábban azt mondta: nem pályázik újra a miniszterelnöki posztra, a Fidesz elnöke azzal válaszolt: a Fidesz a különböző forgatókönyveknek megfelelően különböző személyeket képes kormányfőnek jelölni, beleértve őt magát, de akár a magyar közvélemény többségének bizalmát élvező szakértőket is.

"Amint eljön az idő, és lesz értelme erről beszélni, meg is hozzuk a döntést. Ma egyelőre ez csak egy spekuláció" – mondta.