Gerzson
-3 °C
3 °C

Orbán szerint nincs szükség tavaszi parlamenti ülésre

2001.10.30. 22:35
A válságjeleket mutató egészségügy és mezőgazdaság problémáinak boncolgatása töltötte ki a miniszterelnök szokásos havi tévéinterjújának bő félóráját kedd este a közszolgálati televízióban. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az uniós csatlakozás kapcsán semmi félnivalója nincs a magyar gazdáknak, a kórházakban fokozódó elégedetlenség kapcsán pedig a házi orvosi ellátás rendszerének átalakítását, a népegészségügyi program beindítását hozta fel a kormányfő.
A kormány által fontosnak tartott törvények szempontjából nincsen szükség arra, hogy jövő tavasszal is ülésezzen a Parlament - szögezte le Orbán Viktor kedd este az m1-en sugárzott interjújában. A kormányfő szavai szerint a kabinet a döntést teljességgel az Országgyűlésre bízza. A parlamenti pártok között ugyanis hónapok óta folyik a párbeszéd arról, hogy az áprilisban, vagy májusban tartandó választások előtt összeüljön-e még a Ház. A kormánypártok szerint erre kevésbé van szükség, míg az ellenzék azt hangoztatja, hogy a Parlamentnek törvény szerinti kötelessége minden évben tavaszi ülésszakot is tartania.

Nem fenyegeti veszély a mezőgazdaságot

A mezőgazdaság és a magyar gazdák lesznek a legnagyobb nyertesei az uniós csatlakozásnak - hangoztatta Orbán Viktor az ágazat sanyarú helyzetét firtató riporteri kérdésre. Az EU-ban élő földművelők ugyanis jóval nagyobb támogatásban részesülnek, mint hazai társaik. Ha a magyar gazdák is azonos rendszerben jutnának támogatáshoz, a mezőgazdaság nyereséges lenne nálunk is.

A miniszterelnök arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint a háromhetes ülésezés miatt a parlament nem tudta elfogadni például a földtörvény módosítását, leszögezte: a tervezetet nem is nyújthatta be előbb a kormány. Orbán elmondta, hogy a kabinet meg akarta várni a földvásárlásról az Unióval kötött megállapodást, és csak ezután kezdhettek jogszabályalkotáshoz. A kompromisszum kapcsán - amely a csatlakozás után hét évre moratóriumot rögzít a külföldiek földvásárlására - a kormányfő mindenkit nyugtatott: semmilyen vész nem fenyegeti a magyar mezőgazdaságot és a hazai földtulajdonosokat.

Az alapokat kellett tisztázni a mezőgazdaságban

A mezőgazdaság terén azért nem lehetett az elmúlt három és fél évben eredményt elérni, mert nem voltak kijelölve az alapok, vélekedett a kormányfő. Szavai szerint ugyanis amíg nem tisztázott azok köre, akik gazdálkodhatnak a földdel, addig a támogatások rendszere sem nyerhetik el végleges formáját.

Nem lehet mindent egyszerre

A riporter szerint másik krízisben lévő ágazat, az egészségügy bajai kapcsán a kormányfő azt emelte ki, hogy ha minden területen előrelépést akartak volna elérni, akkor a német büdzsé is szűknek bizonyult volna. Az egészségügyet nem lehet csak a kórházak szemüvegén keresztül nézni, mondta Orbán az intézményekben egyre szélesedő elégedetlenséggel kapcsolatban.

A kormányfő arra felvetésre, miszerint a Fidesz ígéretei ellenére nem nőtt a szektor GDP-arányos támogatása - az továbbra is mindössze az 5 százalékot éri el -, Orbán Viktor azt felelte, hogy nem ennek a részesedésnek a növelése a fontos, hanem a hazai össztermék növelése. Így ugyanaz a százalékarány magasabb összeget jelent - mutatott rá.

Kell a magántőke az egészségügybe is

A miniszterelnök hangoztatta, kormánya sokat tett az egészségügy helyzetének javítására, példaként említette a háziorvosi rendszer átalakítását, a praxistörvényt, valamint a Népegészségügyi Programot. A rendszer egészének átalakítása kapcsán azt mondta, be kellett látniuk, hogy korábbi alapállásuk, miszerint azt a biztosítási oldal felől kell kezdeni, megváltozott. Be kellett ugyanis látni, hogy előbb az ellátórendszerrel kell kezdeni a reformokat. Orbán hangoztatta, hogy az egészségügybe magántőkét kell bevonni, de azt az eddigiekkel ellentétben rendezetté kell tenni, és szabályozni kell a vadprivatizációt is.