Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Orbán nem zárja ki a Fidesz-MIÉP koalíciót

2001.11.05. 09:36
Elvi síkon nem zárta ki a MIÉP-pel kötendő koalíció lehetőségét a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki előzőleg átvette a konzervatív politikusoknak szánt Strauss-díjat Münchenben. A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: nem lesz koalíció a radikális jobboldallal vagy az exkommunistákkal.
Az Európai Unió tudattalanul bár, de hajlamos egyszínű térségként rendeződni. Ezért a politikusoknak és a népeknek föl kell venniük programjukba a nemzeti gondolatot mint közös célt - hangoztatta a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjúban a magyar kormányfő.

Orbán Viktor, akit a bajor kitüntetés átvétele alkalmából interjúvolt meg a német liberális újság munkatársa, Michael Frank, visszautasította a tekintélyelvű kormányzás vádját. Mint mondta, Churchilltől de Gaulle-on át Straussig és Kohlig ezt vetették a szemére minden európai politikusnak, aki kemény kézzel kormányzott. "A baloldalnak bele kell törődnie, hogy a jobboldal elszánt, sikeres kormányfői mind demokraták" - húzta alá a miniszterelnök.

"Nekünk hisznek a fiatalok"

Arra a kérdésre, fél-e Magyarország az Európai Uniótól, kijelentette: a lakosság zöme új dimenzióként érzékeli a csatlakozást. "Az aggályok mindig akkor oszlanak el, amikor a jobboldal kormányoz, a nemzetre helyezi a hangsúlyt, támogatja a magyar nyelvet és kultúrát. Nekünk elhiszik a fiatalok, hogy valóban magyarokként fogunk belépni az EU-ba. Amikor viszont a baloldal van kormányon, akkor mindig erősödnek az aggodalmak attól, hogy identitásunk esetleg elveszhet."

Megoldás, csak a mérsékeltektől

A német újságíró közbevetésére, miszerint a félelmet éppen a kormányfő koalíciós partnerei és a szélsőjobboldal szítja, Orbán kijelentette: ezzel ő képes megbirkózni. "Sokszor elkövetik azt a hibát, hogy lesöprik az asztalról a radikális jobboldal érveit, amelyekben az aggályok megfogalmazódnak. Erre aztán a nemzeti gondolkodású emberek a szélsőségesekhez csapódnak. Utóbbiak érveire komoly választ kell adni, hogy egyértelművé váljon: megoldások nem a radikálisoktól, hanem csak a mérsékeltektől várhatók."

Arra a kérdésre, miért nem lép föl határozottabban Csurka István és pártja antiszemita kirohanásaival szemben, a miniszterelnök azt felelte: "a magyar politikai folklórhoz hozzátartozik, hogy a baloldal minden nem baloldalit antiszemitának nyilvánít." Tagadja tehát, hogy a jobboldal antiszemita téziseket képvisel? - hangzott a következő kérdés, amelyre Orbán nemmel felelt. "Nekünk azonban saját eszméinket kell képviselnünk. Tilos defenzívába vonulni. Elképzelhetetlen, hogy a francia államfő minden napját azzal kezdje, hogy elhatárolja magát Le Pen nézeteitől."

Orbán nem zárt ki semmit

A Süddeutsche Zeitung ezután arra volt kíváncsi, vajon Orbán kizárja-e a koalíciót a 2002-es választások után a szélsőjobbal, amely felkínálkozik erre a szerepre. A kormányfő közölte: "Semmit sem zártam ki és semmit sem fogok kizárni. Mindazonáltal a mérsékelt jobboldal - kereszténydemokraták, nemzeti konzervatívok és a Fidesz - 50 százaléknál több parlamenti mandátumot fog szerezni. Nem lesz koalíció a radikális jobboldallal vagy az exkommunistákkal. Magyarországon a jövőben is tiszteletben fogják tartani az emberi méltóságot, és senki nem fog születésénél fogva hátrányt szenvedni