Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: Az előrehozott választás a megoldás

2007.02.28. 20:31
Orbán Viktor szerint az ország helyre akarja állítani a demokráciát és sikeres kormányt akar, ám hogy ez megvalósuljon, ahhoz előrehozott választást kell tartani. Erről a Fidesz elnöke az Echo TV-nek adott interjújában beszélt szerdán.

"Az ország ma nem szakértői kormányt akar, az ország helyre akarja állítani a demokráciát és sikeres kormányt akar. (...) ide eljutni szerintem nem lát más módot (az ország), mint az előrehozott választást" – mondta Orbán Viktor az Echo TV-nek adott interjújában.

Orbán Viktor szerint már nem csak a jobboldali értelmiségiek körében beszélnek arról, hogy előrehozott választásokra lenne szükség. Véleménye szerint a baloldali értelmiségiek körében "számos olyan hallgató ember van, aki szíve szerint mindennel egyetért, amit ma az inkább polgári érzelmű tudósok, értelmiségiek, tanácsadók, elemzők mondanak, csak (...) ma Magyarországon a párthoz kötődő lojalitás, a mundér becsületének védése olyan elemi erejű elvárás (....), amely lehetetlenné teszi, hogy az egykor hatalomkritikus értelmiség a mostani hatalommal szemben őszintén el tudja mondani véleményét".

A Fidesz elnöke szerint az uralkodó elit és a közvélemény közötti egyre szélesedő szakadék áthidalásának feladata azokra hárít felelősséget, akik a kormánytöbbséggel rendelkeznek. Úgy vélte, a változtatáshoz szükséges eszközök – miniszterelnök-váltás, a kormány átalakítása, a parlament feloszlatása – a többség kezében vannak.

A Fidesz akcióival egyre-másra felkínálta azokat a "lehetőségeket és pillanatokat", hogy a kormánytöbbség változtasson. Ilyen lehetőségnek nevezte az önkormányzati választásokat, ahol a szavazók a kormányról is véleményt mondtak. Ide sorolta a Fidesz nagygyűléseit, ahol az emberek kifejezték a népakaratot, de e körben említette a parlamenti bizalmi szavazást, valamint a szakértői kormány lehetőségének felkínálását is.

Orbán Viktor azt mondta: ezek után már csak egy demokratikus eszköz maradt a demokrácia helyreállításához, a népszavazás.

"Elgondolhatatlannak tartom, a legrémesebb álmaimban se jöjjön elő az a képzet, hogy egy elbukott népszavazás után a kormány úgy csinál, mint ahogy eddig tett, mintha mi sem történt volna. (...) a népszavazás (...) utolsó és egyben alkalmas eszköz arra, hogy változást érjünk el Magyarországon" - fogalmazott.