Ágnes
-5 °C
2 °C

Orbán: Az előrehozott választás a megoldás

2007.02.28. 20:31
Orbán Viktor szerint az ország helyre akarja állítani a demokráciát és sikeres kormányt akar, ám hogy ez megvalósuljon, ahhoz előrehozott választást kell tartani. Erről a Fidesz elnöke az Echo TV-nek adott interjújában beszélt szerdán.

"Az ország ma nem szakértői kormányt akar, az ország helyre akarja állítani a demokráciát és sikeres kormányt akar. (...) ide eljutni szerintem nem lát más módot (az ország), mint az előrehozott választást" – mondta Orbán Viktor az Echo TV-nek adott interjújában.

Orbán Viktor szerint már nem csak a jobboldali értelmiségiek körében beszélnek arról, hogy előrehozott választásokra lenne szükség. Véleménye szerint a baloldali értelmiségiek körében "számos olyan hallgató ember van, aki szíve szerint mindennel egyetért, amit ma az inkább polgári érzelmű tudósok, értelmiségiek, tanácsadók, elemzők mondanak, csak (...) ma Magyarországon a párthoz kötődő lojalitás, a mundér becsületének védése olyan elemi erejű elvárás (....), amely lehetetlenné teszi, hogy az egykor hatalomkritikus értelmiség a mostani hatalommal szemben őszintén el tudja mondani véleményét".

A Fidesz elnöke szerint az uralkodó elit és a közvélemény közötti egyre szélesedő szakadék áthidalásának feladata azokra hárít felelősséget, akik a kormánytöbbséggel rendelkeznek. Úgy vélte, a változtatáshoz szükséges eszközök – miniszterelnök-váltás, a kormány átalakítása, a parlament feloszlatása – a többség kezében vannak.

A Fidesz akcióival egyre-másra felkínálta azokat a "lehetőségeket és pillanatokat", hogy a kormánytöbbség változtasson. Ilyen lehetőségnek nevezte az önkormányzati választásokat, ahol a szavazók a kormányról is véleményt mondtak. Ide sorolta a Fidesz nagygyűléseit, ahol az emberek kifejezték a népakaratot, de e körben említette a parlamenti bizalmi szavazást, valamint a szakértői kormány lehetőségének felkínálását is.

Orbán Viktor azt mondta: ezek után már csak egy demokratikus eszköz maradt a demokrácia helyreállításához, a népszavazás.

"Elgondolhatatlannak tartom, a legrémesebb álmaimban se jöjjön elő az a képzet, hogy egy elbukott népszavazás után a kormány úgy csinál, mint ahogy eddig tett, mintha mi sem történt volna. (...) a népszavazás (...) utolsó és egyben alkalmas eszköz arra, hogy változást érjünk el Magyarországon" - fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!