Emőke
-4 °C
9 °C

Orbán nem ér rá Medgyessyvel foglalkozni

2001.11.28. 09:29
Orbán Viktor álláspontja szerint miniszterelnökként az emberek élete szempontjából fontos kérdésekkel kell foglalkoznia, Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ügyeit viszont nem tartja annak. A kormányfő kijelentette, nem enged azoknak a román követelésnek, mely a státustörvény radikális módosítását kérte a magyar kormánytól.
Orbán Viktor szokásos szerda reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök hibázna, ha a polgárok élete szempontjából fontos kérdések helyett Medgyessy Péter személyes ügyeivel, szerződésekkel, gyanúkkal foglalkozna, és emésztené azt az erőt, amelyet más jobb, emelkedettebb célok érdekében kell mozgósítania. Mint ismeretes a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a kormányfőt és köreit sejti a személyét ért támadások mögött.

Orbán: A kedvezménytörvényt nem kell módosítani

Adrian Nastase kormányfő nemrégiben Bukarestben olyan levelet nyújtott át Orbán Viktornak, melyben a státustörvény radikális módosítását, a jogszabály európai uniós harmonizációját követelte. Orbán Viktor kijelentette, a román kormányfőnek higgadt, nyugodt, határozott válaszlevelet küldött, amely esélyt ad arra, hogy a román fél megfontolhassa a magyar javaslatokat, és valamilyen egyezség szülessen az ügyben.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a törvény szellemiségével szemben felhozott román kifogásokat illetően elvi természetű álláspontot fejtett ki, amely az európai civilizációs hagyományokat tudja maga mögött érvként felsorakoztatni. A kormányfő közölte: a román miniszterelnökhöz intézett levél lényege az, hogy a kedvezménytörvényt nem kell módosítani, a részletes tartalmát kijelölő végrehajtási rendeletekről viszont szívesen tárgyal a magyar fél, és minél több kérdésben törekszik egyetértésre jutni.

"Az ellenzékiek egyenrangú politikai felek"

Orbán Viktor idősebb George Bush, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke keddi kitüntetése kapcsán kifejtette: a múlt lezárásához hozzátartozik az is, hogy köszönetet mondjanak mindenkinek, aki hozzásegítette Magyarországot ahhoz, hogy maga mögött hagyja a szocializmust. A miniszterelnök szavai szerint 1998-ban azért javasolta az államfőnek Helmut Kohl volt német kancellár és George Bush kitüntetését, mert tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország egyetlen csepp vér kiontása nélkül lépett át a diktatúrából a demokrácia felépítésének lehetőségébe.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy George Bush amerikai elnökként 1989-es magyarországi látogatása során fogadta az akkori ellenzéki szervezetek vezetőit, és ezzel megüzente Magyarország akkori kommunista pártjának, szocialista urainak, a nyugati világnak és a Szovjetuniónak: az ellenzékiek éppen olyan egyenrangú politikai felek, mint az éppen hatalmon lévők.