Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Orbán Viktor nemzeti katarzist akar

2007.07.21. 13:42
Idén is szót kapott Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke a tusványosi szabadegyetemen. A viszonylag kevés aktuálpolitikai elemzés mellett inkább általánosabb, politikai eszmékről szóló fejtegetéseket hallhatott tőle a közönség.

Rövid, 33 perces beszédet mondott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a XVIII. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján, jelentette az Index tudósítója a helyszínről. A korábbi évektől eltérően idén nem tartott több mint egy órán át a felszólalás, és ezúttal inkább politikai filozófiai fejtegetésekbe ment bele a polgári szövetség vezetője, alig érintett aktuálpolitikai kérdéseket.

Orbán Viktor a közönség kérdéseire is válaszolt. Az egyik kérdés az volt, nem rossz-e, hogy a határon túli magyarok ügyének képviselete miatt elvesztettek két választást is. Orbán úgy válaszolt, ez nem a határon túli magyarok miatt volt, majd hozzátette: egy választást egyszer kell csak megnyerni, de akkor nagyon. Ha a szövetségnek komoly többsége lesz a parlamentben, akkor eljön az ideje a nagy nemzetpolitikai változásoknak. Ehhez nagy nemzeti katarzisra van szükség, nincs mód javítgatásokra, toldozgatásra, elsöprő győzelmet kell aratnia a polgári szövetségnek a következő választásokon, mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a hatás elér majd a Kárpátokig.

Új konzervativizmus

Orbán beszédében kitért a jelenlegi európai politikai helyzetre. Szerinte eddig a 1968-as diáklázadások eszméi voltak erős hatással, még a konzervatív erők is beépítették a 68-as eszmék egyes elemeit programjaikba. De manapság elmozdulás tapasztalható, Európa kezd rájönni, hogy a 68-as mozgalmak a közösségből kiszakítva akarták felszabadítani az egyént, de ez nem jó irány. A közösségek szerepe egyre erősebb kell legyen, a közösségi gondolkodásra kell helyezni a hangsúlyt. "Minden falat nem lehet lebontani körülöttünk, mert akkor ránk omlik a tető" - mondta Orbán Viktor.

Képek a helyszínről
Képek a helyszínről

Az új konzervatív eszmékről szólva Nicolas Sarkozy francia elnök gondolatait idézve úgy fogalmazott Orbán, hogy "úgy akarok nemzetről beszélni, hogy ne nevezhessenek nacionalistának, úgy akarok gazdaságról beszélni, hogy ne nevezhessenek piacellenesnek, és úgy akarok társadalomról beszélni, hogy ne nevezhessenek populistának". Orbán szerint a mai új konzervatív generáció a II. világháború utáni sikeres német típusú szociális piacgazdaság változatát szeretné felépíteni. Ennek fényében a politikai erők jobb-bal felosztását ma már egyre kevesebben tartják értelmesnek, az igazi választóvonal nem itt húzódik. Európában tehát újfajta korszellem van kialakulóban, a mai magyarországi politika azonban provinciális, kisszerű és dogmatikus.

A Fidesz is az új konzervatív gondolkodásmód mentén indult el 2003-ban, amikor polgári szövetséggé alakult, fejtette ki Orbán. Nemzeti, demokrata, veresenypárti és szociális - ez a négy alapelv, ami mentén meghatározható a szövetség politikája, tette hozzá a Fidesz elnöke. A magyarországi baloldal ezzel szemben internacionalista, antidemokratikus, monopolista és antiszociális, folytatta Orbán, aki úgy látja, hogy Magyarország alkotmányos rendje nem tudja ezek káros hatásai ellen megvédeni a demokráciát, ezért a Fidesz már el is készített egy törvénycsomagot, amivel ki kell egészíteni az alkotmányos rendünket.

Üres hassal Himnuszt énekelni

Orbán egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Fidesz fogja megteremteni a szövetséget a középosztály és a szegények között, mert ha nem így lesz, akkor az arisztokraták szerzik meg az alsóbb rétegek szavazatait is. A plebejus szó használatától ezért nem kell visszariadni, a szegényekkel kötendő politikai szövetség szükségszerű lépés.

A multinacionális tőke és a nemzeti piacok harcáról azt mondta, hogy vannak olyan autoriter kapitalizmusok, például Kína, Oroszország, amelyek ellen igenis meg kell védeni a nemzeti piacot. Nem jogszabályi eszközökre, hanem egyéb piacvédő mechanizmusokra van szükség, példaképp Ausztriát említette.

Az abortusz tiltásáról feltett kérdésre a Fidesz elnöke azt felelte: a jelenlegi szabályozásnak igen széles körű a társadalmi elfogadottsága, így annak megváltoztatására készülni nem túl célszerű. Ehhez kapcsolódóan kifejtette, hogy a jobboldalnak jelenleg nem a nemzeti, keresztény jellegét kell hangsúlyozni, hanem a szociális oldalát. "Üres hassal is lehet Himnuszt énekelni, csak nincs rá túl sok jelentkező".

Az MSZP romboló ellenzékiségről beszél, az MDF leülne tárgyalni a Fidesszel

Orbán Viktor immár menetrendszerűen ráront a baloldalra, és kiátkozza a nemzetből azokat, akik másként gondolkodnak, mint ő, mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek szombaton. Így szokott ez történni március 15-én, október 23-án és immár hagyományszerűen minden tusnádfürdői találkozó alkalmával, mondta a kormányszóvivő, hozzátéve: Orbán Viktor mondatai nem a csöndes többségnek, hanem a nemzeti radikálisoknak szólnak, nekik akar kedveskedni a radikális ellenzék vezére.

"Éppen ezért tartalmi kommentárt nem a kormányoldalnak, hanem a konzervatívoknak, a mérsékelt konzervatívoknak kell fűzniük hozzá, azoknak, akik például komolyan vették, amikor a Fidesz elnöke azt mondta, hogy alkotó ellenzék lesznek. Ha ez az alkotó ellenzékiség, akkor kérdés, hogy milyen lenne a romboló ellenzékiség" - fogalmazott Daróczi Dávid.

Ha kitart Orbán Viktor a középosztály és a konzervatív politika képviselete mellett, akkor tárgyalhat az MDF és a Fidesz, mondta a Magyar Demokrata Fórum szóvivője szombaton az MTI-nek. Kerék-Bárczy Szabolcs Orbán Viktor az erdélyi Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagált. Kerék-Bárczy Szabolcs hozzátette: ha a Fidesz elnöke tartósan képviselni szeretné a középosztály érdekeit, akkor tárgyaljon az MDF 13 pontjáról.

A Magyar Demokrata Fórum érdeklődéssel figyeli Orbán Viktor újabb útkeresését, aki korábban többféle értékrenddel kísérletezett, majd végül fölhagyott a polgárok képviseletével, sőt magával a polgári értékrenddel is - fűzte hozzá. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde azt mutatta, hogy az ellenzéki vezető mára szemet vetett az MDF programjára is, azaz a középosztály képviseletére.  • Vennék
  • Hírek