Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Szócsata a Fidesz és Verheugen szóvivője között

2003.01.27. 11:29
"Magyarország független állam. Jó lenne, ha ezt Günther Verheugen is észrevenné" - nyilatkozta Orbán Viktor a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban a Duna Televíziónak. A volt miniszterelnök szerint a magyarok Moszkva diktátumait ugyan negyven évig türték, Brüsszeltől azonban nem fogadják el ezt. Kovács szerint a Fidesz csak önigazolásra használja az EU-ellenes szólamokat.
Nem talál szavakat

Felháborítónak tartja a státustörvénnyel szembeni EU tiltakozásokat Orbán Viktor. Nagyon nehéz "sértődést nem okozó, de kellően pontos magyar szavakat" találni arra a levélre, amelyet Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa írt a kedvezménytörvény új szövegtervezetéről Medgyessy Péter miniszterelnöknek - jelentette ki a Duna Televíziónak vasárnap.

"Kultúrországban, egy olyan kontinensen, ahol az államok függetlensége, egymás tiszteletben tartása a vezérlő elv, ilyen leveleket nem lehet írni. Magyarország egy független állam, és ezt jó lenne, ha Verheugen úr is meg az Európai Unió is észrevenné" - fogalmazott.

A magyar nép nem nyeli le a brüsszeli diktátumokat

"Ha valaki azt gondolja, hogy leveleket írogathat Brüsszelből nekünk, és elmondhatja, egyébként mindenfajta felhatalmazást nélkülözve, hogy szerinte egyes magyar törvényeket hogyan kell módosítani, akkor rendkívüli mértékben téved, mert ezt a magyar nép többet már nem nyeli le" - mondta a volt miniszterelnök.

Mint mondta, ezt lenyeltük több mint 40 évig Moszkvától, de Brüsszeltől nem fogjuk elfogadni. A volt kormányfő szerint Günter Verheugen levelével jó néhány tízezer Európa-ellenes szavazatot szerzett Magyarországon.

Pártcélokból EU-ellenesek

A Fidesznek jól jönne, ha az EU-csatlakozásról szóló népszavazáson minél kisebb lenne az igenek aránya, mert utána össztüzet lehetne zúdítani a kormányra - jelentette ki Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke hétfőn a Magyar Televízió Napkelte című műsorában. A pártelnök szerint a Fidesz nem azt szeretné, hogy Magyarország ne csatlakozzon az EU-hoz. Az igen szavazatok alacsony arányával azt igazolná a Fidesz, hogy a magyar lakosság nagy része még az uniós csatlakozást is feláldozná, "csak ez a kormány tűnjön el és jöjjön vissza Orbán Viktor és a Fidesz kormánya" - mondta Kovács a Napkeltében.

Néppártelnök

Orbán "szívesen elvégezné a Fidesz jelentős átépítéséhez vezető munkát", amennyiben az elszánja magát arra, hogy egy magyar méretekben mérve is közepes erősségű, taglétszámú és szervezettségű pártból valódi néppárttá alakuljon át - nyilatkozta a volt miniszterelnök a Duna Televíziónak. A párt átalakulása véleménye szerint nagyon sok új tagot, új működést, "egy egészen más világot" eredményezhet.

Néppártelnök

"Én ezt a munkát szívesen elvégzem, de ha csak arról van szó, a mostani Fideszt kell valakinek vezetni, akkor semmi szükség arra, hogy ezt éppen én tegyem meg" - jelentette ki a volt miniszterelnök a néppárttá alakulásról.

Fidesz kontra Filora
A Fidesz-frakció külügyi kabinetje a leghatározottabban visszautasítja Jean-Christoph Filorinak, az EU-bővítési biztosa szóvivőjének kijelentését.

A Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke által jegyzett hétfői közleményben a képviselőcsoport arra reagál, hogy a bovítési biztos szóvivoje egy kérdés kapcsán úgy fogalmazott: "az utóbbi négy évben volt időnk arra, hogy hozzászokjunk Orbán úr rendkívül élénk stílusához". A volt miniszterelnök korábban kritikával illette azt a levelet, amelyet a biztos küldött Medgyessy Péter kormányfőnek a kedvezménytörvény új szövegtervezetéről. "Úgy tűnik, hogy a nemzetközi diplomáciában merőben szokatlan stílust kívánnak meghonosítani egyes brüsszeli hivatalnokok" - kommentálja a szóvivő nyilatkozatát a Fidesz közleménye. Mint írják, mind az európai, mind az uniós politikai kommunikációban elfogadhatatlan azonban, ahogy egy független ország volt miniszterelnökének stílusát Jean-Christoph Filori minősítette. "Elfogadhatatlan már csak azért is, mivel a szóvivo Orbán Viktor kijelentéseinek tartalmi részét egyáltalán nem kívánta kommentálni, vagyis azzal érdemben vitatkozni nem tud - áll a közleményében.