A falak leomlanak

2008.02.13. 18:21
Ha így mennek tovább a dolgok, még egy olyan téves képzet is kialakulhat, hogy a diktatúra többet adott – mondta Orbán Viktor 10. évértékelő beszédében a SYMA-csarnokban. – A bajok gyökere ott van, hogy ma olyanok építik a kapitalizmust, akik 20 éve azzal riogattak és olyanra is építik, amilyennek riogattak minket. A beszéd középpontjában a népszavazás állt.

"Amikor készültem a mai találkozóra, szólt a rádió, és ott meghallhattam, hogy miről fogok beszélni. A két lista nem egyezett" - kezdte évértékelő beszédét Orbán Viktor.

Azt mondta, 2007 kapcsán a jóról, és nem a rosszról akar beszélni, mivel a rossz dolgokról úgyis tud mindenki, "a kormány átvert minket, az ország kiábrándító helyzetben van, a dolgok rossz irányba mennek".

Jó dolgok nehéz időkben is történnek, és ha keressük őket, észre is fogjuk venni, mondta. Jó hír, hogy 2007-ben omladozni kezdtek az embereket elválasztó falak. Ilyen egyetértés a rendszerváltás óta nem volt, bár ez egyetértés nem maradéktalan. Ahogy a leomló falak helyén is mindig marad törmelék. Az emberek elsöprő többsége azonban, párthovatartozástól, világnézettől függetlenül változást akar, ez így nem mehet tovább. Olyan politika kell, amit a magyar társadalom támogat.

Magyarországnak elege van a hat év szocialista kormányzás kudarcaiból, Magyarországnak sikerre van szüksége, mondta a Fidesz-elnök. Ha egy fiú megkéri egy lány kezét, akkor valami biztos véget ér, de nem kezdődik el semmi sem. Ha viszont igent mond a lány, akkor valami új kezdődik. Vagyis a jövő igennel kezdődik. (Ez a felirat állt a színpadi díszleten is.)

Klikk!

A magyarokon az elveszettség érzése uralkodik. Hat éve az élen jártunk, mondta Orbán, most sereghajtók lettünk. Ezt nem fogadhatjuk el, erről szól a népszavazási kampány is. Ha igent mondanak, megtalálják a kijáratot.

120 milliárdot hiányol

"Bátran jelentsük ki, hogy van pénz, csak nem oda teszik, ahová kellene" - mondta. Ha összeadjuk az autókra, telefonokra, bútorra, tanulmányokra és ki tudja, mire fordított pénzt, akkor az 120 milliárdot tesz ki. A gazdasági növekedés hozza el a sikert. "De mi kell a növekedéshez?" - kérdezte, majd válaszolt: egészség, tudás, felelős kormányzás.

A Fidesz elnöke azt mondta, a csehekkel és a lengyelekkel együtt a magyarok dolgoznak a legtöbbet, tudásban is jól áll az ország, most már tehát csak felelős kormányzásra van szükség. Felelős kormányzás helyett viszont most menekülő kormányzás van, ez a biztos kudarc. A leépítés, az eladás, a kiszervezés valójában megfutamodás a felelősségtől. "Felelős kormány nem hivatkozhat az állam fogyatékosságára. Valójában sohasem az állam, hanem a kormány a rossz gazda, a korrupt, és a kormány képtelen megszervezni a szükséges ellátásokat" - mondta.

Nem állhatna itt

Mi tartotta az életkedvet a diktatúra éveiben? - tette fel a kérdést a Fidesz elnöke. Az, hogy tudták: ha a gyerek jól tanul, akkor sokra viheti, egyetemre mehetett. Ez megérte, ha jól tanultak, akkor előrejutottak. Ez még akkor is igaz, ha Lenin sapkás képe minden tankönyvből visszanézett. "Ha tandíj lett volna, akkor én most nem állhatnék itt Önök előtt" - mondta Orbán Viktor, aki egyetem mellett dolgozott, mint mondta: nyomda, istálló, teherpályaudvar.

"Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked, ezt jelenti a tandíj" - mondta. Ha az öt gyermeke közül bármelyiknek nem tudná előteremteni a továbbtanuláshoz szükséges összeget, akkor azt élete kudarcának tekintené.

Gumiégetés

"A tandíj a gimnazistákat is érinti, mert miért menjen valaki gimnáziumba, ha nem akar továbbtanulni?" - kérdezte. A végén majd nem hogy gumigyárban nem fogunk dolgozni, hanem szemetet fogunk égetni, mint a harmadik világbeli országokban.

Arról is beszélt, hogy Európa legtöbb adót és egészségügyi járulékot fizető országának polgárai vagyunk. "Ez nem ingyenesség. A befizetésekért cserébe joggal várjuk el, hogy jó alapellátásban részesüljünk. Ma már nemcsak hálapénzt, hanem listapénzt is fizetünk." Szerinte a vizitdíj és a kórházi napidíj azt jelenti, hogy kétszer fizetünk ugyanazért. "Ez olyan, mintha a színházért befelé és kifelé is fizetni kéne. A végén nem lesznek munkabíró emberek, az államra fognak szorulni."

És hogyan segíthet közelebb a sikerhez a népszavazás? - kérdezte Orbán. A népszavazás ténye már önmagában győzelem. A három igenes és az egészségbiztosítóról szóló népszavazásra kétmillió aláírás gyűlt össze, bár lehetnek átfedések. Az emberek úgy gondolják, hogy ezek fontos kérdések, a döntést nem adhatják át másoknak. A népszavazás az erőszakmentes népi mozgalmak legfejlettebb formája, és ezt sikerült megvalósítani Magyarországon. Aki 9-én igent mond, az a gazdasági fordulatra, a növekedésre mond igent.

Mit jelent a nem? Aki nemmel szavaz, az a beletörődésre szavaz. Nem lesz egészségünk, nem leszünk képzettek, nem lesz felelős kormányunk. A kormány most zöld utat kapna a leépítésekre, adóemelésekre. És a kormány ezt alig várja.

Macska farka

Attól, hogy egy macska a saját farkát kergetve körbeforog egy jottányit sem jut előre - jutott eszébe Orbánnak a minisztercserékről.

Ma egy nógrádi faluban és a II. kerületben élő férfi között a várható életkor tekintetében 12 év a különbség a budai javára. Az egyik egy szép nyugati átlag, a másik egy ukrajnai. És ez a különbség, ha így mennek tovább a dolgok, 20 évre nőhet. Abban, hogy ezt megakadályozzuk, minden állampolgár egyetért, pártállásra való tekintet nélkül. "Ha így mennek tovább a dolgok, még egy olyan téves képzet is kialakulhat, hogy a diktatúra többet adott. A bajok gyökere ott van, hogy ma olyanok építik a kapitalizmust, akik 20 éve azzal riogattak és olyanra is építik, amilyennek riogattak minket" - mondta.

A szónok szerint az igenek győzelme egy új korszak nyitánya lesz. Március 9-én még megmutathatja az ország, hogy talpra tud állni. Mindig az első siker a legfontosabb, ez adja meg a siker ízét.

Hogy az első siker lendületével meddig juthatunk, ez csak az embereken múlik, azon, hogy mennyien mennek el, és hogyan szavaznak, mondta Orbán Viktor.