Márk
13 °C
28 °C

'Nem megyek be a sugárzó területre!'

2003.04.25. 11:49
"Sajnos sokkal rosszabb a helyzet, mint azt sokan hiszik" - mondta az Indexnek a neve elhallgatását kérő paksi férfi, aki állítása szerint a primer körben dolgozik. A szakemberek cáfolnak: állításuk szerint több napja minden kibocsátott anyag koncentrációja az egészségügyi határérték alá csökkent. A BME Nukleáris Technikai Intézet laboratóriumvezetője szerint nem igaz, hogy betonszarkofágot kellene emelni a sugárzó terület fölé.
Az erőmű dolgozója azt állítja, csütörtökön éjszakás volt, és nézeteltérése volt feletteseivel, mivel nem akart bemenni a sugárzó területre.

'Nincs ember, aki a közelébe merészkedne'

A dolgozó azt állítja, nem csak a 30 fűtőkazetta ment tönkre: a reaktorfedél olyan szinten eldeformálódott (megolvadt), hogy nincs ember, aki annak közelébe merészkedne. Úgy tudja, a nemesgáz-kibocsátás a megengedett érték 85-szörese, a kén kibocsátás pedig triplája a határértéknek.

A férfi azt is elmondta, a paksi tűzoltóságtól az erőmű illetékesei hétvégén az összes sűrített levegős légzőkészüléket elvitték, arra hivatkozva, hogy az övéik nyomáspróbán vannak. "A hírnek csak a fele igaz - mondta az Indexnek a paksi tűzoltóság parancsnoka. - Valóban elvittek 100 ilyen készüléket, de azok nem a tűzoltóságé, hanem az erőműé, csak nálunk tárolják. És nem hivatkozott senki semmire: egyértelmű volt, hogy a baleset miatt viszik el".

A dolgozó szerint a paksi neutronkommandósok múlt hét pénteken a város egész területén az egészségügyi határérték 4-szeresét mérték a kibocsátott radioaktivitásból, és a teljes lakosságra levetített 1 éves radioaktív dózis "adagot" 4 nap alatt átléptük.

"Nem tudok arról, hogy a reaktorfedél megolvadt volna" - nyilatkozta az Indexnek Aszódi Attila. A BME Nukleáris Technikai Intézet laboratóriumvezetője cáfolta a kibocsátásokkal kapcsolatos közlést is. Mint mondta, több napja minden kibocsátott anyagnak - elsősorban a nemesgázoknak és a jódnak - az események kezdetén jól mérhető többlet kibocsátása volt, azonban koncentrációjuk az egészségügyi határérték alá csökkent..

Nem kell betonszarkofág

A Magyar Hírlap információi szerint két héten belül jelentést kell írni Paksról. Az eddigi vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy a nem megfelelő hűtés mellett a magas hőmérsékletű gőzök okozták Pakson a fűtőelemek sérülését. Az üzemzavar okairól szóló jelentést legkésőbb két hét múlva kell közzétennie az atomerőműnek.

Az új tisztítóberendezés hibájának okát azonban még nem találták meg, így akár egy évig is eltarthat az elhárítás. A Magyar Nemzet úgy értesült, valószínűleg távműködtetésű manipulátorokkal emelik ki a sérült kazettákat, de végső esetben betonszarkofágot is emelhetnek a sugárzó terület fölé.

Ez utóbbi feltevést butaságnak minősítette Aszódi Attila, de hozzátette, hogy a manipulátorok használata viszont indokolt.