Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Paks: emberi mulasztásra gyanakszik az Energiaklub

2003.04.23. 10:58
Hiányosnak tartja a paksi atomerőműben bekövetkezett balesettel kapcsolatos tájékoztatást Amon Ada, az Energiaklub vezetője. Az atomenergia hasznosítását ellenző csoport vezetője szerint akár katasztrófa is bekövetkezhetett volna, melynek okát emberi és vezetői mulasztásokban látja. Véleménye szerint az erőmű igazgatósága anélkül működtette a reaktorokat, hogy pontosan ismerte volna az üzemzavart okozó hiba okát. "Fejeknek kellene hullania" - véli Amon.
Emberi, illetve évek óta húzódó vezetői mulasztás okozhatta az üzemzavart a paksi atomerőműben - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Amon Ada, az Energiaklub vezetője. Véleménye szerint anélkül működtették a fűtőelemek tisztítógépeit, hogy pontosan kiderült volna, mi is okozhatja a meghibásodáshoz vezető magnetit-lerakódást - mondta el az Indexnek.

Véleménye szerint a létesítmény biztonságának fokozására beszerzett Siemens gyártmányú berendezés sem megfelelő, annak beszerzéséért is a vezetőség tehető felelőssé. A paksihoz nagyon hasonló finn atomerőmű vezetése ugyanezt a készüléket a műszaki felszereltség hiányosságai miatt elutasította - nyilatkozta Amon az Indexnek.

Hűtés nélkül maradt fűtőelemek

A környezetvédő szerint az üzemzavart az okozhatta, hogy hűtés nélkül hagyták az erőmű tisztítóberendezését. Mint mondta, a lerakódott szennyeződések eltávolítása állandó gondot jelent a létesítménynek. Amon úgy tudja, mind a 2-es, mind a 3-as blokkban magnetit rakódott le a fűtőanyagkötegekben, akadályozva a hűtőfolyadék áramlását. A hiba miatt a 3-as blokk teljesítményét húsz százalékkal kellett csökkenteni. A 2-es blokkban is emiatt rendelték el a fűtőelemek tisztítását, ám eközben a rendszert hűtés nélkül hagyták, ezért a tisztítókonténer deformálódott - írja a Magyar Nemzet.

A környezetvédő szerint, ha a fűtőanyagkötegeket egy éven belül nem sikerül visszahelyezni, az egész tisztítóberendezést ki kell emelni. Ilyen méretű, nagy aktivitású radioaktív anyagot azonban nem lehet biztonságosan elhelyezni Magyarországon. A Magyar Hírlap értesülései szerint a fűtőelemeket Oroszországba már nem szállíthatják, ezért valószínűleg a Mecsekben helyezik el azokat. A 2-es blokk ilyen hosszútávú kiesése akár húszmilliárd forintos kárt is okozhat - nyilatkozta Amon a Magyar Nemzetnek.

'Fejeknek kellene hullania'

"Ez a konkrét probléma nem lett megfelelően kommunikálva" - mondta el az Indexnek az atomenergia felhasználását elutasító Energiaklub vezetője. Mint mondta, a "balesetközeli" állapot körülményei csaknem két héttel az esemény bekövetkezte után váltak ismerté. Ha április 10-én "valami megszalad, nem biztos, hogy ilyen könnyeden beszélgetünk" - nyilatkozta az Indexnek. Véleménye szerint "fejeknek kellene hullania" a tájékoztatás elmaradása miatt.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft