Auguszta
-3 °C
2 °C

Visszaadták a külföldi greenpeace-esek útleveleit

2003.06.17. 12:36
Elhagyhatja Magyarországot az a három osztrák, egy német és egy svájci Greenpeace-aktivista, akiket múlt csütörtökön vettek őrizetbe - jelentették be a mozgalom keddi sajtótájékoztatóján. Az aktivisták fejenként ötvenezer forint biztosítékot tettek le, amit visszakapnak, ha a jogerős ítélet felmentéssel zárul. Ezzel párhuzamosan kilenc meghurcolt külföldi aktivista bepereli a magyar államot és a rendőrséget hatósági túlkapás miatt. A paksi rendőrkapitány szerint minden szempontból szakszerűen és jogszerűen jártak el kollégái.
Visszakapta útlevelét kedden az az öt külföldi Greenpeace-aktivista, akiket a Paksi Atomerőműnél múlt csütörtökön tartott demonstráció után garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt ítélt el nem jogerősen a Paksi Városi Bíróság - mondta el a Tolna Megyei Bíróság elnöke az MTI-nek.

Távollétükben is lefolytatható

Soós Miklós közölte: a három osztrák, egy német és egy svájci aktivista azért, hogy visszakaphassa útlevelét, fejenként ötvenezer forint biztosítékot tett le. A vádlottak jogi képviselője ugyanis kérelemmel fordult a bírósághoz, hogy kiegészítő végzésben tegye lehetővé az öt külföldinek: biztosíték befizetése mellett kaphassák vissza útlevelüket. A bíróság a kérelmet kedden elfogadta. A külföldiek így a bíróságon kaphatták vissza úti okmányaikat, miután azok a nyomozó hatóságtól időközben oda kerültek.

Soós Miklós elmondta: a másodfokú büntetőper már a külföldi vádlottak távollétében is lefolytatható, amennyiben pedig a megyei bíróság felmentő rendelkezést hoz, a befizetett biztosítékot is visszakapják az aktivisták. Hozzátette: a rendzavarás miatt szabálysértési eljárásban felelősségre vont 10 külföldi már hétfőn visszakapta útlevelét, mert azt az eljárást a bíróság megszüntette.

Gyorsított eljárásban

A Greenpeace-aktivisták az atomerőmű élettartam-hosszabbítása ellen tiltakoztak június 12-én. A rendőrség felszólítása ellenére megpróbáltak átmászni az atomerőmű kerítésén, és elszakították a biztonsági érzékelő vezetékét, amellyel 150 ezer forintos kárt okoztak. A büntetőperben első fokon, nem jogerősen elítélt öt külföldi és egy magyar az atomerőmű kapujához láncolta magát. A hat vádlottat a Paksi Városi Bíróság gyorsított eljárásban június 13-án egy év próbára bocsátotta, a külföldieket pedig mellékbüntetésként egy évre ki is utasította Magyarország területéről.

Tompos Judith, az aktivisták védője szerint nevetséges vádakkal citálták a Greenpeace-seket a bíróság elé. Az őrizetbe vett aktivisták ugyanis a kerítésen akartak átmászni egy létra segítségével, s miközben a rendőrök próbálták őket visszarángatni, így keletkezett a százötvenezer forintra taksált kár: ezt csoportosan elkövetett garázdaságként definiálta a vád.

A Greenapeace nem erőszakszervezet

Veszélyes paksi kirándulás
A rendőrségi tájékoztatón kiderült, hogy a paksi rendőrök már két nappal az akció előtt tudtak az aktivisták terveiről. Birtokukba jutott ugyanis egy greenpeace-listás email. A toborzó felhívás szó szerint:

"Sziasztok!

Pakssal kapcsolatban tervezünk egy pár napos 'kirándulást' a jövő hétre. Több féle szempontból is szükségünk lenne minél több segítő emberre."

- Egyrészt kellenének olyan aktivisták, akik segítenének az előkészítő munkálatokban, úgymint festés, varrás, stb_
- Másrészt TAPASZTALT aktivisták jelentkezését is várjuk, ugyanis a tervezett dolog kissé veszélyes is lehet.
- Harmadrészt pedig szükségünk lenne 1-2 magyar rendszámú személygépkocsira is, amikkel 'városnézést' szeretnénk csinálni. Természetesen a benzinköltséget mi állnánk.

Sziasztok!"

A Greenpeace közép európai koordinátora, Wolfgang Pekny többször is hangsúlyozta, hogy a Greeanpeace tagjai elhatárolódnak mindenfajta erőszakosságtól. Felidézte, hogy az elmúlt néhány hónapban többször is szerveztek "földmentő-akciókat", de a magyar rendőrséghez hasonló brutalitással sehol sem találkoztak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy kilenc külföldi aktivista bepereli a magyar államot és a rendőrséget túlkapás és egyéb jogsértések miatt.

Csáki Roland kampánykoordinátor felhívta a figyelmet, hogy Kovács László külügyminiszter osztrák kolllégájának kérdésére adott válaszában nem mondott igazat, állításával ellentétben ugyanis a rendőrség kényszerítő eszközöket is használt. "A bilincs és a gumibot használata a törvény szerint az".

A rendőrség szerint jogszerűen jártak el

A rendőrség minden szempontból szakszerűen, jogszerűen járt el, és arányos módon élt a kényszerítő eszközökkel - mondta a Greenpeace-aktivistákkal kapcsolatos rendőri intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót Köllő Imre, a paksi rendőrkapitányság vezetője. "Előre be nem jelentett, jogszerűtlen akció volt, mely során a rendőrség háromszor szólította fel távozásra a tüntetőket, és csak ezután oszlatta fel a demonstrációt." Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az aktivisták "a jogtalanság talajára építve" szervezték és végezték az akciót.