Emőke
-4 °C
9 °C

Kétszázezerbe került Pallag késlekedése

2001.06.27. 13:36
Közel kétmillióra emelkedett az az összeg, amit Pallag Lászlónak, az olajbizottság egykori elnökének kártérítés, illetve bírság címén ki kell fizetnie tavaly júniusi sajtótájékoztatójáért, ahol Pintér Sándor belügyminisztert és Szabó Iván egykori pénzügyminisztert összefüggésbe hozta az olajmaffiával. Az eddigi 1,75 milliós kártérítés mellé szerdán a Legfelsőbb Bíróság újabb 100-100 ezer forint bírságot szabott ki, mert a politikus a bírák szerint indokolatlanul késlelteti az eljárást, és felesleges költségeket okoz. Pallag az Indextől tudta meg, hogy megbüntették.
Tovább húzódnak Pallag László, az elhíresült olajbizottság egykori kisgazda elnökének kártérítései perei. A politikus tavaly júniusi sajtótájékoztatóján jelentette be Nógrádi Zsolt "olajtanú" állításaira hivatkozva, hogy Pintér Sándor akkor még országos rendőrfőkapitányként rendszeres kapcsolatban állt az olajmaffiával, és alkalmanként a maffiózóknál tett látogatásairól 50-70 millió forinttal a táskájában távozott. A kisgazda honatya szintén e sajtótájékoztatóján hírbe hozta Szabó Ivánt, az Antall- és a Boross-kormány pénzügyminiszterét is. Pallag később nem tudta igazolni kijelentéseit, így a belügyminiszter és a volt pénzügyminiszter is beperelte.

Pallag László
A párt jótáll majd helyette
Pallag Lászlót mindkét esetben jogerősen elmarasztalták, Pintér Sándornak 1,25 millió forintos rekordösszegű kártérítést megítélve, míg Szabó Iván félmillió forintot nyert. A kisgazda politikus azonban egyik büntetését sem fizette ki, helyette felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. A bírák szerdára tűzték ki a per tárgyalását, Pallag azonban kedden írásban tájékoztatta a bíróságot arról, hogy jogi képviselőt cserélt, így 30 nap haladékot szeretne kérni. A Legfelsőbb Bíróság úgy ítélte meg, hogy a kisgazda politikus indokolatlanul akadályozza az eljárást, amivel ráadásul felesleges költségeket is okoz, így 100-100 ezer forint pénzbírsággal sújtották.

Pallag László saját bevallása szerint ötmillió forintos magánvagyonnal rendelkezik, ebbe beletartozik Békéscsaba melletti családi háza, melynek külső vakolása még mindig várat magára, illetve a család két autója, egy néhány éves Ford, illetve egy rozoga Wartburg. A politikus korábban többször is kijelentette, nem fizeti ki a kért összegeket, mert nincs miből, inkább leüli.

Az Index ekkor megszólaltatott jogi szakértői úgy nyilatkoztak, leülni a kártérítési összeget nem lehet, legfeljebb a pernyertes végrehajtást kérhet. Pintér Sándor kilátásba is helyezte ezt a lehetőséget, mert a megítélt pénzt szeretné a rendőrárvák alapítványának felajánlani, de mindeddig nem jártak a képviselő házánál bírósági végrehajtók, de valószínű erre már nem is kerül sor. A kisgazdapárt gödi elnökségi ülésén Torgyán József, januárban teljes támogatásáról biztosította Pallagot, akinek megígérte, ha fizetni kell, akkor a párt jótáll majd helyette.

Pallag László, az Indextől értesült arról, hogy pénzbírsággal sújtotta a Legfelsőbb Bíróság, ami előtt értetlenül áll. Szerinte világosan látszik, hogy koncepciós eljárásról van szó, mivel számos per éveken át húzódik, miközben az ő perei alig 9 hónap alatt az első foktól eljutottak a Legfelsőbb Bíróságig. A politikus hétfőn értesült arról, hogy ügyvédei külföldre utaznak, erről majd igazolást is benyújt a bíróságnak.

Pallag úgy látja, ahhoz mindenkinek joga van, hogy ügyvédet cseréljen, ha elégedetlen a védelmével, és ezért a normálisabb helyeken nem pénzbírsággal reagál a bíróság. A kisgazda politikus mindenképen fellebbez a pénzbírság ellen, mert szavai szerint az újabb 200 ezer forintot sem kívánja kifizetni, mert nem lopta össze magát, így nincs pénze ilyesmire.

Pallag László egyébként további három perben is alperes lesz a közeli jövőben. Személyiségi jogainak megsértése miatt ugyanis kártérítési pert kezdeményezett ellen Pintéren és Szabón kívül Flaisz Ferenc vállalkozó, Lezsák Sándor az MDF korábbi elnöke, illetve a sarkadi rendőrkapitány.