Magdolna
19 °C
27 °C

Sem Pintér, sem Pallag nem jelent meg a tárgyaláson

2000.08.31. 19:09
Nem vagyoni kár megtérítése címén ötmillió forintot kért Pintér Sándor belügyminiszter a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a csütörtökön megkezdődött személyiségi jogi perben, amelyet a volt országos rendőr-főkapitány Pallag László országgyűlési képviselő, az olajbizottság elnöke ellen indított jó hírnevének megsértése okán. A tárgyaláson egyik politikus sem jelent meg.

Egyikük sem jelent meg
Pintér azt sérelmezte, hogy a kisgazda képviselő június 9-i sajtótájékoztatóján a következőket mondta: "Az akkori országos rendőr-főkapitány 1991 és 1992 között tudta, hogy mi folyik Bács-Kiskun megyében, ugyanis többször megjelent az alvilág által rendezett eseményeken. Ezekről a találkozókról az országos rendőrfőkaptány kocsijában hol 20, hol 50 millió forintot tartalmazó táskákkal távozott többedmagával."

Pallag jogi képviselője a tárgyalóteremben elismerte a jogsértés tényét, ugyanakkor közölte: a kisgazda politikus csupán alkotmányos kötelezettségét teljesítette, amikor Nógrádi Zsolt - volt olajszőkítő, olajbizottsági tanú - "vallomását" ismertette. Az ügyvéd érvelése szerint Pallag közérdekű információkat hozott a nyilvánosságra, és a személyiségi jog esetleges megsértése kapcsán csakis az Országgyűlés vonhatja felelősségre.

Sem Pintér, sem Pallag nem jelent meg egyébként a tárgyalóteremben, október 9-re viszont már személyesen idézte be őket a bíróság. Ezen Pintérnek kárigénye megalapozottságát kell bizonyítania, Pallagnak pedig a sajtótájékoztató megtartásának indokairól kell beszámolnia.