Pallag pellengéren

2000.06.19. 21:57
Pallag László nem mond le, nem hajlandó munkáját abbahagyni, és csak akkor váltható le, ha pártja visszahívja tisztségéből. Mindezt azután hangsúlyozta az olajbizottság kisgazda elnöke, miután az általa vezetett testületben súlyos bírálatok érték tevékenységét. A testület végül döntött arról, hogy Pintér Sándort is meghallgatja az olajügyek kapcsán.
Pallag László
Tovább küzd az olajbizottság élén
Valószínűleg, ha legközelebb parlamenti vizsgálóbizottságot állítanak fel, tanulmányútra Magyarországra jönnek az amerikai, a francia vagy a brit képviselőházak szakértői. A magyar Parlamentben jelenleg ugyanis egy olyan vizsgálóbizottság tevékenykedik, amelynek legfőbb feladata az, hogy tisztázza, mit kellene tisztáznia: saját elnökét támadja-e vagy esetleg az olajügyeket vizsgálja-e (ezt egyébként szóban mindenki hangsúlyozta hétfőn, a gyakorlatban viszont négy óra alatt egyetlen konkrét - olajügyi - felvetés nem hangzott el).

Ugyanez a kérdés persze fordítva is igaz: a bizottsági elnök sem tudja: esetleg személyiségi és (szintén nem bizonyított módon) alapvető emberi jogokat sértve hozza-e nyilvánosságra egy-egy zárt ülés eredményét, vagy pedig együttműködjön a saját maga által vezetett testülettel.

Szikingertől megvonták a szakértői megbízatást

A bizottság Balogh László MDF-es honatya javaslatára - a Fidesz és a MIÉP támogatásával - megvonta a megbízatást Szikinger István alkotmányjogásztól, akiről időközben nyilvánosságra került, hogy Tasnádi Péter ügyében védőügyvédként jár el.

Szikingerrel szemben az volt a kifogás, hogy olyan embert véd, amelynek ügyei kapcsolatba hozhatók esetleg az olajbizottság hatáskörébe eső kérdésekkel is, márpedig a parlamenti vizsgálat során a védőügyvéd - szakértőként - nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt fontosságú adatokhoz juthat hozzá.

Pallag László a felvetésekre elmondta: Szikinger egyetlen dokumentumhoz sem fért hozzá, a bizottság szakértőjeként ugyanis C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen kellett átmennie. Az erről szóló igazolást csak az elmúlt héten kapta meg, így az érdemi munkát még el sem kezdhette a testület mellett.

Az elnöknek van bizottsága, vagy a bizottságnak elnöke?

Juhász Ferenc
Pallag érdemi bizonyíték nélkül, a testület működési szabályzatát megszegve hozott nyilvánosságra információkat
Ezután a bizottság teljes erőből nekiláthatott Pallag László támadásának. Először Juhász Ferenc szocialista képviselő, a testület alelnöke mondta el, hogy nem a bizottsági elnök személyét akarja támadni, de tisztázni kellene, hogy az elnöknek van-e bizottsága, vagy pedig a bizottságnak elnöke. Juhász hozzátette: Pallag érdemi bizonyíték nélkül, a testület működési szabályzatát megszegve hozott nyilvánosságra információkat.

Juhász ezután javaslatokat terjesztett elő, amelyek szerint a bizottságnak át kellene küldenie a legfőbb ügyésznek a június 8-ai zárt ülés jegyzőkönyvét. (Pallag ennek a meghallgatásnak a másnapján tartotta sajtótájékoztatóját, amelyben különböző indokokkal megvádolta a belügyminisztert, volt pénzügyminisztert, egy ex-kisgazda politikust és az MDF volt elnökét - egy titkos tanúra hivatkozva.) Juhász Ferenc javaslatát a bizottság háromórás vita után végül elfogadta, így megy a jegyzőkönyv a legfőbb ügyésznek.

Az MDF-es Balogh László szerint június 9-én Pallag László morálisan tarthatatlanul járt el, amikor úgy körülírta a tanút, hogy rá lehetett jönni, ki jelent meg a bizottság előtt. Egy másik szocialista képviselő, Tóth Károly ezután kérdéseket tett fel Pallag Lászlónak, az iránt érdeklődve, hogy önkényesen válogatott-e a tanúk között a testület elnöke. Tóth arra volt kíváncsi, nem merült-e fel egy olyan jelentkező a bizottsági meghallgatásra várók között, aki a kisgazdákra is terhelő adatokat mondott volna az olajügyben. Pallag visszautasította, hogy ő politikai szempontok alapján szelektált volna a tanúk között, ezt szerinte bizonyítja az is, hogy az olajbróker vallomása alapján ő megemlített például egy kisgazda alpolgármestert.

Előkerült-e bizonyíték az olajbizottság ülésein?

Az alelnök ezután egy másik indítványt is előterjesztett. Eszerint Pallag Lászlónak kedd délelőtt 12 óráig a bizottság titkárságán kell elhelyeznie az összes általa ismert - sajtónyilatkozataiban idézett - dokumentumot, amely bizonyítékként merülhet fel az olajügyben. Több képviselő is hangsúlyozta, hogy a testület elnöke titkolódzik, nem bízik meg bennük, és dokumentumokat tart vissza.

Balogh László például azt állította, hogy ő a bizottság féléves működése alatt még egyetlen bizonyítékot sem látott. Hozzátette: úgy érzi, rá csak díszletként volt szükség eddig egy olyan színdarabban, ahol egy általa ismeretlen rendező igazgatja az eseményeket.

Pallag László e felvetésekre a bizottsági ülés után újságíróknak elmondta: eddig egyetlen bizottsági tag sem kérte tőle a szóban forgó dokumentumokat, pedig ő azt szívesen megmutatta volna. Az ülésen Pallag viszont azt mondta: mielőtt a bizottság rendelkezésére bocsátaná az iratokat, azokat szakértőkkel kell átnézetnie, rendeztetnie.

A bizottság végül jóváhagyta Juhász javaslatát, Pallag pedig ígéretet tett: nem alszik hétfőről keddre virradóra, és megpróbálja rendezni iratait, s a testület rendelkezésére bocsátja bizonyítékait. Pallag a tanácskozás során utalt arra, hogy számos ügyben időközben egyébként már ügyészségi szakaszba kerültek az eljárások, így az általa felvetett békési esetek nyomán előzetes letartóztatás is történt.

Javaslatok a bizottság zárt ,,rendjére"

Balogh László
Nem akar díszlet lenni egy általa ismeretlen színdarabban
Balogh László ezután több indítványt terjesztett elő: elsőként azt kérte, hogy a bizottság többé ne tartson zárt üléseket, mert az elnök eljátszotta a testület tagjainak bizalmát. Balogh ugyancsak javasolta, hogy hozzák nyilvánosságra a június 8-ai olajbróker-vallomást, ismerhesse meg mindenki, miről beszélt a tanú.

A testület már majdnem megszavazta a javaslatokat, ám ekkor felvetődött, hogy alkotmányos jogokat sérthet a teljes vallomás nyilvánosságra hozatala. Ekkor egy koalíciós módosító indítvány nyomán úgy döntött a testület, hogy csak az adatvédelmi biztos által jóváhagyott információkat hozzák nyilvánosságra a jegyzőkönyvből.

Ugyancsak módosította a zárt ülésekre vonatkozó javaslatát Balogh László, miután Kóródi Mária SZDSZ-képviselőnő felhívta a figyelmet arra: az olajbizottság előtt felmerülhetnek olyan ügyek, amelyek szolgálati vagy államtitkot képeznek, s így lehetetlenné válna bizonyos esetekben a meghallgatott tanúk érdemi válaszadása. Ezért végül a módosított javaslatot hagyták jóvá a képviselők, vagyis a testület egy héttel a tanúk meghallgatása előtt meghatározza, hogy milyen indokok alapján rendelhető el zárt ülés.

Újabb Pallag-ellenes javaslat a Parlament tekintélyének helyreállítására

A fideszes Fazekas Sándor szerint Pallag László a hét végi Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata (ahol Pallag arról beszélt, hogy a parlamenti képviselők 10-20 százaléka érintett valamilyen formában szabályszegésekben) veszélyezteti a demokráciát, s ezért Pallag, ha tud róla, sorolja fel az érintettek nevét. Pallag erre nem volt hajlandó, ezért a testület úgy foglalt állást, hogy Áder János házelnökhöz fordul, s megkéri: tegye meg a szükséges intézkedéseket a Parlament tekintélyének helyreállítására.

Pallag László ezzel kapcsolatban újságíróknak utóbb hangsúlyozta: politikai értelemben nyilatkozott, nem konkrét ügyekről. A kisgazda képviselő a sajtónak elmondta: tovább fog dolgozni az ügyön, s őt hiába támadják, nem fog lemondani. Legfeljebb pártja hívhatja vissza tisztségéből, másképp ugyanis őt nem lehet leváltani.

További meghallgatásokra készül a bizottság

Az ülés végén Lentner Csaba MIÉP-es képviselő javaslatára a bizottság úgy döntött, hogy az eddig felmerült vádaskodások miatt meghívja Pintér Sándort, hogy tisztázza magát az olajügyek kapcsán. Lentner szerint ugyanis ilyen gyanú árnyékában "nem lehet valaki belügyminiszter".

A képviselők nem szabtak konkrét határidőt a belügyminiszternek, előbb ugyanis Dunai Imrét (korábbi ipari minisztert) kívánják meghallgatni, még államtitkárként hozott intézkedései miatt.

Ugyancsak felmerült a vitában, hogy ha meghallgatják Pintér Sándort, akit országos rendőrfőkapitányként értek a vádak, akkor meg kellene jelenniük a bizottság előtt egykori feletteseinek, Boross Péter és Kuncze Gábor volt belügyminisztereknek is.