Megvesztegették a politikai elitet?

2000.06.09. 12:23
A sokat próbált magyar demokrácia történetében is példátlannak mondható az a pénteki sajtótájékoztató, amelyet a kisgazdapárti Pallag László, az országgyűlés olajbizottságának elnöke tartott. A honatya az olajszőkítéssel hozta összefüggésbe a jelenlegi és az egykori magyar politikai elit meghatározó személyiségeit. Az MSZP megdöbbent, és visszautasítja a vádakat, az SZDSZ pedig Pintér szerepére kíváncsi. Pintér Sándor szerint viszont hazugság Pallag rá vonatkozó kijelentése.
Pallag László az olajszőkítéssel hozta összefüggésbe magyar politikai elit meghatározó személyiségeit
Pallag nem kevesebbet állított, mint hogy a Magyar Köztársaság jelenlegi belügyminisztere évekkel ezelőtt - még országos rendőrfőkapitányként - maffiózóktól vett fel 20-50 millió forint körüli összege(ke)t, valamint azt, hogy a Magyar Szocialista Párt pénztárnoka 1994 elején 750 millió forintot vett fel ugyanezektől a bűnözőktől. Ez utóbbi vádat az MSZP közleményben utasította vissza.

A kisgazda bizottsági elnök vádjaira reagálva, Pintér Sándor belügyminiszter szóvivője útján közölte az Indexszel: ,,Nem tudom megállapítani, hogy jogi vagy csak orvosi esettel van dolgom. Minden szakmailag felkészült vizsgálatnak tiszta lelkiismerettel állok elébe. Pallag úr nyilatkozatában a személyemet érintő részek szemenszedett hazugságok, és oly sekélyesek, hogy részletes válaszra méltatlanok. Jogi útra kívánom terelni az ügyet, mert bízom a jogban és az épeszű emberek értékítéletében."

Pallag László nem kímélte az MDF korábbi és jelenlegi politikusait sem: szerinte Lezsák Sándor nevében Lezsák emberei is megvesztegetésbe keveredtek, s azt is tisztázni kell, hogy milyen szerepet játszott Szabó Iván pénzügyminiszterként (a rendszerváltás utáni első parlamenti ciklusban) az olajügyletek és a szeszhamisítások anyagi alapjainak megteremtésében. Lezsák Sándor az RTL Klubnak cáfolta Pallag vádjait.

A kisgazda képviselő utalt saját párttársára is - ,,egy kisgazda alpolgármesterre" -, aki részt vett az olajszőkítésben. Pallag minden bizonnyal a kiskunfélegyházi alpolgármester elhíresült esetére gondolt. Az olajbizottság elnöke a kétes ügyekből nem hagyta ki az SZDSZ-t sem. Szerinte Békés megyében a Futaki cslád révén kerültek kapcsolatba olajszőkítéssel a szabaddemokraták.

A tanú jelen volt a megvesztegetéseknél?

Sokak által vitatott kijelentéseit Pallag elsősorban az olajbizottság által csütörtökön meghallgatott tanú vallomására alapozta. Elmondta, hogy a tanúvédelem miatt nem felfedett személy bizonyítékokkal szolgált a testületnek arról, hogy a rendőri és a vámszervek egyaránt összejátszottak az olajbűnözőkkel.

Pallag szerint a meghallgatott tanú maga is részt vett a szőkítésben, így például részletesen beszámolt azokról a technikákról, technológiákról, amellyel a kémiai eljárásokat, a hamisításokat végezték. Ugyanakkor a bizottság zárt ülésén képet kaphatott arról, milyen hálózat alakult ki, amely megvesztegetésekkel elérte, hogy a hivatalos szervek elfektették az aktákat.

Pallag kijelentéseit az olajbizottság által csütörtökön meghallgatott tanú vallomására alapozta
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az olajbizottságban meghallgatott tanú jelen volt akkor, amikor Pintér Sándor Bács-Kiskun megyei ,,alvilági rendezvényeken tűnt fel", és ezeken 20-50 millió forint körüli összegeket adtak át az 1992-1996 között országos rendőrfőkapitányi tisztséget betöltő jelenlegi belügyminiszternek. A sajtótájékoztatón az nem derült ki egyértelműen, hogy egy vagy több alkalommal adtak át pénzt az akkori főrendőrnek - persze, ha ez egyáltalán megtörtént.

A tanú állítólag maga számolta meg azt a 750 millió forintot is, amelyet az MSZP pénzátrnokának adtak át 1994 elején. Az Index kérdésére Pallag László nem árulta el, hogy ugyanarról a pénztárnokról van-e szó, aki a nevezetes Tocsik-ügyben szerepelt a vádlottak között.

Az MSZP megdöbbent, és visszautasítja a vádakat

A Magyar Szocialista Párt értetlenséggel és megdöbbenéssel fogadja, hogy az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság kisgazda elnöke, Pallag László sajtótájékoztatóján - egy zárt ülésen elhangzott tanúvallomás alapján -, közéleti szereplőket és pártokat érintő súlyos, de nem bizonyított vádakat hozott nyilvánosságra.

"Pallag László durván megszegett olyan írott és íratlan szabályokat, amelyek többek között a személyiségi jogra, a tanúvédelemre vonatkoznak. Ezzel az eljárással aláásta a parlamenti képviselőkbe és a parlamenti bizottság munkájába vetett közbizalmat, hiszen a zárt ülést a vizsgálóbizottság a tanú kérésére szavazta meg. Elfogadhatatlan tevékenységével maga az elnök teszi lehetetlenné az olajügyek tényszerű feltárását" - szól az MSZP közleménye.

Az SZDSZ Pintér szerepére kíváncsi

Az SZDSZ ügyészségi vizsgálatot javasol annak kapcsán, hogy az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottságban egy tanú azt állította: a rendőrség, a hatóságok, illetve magas rangú személyek együttműködtek az olajmaffiával - közölte Kóródi Mária szabad demokrata országgyűlési képviselő, a bizottság tagja. Kórodi elmondta: várhatóan már kedden elküldik levelüket Polt Péter legfőbb ügyészhez, melyben indítványozzák, hogy feddhetetlen ügyészekből hozzanak létre teljes körű nyomozati jogkörrel rendelkező csoportot, amely kiderítené, hogy az olajbizottságban elhangzottak megfelelnek-e a valóságnak.

Kóródi Mária különösen fontosnak nevezte, hogy tisztázódjon Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter szerepe, akit egykori országos rendőr-főkapitányi minőségében értek vádak. ,,Csak olyan vezető léphet fel hitelesen a szervezett bűnözés ellen, akinek tevékenysége mentes mindenféle gyanútól" - fogalmazott a képviselő.

Az SZDSZ sajtóközleményt is eljuttatott az Indexhez. Ebben a párt leszögezi: a parlamenti vizsgálóbizottság csütörtöki meghallgatása során olyan állításokat ismerhetett meg, amelyek 1991 és 1994 között az olajhamisításból kiinduló, majd az arra ráépülő szervezett bűnözés és az ügyekben eljáró hatóságok, rendőrség közötti együttműködésre vonatkoznak. Az SZDSZ azt javasolja, hogy a bizottság előtt elhangzottak kivizsgálására alakuljon egy garantáltan feddhetetlen ügyészekből álló vizsgálócsoport, és kapjon felhatalmazást a teljes körű nyomozásra.

Kik vásároltak a szőkített olajból?

A tanú - Pallag szerint beszélt arról is: Zsíros Géza "Békés megyében több mint 40 tsz-központban szervezte az olajszőkítést, valamint az üzemanyagként való felhasználást". Pallag László kijelentette: az olajügyi bizottság csütörtöki zárt ülésén meghallgatott tanú az olaj vásárlói között volt a Volán, a BKV, a Malév, a Mahart, a Hungarocamion és a honvédség is.

,,A Honvédelmi Minisztérium 1993 óta multinacionális vállalatoktól és a Mol Rt.-től vásárolja az üzemanyagot, korábban magáncégek is voltak a beszállítók között, a tárcának azonban arról nincs tudomása, hogy szőkített olajat kaptak volna" - közölte Kopasz Jenő dandártábornok, a Magyar Honvédség (MH) logisztikai főigazgatója. Kopasz Jenő kijelentette: a bizottságnak készített jelentésben a tárca már tudatta, hogy az olajbotrányban érintett egykori honvédségi vezetők az MH-nak nem szállítottak üzemanyagot.

Pályáztatással szerezte be a 90-es évek elején is a BKV az évi mintegy 50 millió literes gázolajszükségletét, az üzemanyagot szigorú minőségellenőrzés után vették át és használták fel - mondta Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója.

Aba elmondta, hogy a parlamenti bizottságot nemrég részletesen tájékoztatták a gázolaj beszerzésével, tárolásával összefüggő eljárásaikról, cselekedeteikről. A BKV belső minőségellenőrző rendszerének mérései, vizsgálatai alapján egyértelmű, hogy szőkített gázolajat nem vásárolt a cég - ismertette. Az elmúlt 8 évben olajszőkítésre utaló meghibásodást nem tapasztaltak a buszoknál. A savval kezelt gázolaj ugyanis egyértelmű nyomokat hagy a motorokban, például korrózió formájában.

Tudomása szerint egyes, később csődbe ment szállítók megpróbáltak ügyeskedni az olajszállítmányokkal. Mint Aba Botond elmondta, előfordult például az is, hogy az olajszállító-tartályban szőlőcsutkákat találtak.