Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Olaj-ügy a Parlamentben

1999.10.19. 18:22
Az ORFK vizsgálatának lezárulta után Pallag László képviselő egyre inkáb szorgalmazta a parlamenti albizottság felállítását. A képviselő szerint nem csak Békés megyei, hanem országos jelentőségű ügyről van szó. Torgyán József pártelnök szerint az FKGP frakciója a leghatározottabban felveszi a küzdelmet a szervezett bűnözéssel szemben.

Az ORFK vizsgálatának lezárulta után Pallag László képviselő egyre inkáb szorgalmazta a parlamenti albizottság felállítását. Ezzel egyébként Gál lászló, volt békés megyei főkapitány is egyetértett. Gál szerdán sajtótájékoztatón jelentette be: támogatja Pallag László kisgazda képviselő azon indítványát, hogy független parlamenti bizottság vizsgálja ki a Békés megyében történt ügyek hátterét. "Nagyon szeretném, ha pártatlan parlamenti bizottság alakulna, amely egyszer és mindenkorra lezárja az ügyet - mondta Gál László, volt Békés megyei fokapitány.

Pallag, akit eközben szerdán Torgyán József pártelnök javaslatára a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja egyhangú szavazattal frakcióvezető-helyettessé választott, elmondta: nem csak Békés megyei ügyről van szó, hanem országos jelentőségűről, hiszen társadalmi érdek, hogy megtisztuljon a közélet. Torgyán szerint az FKGP frakciója a leghatározottabban felveszi a küzdelmet a szervezett bűnözéssel szemben, és így lehetőség nyílik arra, hogy Pallag László frakcióvezető-helyettesként kifejthesse az Országgyűlésben a szervezett bűnözéssel szembeni álláspontját. A vizsgálóbizottság felállításával egyébként minden párt egyetért.

Hétfőn, 19-én összegyűlt a békési olajügyeket feltáró parlamenti vizsgálóbizottság felállításához szükséges 78 aláírás - tájékoztatott Pallag László, az FKGP frakcióvezető-helyettese. A Belügyminisztérium nevében Kontrát Károly belügyi államtitkár jelentette be: a kormány támogatja a vizsgálóbizottság felállítását és minden segítséget megad munkájához. A 78 képviselői aláírás között ott a Fidesz, az FKGP és az MDF képviselőinek aláírása is.

Az egyetértés ellenére Pallag (aki már korábban azt ígérte, hogy az ügyben fel fog szólalni) hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt szópárbajba keveredett Kontráttal. A kisgazda képviselő szerint a kormány a közvéleménynek tartozik azzal, hogy egy független vizsgálóbizottságot hoz létre, és az olajszőkítési ügyek végére jár. A képviselő szerint csak egy átfogó vizsgálat nyugtathatja meg a közvéleményt. Pallag felszólalására Kontrát Károly a belügyminisztérium politikai államtitkára azt mondta, hogy a társadalom feszültségeit és az ezért való felelősséget néhányan megpróbálják a rendőrségre terhelni, ami egyrész igazságtalan, másrészt rendkívül káros. Pallag László szerint viszont éppen a rendőrségen belüli problémák okoznak társadalmi feszültséget. A társadalmi feszültség azért van, mert nem végzi mindenki jól a munkáját. Ha jól végezték volna, nem jutottunk volna idáig, nem tornyosodott volna fel Békés megyében úgy az olaj, mint az egyéb ügy - fogalmazott Pallag.