Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz Balázs visszavonul

1999.10.19. 18:12
Orosz Balázs ügyvéd október 13-án jogi képviseletének azonnali hatályú megszüntetéséről állapodott meg Gál Lászlóval, a Belügyminisztérium Felügyeleti és Ellenőrzési Hivatalának vezetőjével szerdán.

Orosz Balázs az október 11-én lezárt, a Békés megyei olajügyekkel és rendorhalálokkal foglalkozó ORFK-vizsgálat "civil kontrollját" képviselte Pintér Sándor megbízásából. Gál László pedig azzal bízta meg Orosz Balázst, hogy az 1999. szeptember 20-át követően lássa el jogi képviseletét a személyét érintő nyilatkozatokkal kapcsolatos sajtó-helyreigazítási és egyéb jogvédelmi eljárásokban. (Gált Pallag László országgyulési képviselo jelentette fel.

Orosz képviseletét ellenezték azért is, mert civillként titkos iratokhoz juthatott hozzá. Orosz az október 11-i ORFK sajtótájékoztatón elmondta: a dokumentumok titkosítását feloldották. Ennek ellenére egy késobbi, Gál László ügyébentartott sajtótájékoztatón olyan titkos anyagokat osztottak ki, amelyeken titkosügynökök neve is szerepelt.

"Annak érdekében, hogy az általam - a belügyminiszter megbízásából - szerkesztett jogi vélemény pártatlanságához és elfogulatlanságához kétség ne férhessen, illetve összeférhetetlenségi helyzet fel ne merülhessen, megállapodtam Gál Lászlóval a megbízás azonnali hatályú megszüntetésében - fogalmaz Orosz Balázs a közleményben.

A megállapodást a hét végén, október 17-én tett követte: Orosz akkor szüntette meg a Belügyminisztériumtól kapott jogi tanácsadói megbízását. Orosz Balázs szerint az elmúlt napokban hajmeresztő feltételezések hangzottak el a békési rendőrügyben vállalt közreműködésével kapcsolatban. Orosz - elmondása szerint - megbízását azért szüntette meg, hogy ezt a tevékenységét ügyvédi működésével szembe ne fordíthassák.