Orosz Balázs visszavonul

1999.10.19. 18:12
Orosz Balázs ügyvéd október 13-án jogi képviseletének azonnali hatályú megszüntetéséről állapodott meg Gál Lászlóval, a Belügyminisztérium Felügyeleti és Ellenőrzési Hivatalának vezetőjével szerdán.

Orosz Balázs az október 11-én lezárt, a Békés megyei olajügyekkel és rendorhalálokkal foglalkozó ORFK-vizsgálat "civil kontrollját" képviselte Pintér Sándor megbízásából. Gál László pedig azzal bízta meg Orosz Balázst, hogy az 1999. szeptember 20-át követően lássa el jogi képviseletét a személyét érintő nyilatkozatokkal kapcsolatos sajtó-helyreigazítási és egyéb jogvédelmi eljárásokban. (Gált Pallag László országgyulési képviselo jelentette fel.

Orosz képviseletét ellenezték azért is, mert civillként titkos iratokhoz juthatott hozzá. Orosz az október 11-i ORFK sajtótájékoztatón elmondta: a dokumentumok titkosítását feloldották. Ennek ellenére egy késobbi, Gál László ügyébentartott sajtótájékoztatón olyan titkos anyagokat osztottak ki, amelyeken titkosügynökök neve is szerepelt.

"Annak érdekében, hogy az általam - a belügyminiszter megbízásából - szerkesztett jogi vélemény pártatlanságához és elfogulatlanságához kétség ne férhessen, illetve összeférhetetlenségi helyzet fel ne merülhessen, megállapodtam Gál Lászlóval a megbízás azonnali hatályú megszüntetésében - fogalmaz Orosz Balázs a közleményben.

A megállapodást a hét végén, október 17-én tett követte: Orosz akkor szüntette meg a Belügyminisztériumtól kapott jogi tanácsadói megbízását. Orosz Balázs szerint az elmúlt napokban hajmeresztő feltételezések hangzottak el a békési rendőrügyben vállalt közreműködésével kapcsolatban. Orosz - elmondása szerint - megbízását azért szüntette meg, hogy ezt a tevékenységét ügyvédi működésével szembe ne fordíthassák.  • Tippek
  • Biztosítás