2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

A rendőrség ebben az ügyben sértett

1999.10.11. 17:55
A Békés megyei rendőrségnél történt rendkívüli halálesetek között semmilyen összefüggés nincs, azok nem köthetők a szervezett bűnözéshez és az olajügyekhez és azokból olyan következtetések nem vonhatók le, hogy kapcsolat lenne a Békés megyei rendőrvezetők és a szervezett bűnözők között - összegezte az olaj- és rendőrségi ügyek miatti indított vizsgálat eredményét Krőzsel Károly ezredes, az ORFK Felügyeleti Főosztályának és a vizsgálat vezetője a hétfői sajtótájékoztatón. Az országos rendőrfőkapitány még szeptember 22-én rendelt el tényfeltáró vizsgálatot az 1995-ös békési olajügyek és a megyében történt öt rendőr öngyilkossága miatt.

Elég szomorú, hogy senki nem hiszi el a második vizsgálat eredményét - mondta Orbán Péter országos rendőrfőkapitány az úgymond amerikai típusú (közben kérdezhetsz, utána nem) sajtótájékoztató végén a jelen lévő újságírókról. Nem tévedés, ,,ról" és nem ,,nak", hiszen a sajtótájékoztató többnyire (a vizsgálat eredményének közlése mellett) a sajtó, különösen az RTL Klub minősítéséről szólt. A főkapitány által elrendelt ,,a Békés megyei rendőr-főkapitányság hivatásos állományú tagjait érintő rendkívüli halálesetek" címen futó vizsgálatról már a bevezetőjében elmondta: bár érdekes dolgokra derült fény, és egy-két apróbb szabálytalanság ki is derült, tisztában volt a az eredménnyel. ,,De azért elrendeltem a vizsgálatot" - mondta.

A tízezer kilométernyi utat, 50 embert és három személygépkocsit igénylő vizsgálat több részből állt: egyrészt vizsgálták a rendőri szakszerűséget, és azt, hogy van-e olyan jogilag fellelhető tény, amely más fényben tünteti fel az eddigi vizsgálatok erdményét. A vizsgálat foglalkozott Karancsi Tibor volt szeghalmi rendőr százados sajtóban megjelent állításaival és a Békés megyei rendőrhalálokkal is. Ide kapcsolódik a nyomozás különlegessége: a ,,civil kontroll", amit a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Orosz Balázs ügyvéd képviselt. Őt a sajtótájékoztatón jelen nem lévő Pintér Sándor kérte fel. (Orosz Balázs korábban Pintér Sándort védte a Clodó-ügyben.)

Balról jobbra Krőzsel Károly,
Orosz Balázs, Orbán Péter
Krőzsel ezredes a sajtótájékoztatón az 1995. május 25-i, Karancsi Tibort érintő, a füzesgyarmati macskási telepen lezajlott vizsgálat kapcsán elmondta, hogy az egykori nyomozó nem biztosította megfelelően a Full Marker Kft. telephelyét, és intézkedései nem voltak szakszerűek, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy meghiúsult a tárgyi bizonyítékok (több vagon olaj és az iratok) lefoglalása. Karancsi Tibor egykori kollégái ellen sehol nem tett írásos bejelentést, ezért eljárást sem indíthattak. Az ügyészség csak azután rendelt el vizsgálatot a szeghalmi kapitányság ügyében, hogy Karancsi Tibor nyilatkozott az RTL Klubnak. A bizottság ezért meghallgatta Karancsi Tibort is, aki a sajtóból ismert nyilatkozatain kívül új információt nem közölt - hangsúlyozta az ezredes. Krőzsel Karancsi vádjaira a vizsgálat ezen részének lezárásaként azt mondta: ,,Többször jelentették be, többször ellenőriztük és többször kizártuk."

A vizsgálat vezetője tájékoztatást adott az elmúlt években öngyilkosságot elkövetett Békés megyei rendőrökről is. Mint kiderült, a szakvélemények szerint az elhunyt rendőrök majd mindegyike pszichés gondokkal kűzdött. Aki pedig nem, azt minden kétséget kizáróan autóbaleset érte.(Tényszerűen lásd a letölhető anyagot.) Apróbb hibákat találtunk, de azok nem befolyásolják a tényeket - mondta.

A vizsgálati beszámoló utolsó részében Orosz Balázs ügyvéd mondta el véleményét az üggyel foglalkozó médiáról. ,,A rendőrség ebben az ügyben sértett" - adta meg az alaphangot, majd sajtóetikai normasértést, való tény hamis színban való feltüntetését és hasonlókat emlegetett. Arra a kérdésre, hogy nem jelent -e gondot, hogy Pintér Sándor éppen őt kérte fel, azt válaszolta, hogy még nem gondolkodott azon, hogy miért éppen őt választották, ám nincs összefüggés a korábbi esettel. ,,Azt a megbízást fogadom el, amelyiket akarom, mert szabad vagyok. És én ezt akartam" - mondta némileg dühösen. A végén kiderült, Orosz védi Gál Lászlót, a Belügyminisztérium felügyeleti és ellenőrzési hivatala vezetőjét - az egykori Békés megyei főkapitányt -, akit Pallag László kisgazda képviselő jelentett fel elfogultság bejelentésének elmulasztása, hivatali bűnpártolás, kötelező intézkedések megtételének elhagyása és korrupció gyanúja miatt. (Gál László pedig hamis vád miatt kezdeményezett büntetőfeljelentést Pallag László ellen.) Az ügyvéd a végén kijeletette: jogi lépéseket kell tenni a magyar rendőrségnek. A sajtóban megjelent állítások miatt az érintettek helyreigazítási pereket indíthatnak.