Jogtalanul akadályozták a századost a házkutatásban felettesei

1999.10.17. 17:48
A bíróság szerint jogosan tartott házkutatást Karakas Attila szeghalmi rendőrszázados egy vodka-üzletben érintett embernél - adta hírül az RTL Klub szeptember 29-én.

Karakast felettesei jogtalanul akadályozták meg egy nyomozásban. Parancsnokai ugyanis a korábban elrendelt nyomozást később indokolatlannak tartottak. Az intézkedő századost pedig fegyelmiben részesítette a szeghalmi kapitány, panaszát a megyei főrendőr, Kuruc Ferenc is elutasította. A bíróság azonban kimondta, hogy a százados intézkedése jogszerű volt. A fegyelmi határozatot hatályon kívül helyezték.

Karakas elmondása szerint olyan - vodka-ügyben érintett - üzletembernél kutakodott Szeghalmon, aki a Zsurki vodka-gyárban is érdekelt. (A gyár az előző parlamenti ciklus alatt Baja Ferenc környezetvédelmi minisztertől 80 millió forint állami támogatást kapott.) Karakas Attila saját hatáskörben döntött az akció végrehajtásakor: "Tudtam, hogy a helyi vállalkozó itteni rendőrvezetőknek elég közeli ismerőse, nyíltan vállalták, hogy közeli, jó ismerősök."

Az RTL Klub közlése szerint a Szeghalmi Rendorkapitányság egyik akkori rendőrtisztjérol kiderült a cégiratok alapján, hogy a kihallgatott vállalkozó érdekeltségébe tartozó cégnél vállalt felügyelő bizottsági tisztséget. Az érintett őrnagy a televízió kérdésére annyit mondott, hogy nem nyilatkozhat, mert vizsgálat folyik az ügyében. A vállalkozás egyébként nem is működött.

Nemcsak Karakas százados kutakodott a szeszipari vállalkozásánál, korábban ugyanis a vámosok már több ellenőrzést is végeztek a szeghalmi szeszipari vállalkozásnál. Az RTL Klub megkeresésére a Békés megyei főkapitány, Kuruc Ferenc nem kívánt nyilatjkozni, azt válaszolta: "a rendőrség és az A&L KFT között semmilyen összefonódásról nincs tudomásom, így ellene nincs mit tenni."  • Hírek
  • Hitelkártya