2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Pallag ellen pártvizsgálat folyt

1999.10.11. 17:40
A Békés Megyei Nap megtudta: az utóbbi napokban a viharsarki olajügyekben tett kijelentéseivel, valamint Gál László egykori Békés megyei rendôrparancsnok és volt vezetôtársai ellen a fôvárosban tett büntetôfeljelentésével közfigyelmet keltô, a Körös-völgyben jól ismert Pallag László, az FKGP egyik országos alelnöke, Békés megye 3. számú választókerületének képviselôje ellen hónapok óta pártvizsgálat folyt. A megyében és a kisgazdapárton belül néhányan úgy vélekednek: Pallag mostani harcossága mögött a párton belüli pozícióharcok húzódnak meg. A képviselô tagadta az ellene felhozottakat.

A történet hátterében dr. U. J. csorvási állatorvos áll, aki 1992 óta egyéni vállalkozóként állatfelvásárlással is foglalkozott, 1996-tól pedig vágóhidat bérelt a békési nagyközségben. Dr. U. J. 1996-1997 során rendszeresen vásárolt fel élô sertést Békésen és Bélmegyeren a békési kisgazdapárt helyi irodavezetôjének segítségével. Az FKGP városi irodájában írták össze a leadandó állatokat, s mint több helybéli elmondta: azért bíztak a nagyobb cégekkel szemben a magánfelvásárlóban, mert mögötte a kisgazdák és személyesen Pallag László állt, aki - úgy tudják - rokoni kapcsolatban van dr. U. J.-vel. Több gazda azt is tudni véli, ezt a Torgyánnak írt levelükben is megfogalmazták, hogy szervezômunkájáért Pallag jutalékot vett fel az állatorvostól. A felvásárló egy ideig piaci versenytársainál jobban fizetett, ez is közrejátszhatott abban, hogy sokan adtak le nála állatot. 1997 novemberétôl azonban nem fizetett senkinek. A Békéscsabai Városi Ügyészség szerint a vádlott így ötrendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszeruen elkövetett csalás, valamint százötven, részben folytatólagosan elkövetett csalás buntette mellett a számviteli fegyelmet is megsértette. Az okozott kár megközelíti a 23 millió forintot.

Mindez nem térült meg, mert a Heves megyébe költözött vádlottnak csak a csorvási házát tudták 2,5 millió forintért elárvezerni, más vagyona nem maradt. A pórul járt gazdák az általuk tudott kisgazda szervezés miatt elsôként nem is a rendôrségen tettek feljelentést, hanem Torgyán Józsefnek írtak levelet. A pártelnöktôl azt kérték: hasson oda, hogy a történtekért Pallag is vállalja a felelôsséget. Ezután pártvizsgálat indult a képviselô ellen pártfôügyészi hatáskörben, ennek lefolytatásában Bánk Attila, az FKGP frakcióvezetôje, pártfôügyész az illetékes. A vizsgálat - lapunk információi szerint - lezárult, és Pallagot nem marasztalták el.

Pallag Lászlót, akit tegnap minden igyekezetünk ellenére sem sikerült utolérni, az ügy kipattanásakor, 1999 februárjában a Békés megyei napilapokban határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, cáfolta, hogy jutalékot vett volna fel. Elmondta: nem rokona dr. U. J. Vélekedése szerint az egész csak a békési FKGP-iroda vezetôjének, T.-nénak a magánakciója volt, ugyanis tény, hogy a gazdák állatait itt írták össze. Ehhez hozzátette: a pártiroda kedden és pénteken csak néhány órára muködik, azon kívül nincs közük ahhoz,ami ott történik. Pallag ekkor elismerte, hogy pártvizsgálat folyt ellene, s megemlítette, mindez sok energiáját kötötte le.