Vizsgálat után vizsgálat jön

1999.10.19. 18:06
Az SZDSZ támogatja a független parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, de elfogadhatatlannak tartják, hogy a Békés megyei rendőrök és az olajmaffia esetleges kapcsolatáról olyan intézményhez tartozók folytassák le a vizsgálatot, akik maguk is érintettek lehetnek az ügyben. A Belügyminisztérium az MSZP-SZDSZ kormány szakértelmét kérdőjelezi meg, hiszen az az azonos eredményre jutott vizsgálat szakmai hitelét kifogásolja.

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai jogszerűen jártak el az olajügyekben, és semmilyen hivatali kötelezettségszegést sem követtek el - jelentette ki Arnold Mihály országos parancsnok sajtótájékoztatón kedden, Budapesten. Arnold Mihály elmondta: a vámhatóság 1992-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozó, olajügyekben lefolytatott tényfeltáró vizsgálata során 902 büntetőügyet tekintett át, amelynek elkövetési értéke meghaladta a 93 milliárd forintot. Hozzátette: olajtermékek csak legális úton érkezhettek az országba, 1992-től 1996-ig, a nagy olajügyek lezártáig mintegy 160 milliárd forint vámértékben, ami után csaknem 250 milliárd forint vámterhet vetett ki a vámhatóság. Ezért a vámparancsnok erős túlzásnak nevezte a médiában korábban napvilágot látott 10 ezer milliárd forintos összeget, amivel az olajimportőrök állítólag megkárosították a költségvetést.

Az SZDSZ szükségesnek tartja, hogy az ügyészség folytasson vizsgálatot és támogatja a független parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is. Ám Magyar Bálint szabaddemokrata pártelnök nem tartja elfogadhatónak, hogy a Békés megyei rendőrök és az olajmaffia esetleges kapcsolatáról olyan intézményhez tartozók folytassák le a vizsgálatot, akik maguk is érintettek lehetnek az ügyben. A szabaddemokraták közleményében az áll: az lett volna meglepő, ha a Belügyminisztérium vizsgálata következtében új tény, vagy mulasztás került volna napvilágra. Úgy látják: tényfeltáró vizsgálat helyett belügyi PR-offenzíva folyik, amelynek keretében például független szakértőként próbálják feltüntetni az egyik megvádolt rendőri vezető ügyvédjét.

A Belügyminisztérium Magyar Bálint közleményére reagálva kijelentette: az MSZP-SZDSZ kormány szakértelmét is megkérdőjelezi, aki az azonos eredményre jutott vizsgálat szakmai hitelét kifogásolja. A BM szerint a mostani vizsgálat ugyanarra az eredményre jutott, mint az előző kormány belügyminisztere és tárca nélküli minisztere. Azt gondoljuk, hogy a párt jelenlegi vezetője elődjének emberi, politikai becsületét nem kívánja megkérdőjelezni - áll a közleményben. Egy független vizsgálóbizottság létrehozását természetesen elfogadjuk, de nem tudjuk, hogy az SZDSZ - aki elnöke révén érintett volt az ügyek vizsgálatában - hogyan próbál meg delegálni szakértőt. "Örülnénk, ha Magyar Bálint az előző ciklusokban kormányon nem lévőkön kívül néhány olyan tagot tudna ide jelölni, aki vagy saját magán, vagy pártján keresztül ne lenne összefüggésbe hozható Békés megyei felsorolt, vagy más - ma még nyugvó - ügyekkel - áll a közleményben.

Pallag László kisgazda parlamenti képviselő, aki országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi, az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a sarkadi eset is azt bizonyítja, hogy nincs minden rendben a rendőri vezetők hétfői sajtótájékoztatóján elmondottakkal kapcsolatban. (Kovács Ferenc leszerelt sarkadi rendőrtörzsőrmester szerint megakadályozták, hogy egy teherautót, amelyen állítólag a sarkadi városi rendőrkapitány tulajdonában lévő dízelolajat szállítottak, ellenőrizzen.)

Karancsi Tibor a szeghalmi rendőrkapitányság elbocsátott századosa ellentmondást vél felfedezni a VPOP és a rendőrség álláspontja között. A Vám és Pénzügyőrség illetékes vezetőinek nyilatkozatát ő úgy értelmezte, hogy azok kívülállóként, tágyilagosan elismerik munkáját, az olajmaffiózókkal szembeni föllépését.

A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) támogatja a Kuzma-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság felállítását, többek között azért, mert a békéscsabai rendőrtiszt alapító tagja volt az érdekképviseletnek - mondta Fábián Ágota főtitkár kedden a fővárosban tartott sajtótájékoztatón. A független, parlamenti vizsgálóbizottság lehet az egyetlen, amely érdemben eredményeket tudna produkálni - közölte a szakszervezet vezetője. Hozzátette: az FRSZ elfogadja a rendőrségi vizsgálat eredményét, de megítélésük szerint a közvélemény számára fontos lenne, ha a fegyveres testülettől elkülönült önálló bizottság mondaná ki a végső eredményt. Fábián Ágota beszámolt arról is, hogy a szakszervezet álláspontja szerint a magyar rendőrség "neuralgikus helyzetben" van, és hosszabb ideje egyre mélyülő anyagi, strukturális, vezetési, valamint morális válságtömeg jellemzi működését.