Szabó feljelentette Pallagot

2000.06.10. 23:09
Szabó Iván volt pénzügyminiszter a személyét érintő hamis vádaskodás miatt szombaton feljelentette az Országos Rendőr-főkapitányságon Pallag Lászlót, az Országgyűlés olajbizottságának kisgazda elnökét. Pallag értetlenül áll a feljelentés előtt, ahogy mondja: ő csak a testület által meghallgatott személy tanúvallomásának tolmácsolása miatt fordult bírósághoz a politikus. Eközben az MDF és az MDNP is határozottan visszautasítja a vádaskodást. Pallag szerint azonban az 1990 és 1994 között hatalmon lévők tudtak arról, hogy mi folyik a háttérben, így jogos a kérdés, miért nem léptek fel a korrupció, a feketegazdaság ellen.
Szabó Iván feljelentés indoklásában az olvasható, hogy Pallag László a pénteki sajtótájékoztatón személyével kapcsolatban olyan, "hallomáson alapuló, de bizonyítékokkal alá nem támasztott valótlan tényeket ismertetett", amelyek a volt pénzügyminiszter ellen akár bűnvádi eljárás megindítását is lehetővé tennék. Szabó Iván megítélése szerint a személyét ért hamis vádaskodás által - személyiségi jogainak súlyos megsértésén túl - a kisgazda képviselő bűncselekményt követett el.

Pallag László értetlenül áll Szabó Iván ellene tett feljelentése előtt, hiszen nem az ő állításai, hanem a testület által meghallgatott személy tanúvallomásának tolmácsolása miatt fordult bírósághoz a politikus. A parlament olajbizottságának elnöke úgy tartotta korrektnek, hogy egyszerre hozza nyilvánosságra a tanú összes pártra vonatkozó állításait, mivel félő volt, ha nem így tesz, titkosíthatják az ülésen elhangzottakat.

Pallag szerint az 1990 és 1994 között hatalmon lévők tudtak arról, hogy mi folyik a háttérben, így jogos a kérdés, miért nem léptek fel a korrupció, a feketegazdaság ellen. - Inkább erről adna számot Szabó Iván, ez sokkal szimpatikusabb lenne - tette hozzá a parlamenti olajbizottság elnöke. Pallag László szerint "a pártok saját mocskával" magyarázható, hogy a testület többi tagja nem akart részt venni a sajtótájékoztatón.

Az MDF szintén visszautasította Lezsák Sándor korábbi pártelnök érintettségét az olajügyek kapcsán. Székelyhidi Ágoston választmányi elnök hozzátette: "fájdalmasnak ítélik meg", hogy tíz évvel később kezdődik a rendteremtés olajügyben.

A Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) országos elnöksége megengedhetetlennek tartja, hogy bárki hatalmi pozíciójával visszaélve mások becsületébe gázoljon és a leghatározottabban visszautasítja a vádaskodást - közölte a testület véleményét Pusztai Erzsébet. Az MDNP elnöke hozzátette: Pallag László kisgazda országgyűlési képviselő egy parlamenti vizsgálóbizottság elnökeként megvádolta többek között Szabó Ivánt azzal, hogy pénzügyminiszterként ő biztosította az anyagi hátteret az olajügyekhez.