Árpád
-2 °C
4 °C

Szabó feljelentette Pallagot

2000.06.10. 23:09
Szabó Iván volt pénzügyminiszter a személyét érintő hamis vádaskodás miatt szombaton feljelentette az Országos Rendőr-főkapitányságon Pallag Lászlót, az Országgyűlés olajbizottságának kisgazda elnökét. Pallag értetlenül áll a feljelentés előtt, ahogy mondja: ő csak a testület által meghallgatott személy tanúvallomásának tolmácsolása miatt fordult bírósághoz a politikus. Eközben az MDF és az MDNP is határozottan visszautasítja a vádaskodást. Pallag szerint azonban az 1990 és 1994 között hatalmon lévők tudtak arról, hogy mi folyik a háttérben, így jogos a kérdés, miért nem léptek fel a korrupció, a feketegazdaság ellen.
Szabó Iván feljelentés indoklásában az olvasható, hogy Pallag László a pénteki sajtótájékoztatón személyével kapcsolatban olyan, "hallomáson alapuló, de bizonyítékokkal alá nem támasztott valótlan tényeket ismertetett", amelyek a volt pénzügyminiszter ellen akár bűnvádi eljárás megindítását is lehetővé tennék. Szabó Iván megítélése szerint a személyét ért hamis vádaskodás által - személyiségi jogainak súlyos megsértésén túl - a kisgazda képviselő bűncselekményt követett el.

Pallag László értetlenül áll Szabó Iván ellene tett feljelentése előtt, hiszen nem az ő állításai, hanem a testület által meghallgatott személy tanúvallomásának tolmácsolása miatt fordult bírósághoz a politikus. A parlament olajbizottságának elnöke úgy tartotta korrektnek, hogy egyszerre hozza nyilvánosságra a tanú összes pártra vonatkozó állításait, mivel félő volt, ha nem így tesz, titkosíthatják az ülésen elhangzottakat.

Pallag szerint az 1990 és 1994 között hatalmon lévők tudtak arról, hogy mi folyik a háttérben, így jogos a kérdés, miért nem léptek fel a korrupció, a feketegazdaság ellen. - Inkább erről adna számot Szabó Iván, ez sokkal szimpatikusabb lenne - tette hozzá a parlamenti olajbizottság elnöke. Pallag László szerint "a pártok saját mocskával" magyarázható, hogy a testület többi tagja nem akart részt venni a sajtótájékoztatón.

Az MDF szintén visszautasította Lezsák Sándor korábbi pártelnök érintettségét az olajügyek kapcsán. Székelyhidi Ágoston választmányi elnök hozzátette: "fájdalmasnak ítélik meg", hogy tíz évvel később kezdődik a rendteremtés olajügyben.

A Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) országos elnöksége megengedhetetlennek tartja, hogy bárki hatalmi pozíciójával visszaélve mások becsületébe gázoljon és a leghatározottabban visszautasítja a vádaskodást - közölte a testület véleményét Pusztai Erzsébet. Az MDNP elnöke hozzátette: Pallag László kisgazda országgyűlési képviselő egy parlamenti vizsgálóbizottság elnökeként megvádolta többek között Szabó Ivánt azzal, hogy pénzügyminiszterként ő biztosította az anyagi hátteret az olajügyekhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?