Mutyizással vádolják a civilek a szlovák zöldtárcát

2010.02.17. 16:44

A Greenpeace pert indít a szlovák környezetvédelmi minisztérium ellen a mohi atomerőmű bővítésekor elkövetett visszaélések miatt. A környezetvédelmi szervezet szerint a tárcának bíróság előtt kell felelnie összeférhetetlenség és jogosulatlan előny nyújtása miatt.

A Greenpeace azt állítja, hogy a DECOM nevű társaság, amelyiket a tárca kiválasztotta, hogy végezze el a mohi atomerőmű épülő 3-as és 4-es reaktora környezeti hatásvizsgálatát, a bővítés kivitelezőjének tulajdonában van, a cég pedig a mohi atomerőmű üzemeltetője, a Slovenske Elektrarne alvállalkozója.

A DECOM vezetője emellett szlovák Nemzeti Nukleáris Alap igazgatósági tagja is, ez az a testület, amelyik rendelkezik a nukleáris hulladékok sorsáról.

A Greenpeace szerint a környezetvédelmi minisztérium miatt nem készülhet kellő szakmai megalapozottsággal a felmérés, ami veszélybe sodorhatja a beruházás mellett a környezetet, így a lakosságot is. Megjegyzik, hogy a vizsgálat eredményének leadási határideje február 15. volt, amit a DECOM nem tartott be.