Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nem tárgyalja sürgősséggel az iraki békefenntartást a parlament

2003.04.28. 14:34
A parlament kisebb technikai malőr után nem szavazta meg az iraki békefenntartásról szóló kormányjavaslatot. A Fidesz szerint a tervezet hasonlatosan Szent Sebestyénhez ezer sebből vérzik. Az ellenzéki párt klülügyi kabinetjének vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pártja nemzetközi konzultációk után támogatja az iraki válság stabilizációs erőfeszítéseit.
Kétszer szavazott a parlament a kormány iraki békefenntartásra vonatkozó előterjesztéséről. Az Országgyűlés új szavazórendszere felmondta a szolgálatot a 300 magyar katona kiküldéséről szóló javaslat házszabálytól való eltéréskor történt első szavazáskor. A megismételt szavazáson a ház elutasította a javaslat kivételes tárgyalását. A határozat elfogadásához kétharmados támogatottság lett volna szükséges.

A Fidesz hiányolta a békefenntartás kifejezést

A szavazást követően Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője kijelentette, pártja támogatja az iraki válság rendezésére tett erőfeszítést és ezen belül a békefenntartást is. Az ellenzéki párt azonban azért nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést, mert a határozat szövegében nem szerepel a békefenntartás kifejezés, hanem általános katonai szerepvállalásra kéri a pártok jóváhagyását. Németh szerint mivel az iraki béke jogi megítélése kérdéses, ezért a magyar katonák odaküldése is nehezen megítélhető.

Az ellenzéki párt azt is kifogásolta, hogy a kormány a korábbi jogsértő döntés korrigálásáért "becsempészte" a határozat szövegébe a légtérhasználat és az országon keresztüli katonai tranzit jóváhagyását is. A Fidesz nem tartja azt sem elfogadhatónak, hogy az eredeti féléves megbízatás helyett a határozat 2004. június 30-ig kér felhatalmazást a kiküldésre. Németh Zsolt szerint a 19 NATO és 4 európai uniós tagország közül eddig csupán 11 támogatta a műveletet, ezért szerinte Magyaország sincs megkésve a jóváhagyás megítélésével. Németh Zsolt elmondta, hogy az iraki kérdésben pártja tájékozódott az ENSZ közgyűlés elnökénél, a NATO vezetésénél és több diplomáciai képviseleten és ezalapján pártjának elnöksége vita nélkül fogadta el ezt az álláspontot.