Horváth Balázs doppingtesztre küldené Gyurcsányt

2004.08.27. 11:38
A Medgyessy-kormány erényeit és hibáit sorolták a parlamentben napirend előtt felszólaló kormánypárti és ellenzéki politikusok. Az üléstől távolmaradt Medgyessy Péter kormányfő, de megjelent Orbán Viktor volt miniszterelnök.
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint a kialakult helyzetben a kormánypártok dolga, hogy ne legyen bizonytalanság. A Medgyessy-kormány tevékenységére utalva úgy fogalmazott: lehet is és kell is jobban csinálni. A szocialista frakcióvezető a Medgyessy-kormány cselekdeteit sorolta, majd a gyors miniszterelnök-jelölt választás kapcsán kijelentette: ott leszünk mögötte. Lendvai Ildikó szólt arról, hogy miközben Orbán Viktor gazdasági válságról beszél, a gazdasági mutatók jók és javulnak.

Sikeres puccs

"A puccs sikeres volt" - mondta Horváth Balázs, az MDF helyettes frakcióvezetője, aki Gyurcsány Ferenc fölényes győzelmére utalva úgy vélte, érdemes lenne doppingvizsgálatra küldeni a szocialisták új miniszterelnök-jelöltjét. Kiss Péter kancelláriaminiszter a Medgyessy-kormány édemeit vázolta és úgy fogalmazott: megtiszteltetésnek vették, hogy Medgyessy Péter kormányában dolgozhattak. A politikus kitért arra is, hogy "kitűnő jelöltet" választott az MSZP két nappal ezelőtti kongresszusán.

"Sem gazdasági, sem politikai válság nincs" - fogalmazott Pető Iván szabad demokrata frakcióvezető-helyettes, aki szerint a kormánypártok gyorsan és határozottan cselekedtek Medgyessy Péter távozására.

Sokszor volt következetlen a kormány

Rámutatott: a Medgyessy-kormány sokszor következetlen volt és a kormányfő által augusztus végére ígért megújulást elégtelennek ítélték meg. "Medgyessy Péter a valódi, tartalmi átalakítás helyett személyi sakkjátszmába kezdett" - fogalmazott a szabad demokrata politikus, aki egyúttal megköszönte Medgyessy Péter kétéves munkáját. Pető Iván szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy új kormánya legyen az országnak és az a bizalom, ami Medgyessyvel szemben nem volt meg, Gyurcsány irányában meg van.

Magyar Bálint: Az SZDSZ-nek nincsenek ügyei

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Medgyessy Pétert, hogy tárja a közvélemény elé azokat az SZDSZ-es korrupciós ügyeket, amelyekről a Népszabadságnak múlt héten adott interjújában tett említést. Az ellenzéki politikus az elmúlt napok eseményeit egyrészről úgy értékelte, "nem a gyanúba került minisztereknek, hanem a miniszterelnöknek kellett mennie". Kitért Demszky Gábor és Wekler Ferenc ügyeire, a kakaóbiztos számítógépek vitatott beszerzésére, valamint az autópálya-építési anomáliákra.

Az MSZP-ben az elmúlt napokban lezajlott folyamatokat úgy értékelte: ennyi árulást, cselszövést és szemforgató ármánykodást Shakespeare sem tudott volna tíz napba belesűríteni. Áder János kifogásolta, hogy Szili Katalin házelnök megakadályozta, hogy a kormányfőt interpellálják az SZDSZ-es ügyekben.

Magyar Bálint SZDSZ-es oktatási miniszter közölte, az SZDSZ-nek nincsenek ügyei és Medgyessy Péter hivatkozott nyilatkozatát értelmetlennek és igaztlannak tartják, mint fogalmazott: nem tudják elképzelni, hogy mire gondolt a távozó kormányfő. Ha valakinek tudomása van bármilyen ügyről, tegye meg a megfelelő lépéseket - tette hozzá Magyar.

A napirend előtti felszólalások ideje alatt a parlament üléstermében tartózkodott Orbán Viktor volt miniszterelnök, Medgyessy Péter azonban távol maradt. Pető Iván felszólalása idején Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc együtt távozott az ülésteremből.

Tizenegy új képviselő tette le eskűjét
A pénteki rendkívüli ülés kezdetén tizenegy új képviselő tette le az esküt, akik az európai parlamentbe távozott képviselők helyére lépnek. Az MSZP képviselőcsoportjába Csige Tamás, Szűcs Erika, Mesterházy Attila, Bán Imre, Kapás Zsolt és Garai István Levente került. A Fidesz-frakció Koncz Ferenccel, Wintermantel Zsolttal, Németh Szilárddal és Tasó Lászlóval egészült ki, az SZDSZ-frakció Jüttner Csabával. Az Országgyűlés létszáma ezzel 384-re emelkedett. A Fidesz-frakció európai parlamentbe távozott két egyéni képviselője, Surján László és Szájer József helyének betöltéséről időközi választáson, később döntenek. Az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar nemzeti csoportjának elnökévé a Ház egyhangúlag Hárs Gábort (MSZP) válaszotta meg.


  • Hírek
  • Árfolyam