Fontosabb részletek
  • Gyurcsány nem akart napirend előtt beszélni, de Dávid Ibolya unszolására mégis szólt.
  • Négyórás vita után újra megszavazta a kormánytöbbség az egészségbiztosítási törvényt.
  • Több száz demonstráló tüntetett a Kossuth téren a törvény és a kormány ellen.
  • A déli kapunál a tüntetők bedöntötték a kordon egy részét, a rendőrök könnygázzal válaszoltak, és kiszorították a demonstrálókat a Kossuth térről.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MSZP-frakció tagjai közül Karsai József nemet mondott a javaslatra, míg - a hosszú idő óta beteg Horn Gyulán és Toller Lászlón kívül - Farkas Imre, Filló Pál és Gál Zoltán nem vett részt a szavazáson; közülük Filló Pál külföldön tartózkodik, Gál Zoltán pedig fekvőbeteg, de mint azt elmondta, "nagy igennel" szavazott volna. (MTI)
  • A választásokat lebonyolító önkormányzati tárca képviselőjeként Ujhelyi István velősen ismerteti a kabinet álláspontját: a kormány a megerősítő népszavazást nem támogatja. A szocialista Avarkeszi Dezső már bőbeszédübb. Nem tagadja, hogy a megerősítő népszavazás valóban különleges jogintézmény, amit azonban eddig senki nem vett igénybe. És most, hogy a Fidesz megtenné, Avarkeszi egy csomó lyukat fedezett fel a referendum jogi szabályozásában. Az, hogy szerinte a törvényi foghíjak kitöltéséhez szerinte esetleg az alkotmányt is módosítani kell, azt jelzi, hogy a szocik majd jól lesöprik a Tisztelt Ház asztaláról a javaslatot. Aztán három mondattal ki is mondja, hogy a balos képviselők a nem gombot nyomják be.
  • Kissé elfajult a vita, már latin szavakat is használnak. Salamon László KDNP-s képviselő azon értetlenkedik, hogy a Horn-kormány ideje alatt pont az MSZP és az SZDSZ hozta létre (az ellenzék nélkül) a megerősítő népszavazás intézményét. "Hát akkor miért nem merik használni?" - kérdez költőieket Salamon.

    Gusztos Péter megmagyarázza neki: a megerősítő népszavazás neve jelzi a funkcióját, azaz a kormány kérheti ezzel a referendummal a nép áldását. Nem véletlen, figyelmeztet az ellenzéki honatya, hogy a népszavazás elrendeléséhez, elutasításához síma parlamenti többség elegendő. Ja, és a liberális képviselők is visszadobják a referndum ötletét, a Fidesz meg döntse el, a Kossuth tér (a kordon) melyik részén akar politizálni.
  • Herényi Károly mesértődött Gusztosra, szerinte a koalícióban a gyöztes mindent visz agresszív elve érvényesül. Nem egyeztet sem az ellenzékkel, sem a társadalommal. No, de itt a kommunikációs messiás, a megerősítő népszavazás során a kormány részletesen taglalhatja a köz előtt a jogszabály tartalmát. Ha ezt nem meri megtenni, akkor az MDF-s frakcióvezető szerint a törvénnyel nemcsak "eladhatósági", de tartalmi gondok is adódnak. Az MDF tehát támogatja a referndumot.
  • Már mindegyik párt tudja, hogy mit akar a másik, de még jó sokáig vitatkoznak a megerősítő népszavazásról. Kökény Mihály (MSZP) például ismét az új egészségbiztosítási rendszer fényezésére használta ki a vita adta lehetőséget. Puskás Tivadart nem látni, de úgy tűnik a hangja alapján, hogy a KDNP-s honatya mindjárt belealszik a saját referendum-párti beszédébe. A Ház azért felébred, amikor Wiener György elnök úrnak szólítja Szili Katalint. Az MSZP-s politikus, most azt listázza, hogy hányszor kérhettek volna a szocialisták az Orbán-kormány alatt megerősítő népszavazást, de szerinte a baloldal gentlemanként hagyta kormányozni a kabinetet. Aztán a képviselők az MSZP jogtudorának gyorstalpalóján azt is megtudhatják, hogy a szomszédos országokban milyen speciális referendumok léteznek.
  • Jövő heti ülésén dönt az MSZP-frakció az egészségbiztosítási törvény zárószavazásától távol maradó Farkas Imre és a jogszabályra nemmel voksoló Karsai József ügyéről, mondta Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A képviselők ügyét a frakció etikai bizottsága vizsgálja meg, és tesz javaslatot a büntetésre.
    Varju László elmondta, a büntetés lehet pénzbüntetés, továbbá tisztségből való visszahívás, illetve figyelmeztetés küldése a képviselő pártszervezetének. Mint mondta, a szavazásban való "nem részvétel" ötvenezer forintos büntetést von maga után. Megítélése szerint "többről van szó", mint pénzbüntetésről. (MTI)
  • Körülbelül ezer tünető gyűlt össze a Kossuth téren. A tüntetők néha megrángatják a téren felállított kordont, mire a vaskerítés tuloldalán felsorakozott pár tucatnyi rohamrendőr közelebb lép. Erre a tüntetők rendre hátrálnak, de szidják a rendőröket. A parlamenti parkoló északi kijáratánál még több, körülbelül150 rendőr várakozik.
    Klikk!
  • A vitába a jelek szerint a Tisztlet Ház is belefásult, mert már egy téves ragozáson is szép purparlé alakul ki. Amikor az egyik ellenzéki képviselő arról beszél, hogy a köz ébredjék végre fel, balról kórusban kántálják, hogy ébredjen, mert ez ikes ige.
  • Nem lehet fotózni a kordonon belül. A Köztársasági Őrezred illetékesei azt mondták, hogy még a közszolgálati tévének is különleges engedélyre volt szüksége, de az Indexnek erre nincs esélye sem.
  • A civileket éltető, az Index tudosítójának páholyából láthatlan ellenzéki képviselő egy öv alatti ütést visz be az MSZP-nek. Azt hányja a szocialisták szemére, hogy azért törölték Társadalompolitikai Tagozatukat, mert élesen bírálta az egészségügyi törvényt. (A hitelesség kedvéért álljon itt, hogy az MSZP választmánya csak a tagozat országos minősítését vonta vissza.)
  • Érdeminek tűnik a disputa, Pósán László tömören rendőrhadseregről és antidemokratikus módszerekről beszélt, Wittner Mária szerint egyszerűen gyáva emberek a kormánypárti képviselők, ha nem szavazzák meg a megerősítő népszavazást. És ekkor frappáns riposztként előkerült az örök szlogen Gusztos Péter szájából, miszerint Orbán mondta, hogy a parlament működik ellenzék nélkül is. És most már tényleg három percen belül szavaznak.
  • Varga Mihály szavazógépe nem működött, és két másik fideszesé sem, de a technikai malőr nem osztott-szorzott, a parlament 164 igennel és 203 nemmel úgy határozott, hogy nem lesz megerősítő népszavazás.

    Ha a Ház elrendelte volna az egészségbiztosítási törvény népszavazásra bocsátását, a jogszabályt csak azután lehetett volna a köztársasági elnökhöz aláírásra megküldeni, ha azt a referendum megerősíti.
  • Kezdődnek az interpellációk, az azonnali kérdések és a kérdések. Ezek után, kb. fél 10-kor befejeződik a hétfői ülésnap. A kérdés az, hogy a képviselők épségben el tudják-e hagyni a Parlamentet. A rendőrség létszámából ítélve az a tippünk, hogy igen.
  • Elkezdtek szivárogni a képviselők a Parlamentből. Az eddig magát a kordon megcibálásával szórakoztató tömeg egy része a déli (a metrókijárathoz közelebbi) kapuhoz sétál át, köztük csuklyás fiatalok.
  • A déli kapunál a kordon két elemét ledöntötték, egy pillanatra szabaddá vált az út az épületig, de a rést hamar rendőrök töltötték ki. 2-300 fős a tömeg a kapunál, Gyurcsány, takarodj-t kiabáló csukályosok, idősek és nyugdíjasok.

  • A 2-es villamos megállójának teljes egészében ledöntötték a kordont a tüntetők. A Kossuth tér Vértanúk tere felőli részén nincs ideiglenes vaskorlát, a rendőrök megpróbálják fenntartani a rendet, némi könnygázt is fújtak.
    Klikk!
  • Két sorfalba álltak fel a rendőrök, az Alkotmány utcáig szorították vissza a pár száz hangoskodó tüntetőt. A ledöntött kordont visszaállították.
  • A helyszínről tudósító kollegánk szerint nagyon sok a rendőr, több, mint a tüntető. Az egyenruhásoknál új plexi pajzs van, amit nagy fehér x díszit. Állítólag jól néz ki.
  • Három magánszemély jelentett be demonstrációt hétfőre a budapesti Vértanúk terére, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet pedig az Alkotmány utca Néprajzi Múzeum előtti járdaszakaszára, közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője. (MTI)
  • A rendőrök felszólítják az Alkotmány utcában összegyűlt tömeget, hogy hagyják el a helyszínt. A tüntetőket folyamatosan szorítják ki a Bajcsy-Zsilinszky út felé. Az a tippünk, hogy ott a szokások forgatókönyv jön, vagyis a tüntetők egy része a Deák tér, a másik fele pedig a Nyugati tér felé rohan majd, aztán ott folytatódik a fogócska.
    Fotók: Huszti István
  • A Kossuth teret megtisztította a rendőrség a tüntetőktől. A demonstrálók egy részét a Bajcsy-Zsilinszky útra, a többieket - körülbelül 200 embert - pedig a Vértanúk terére szorították ki.
  • Tíz-húszfős csoportokban szétszóródva álldogállnak a tünetők a Bajcsy-Zsilinszky út Nagymező utca sarkon. Egy darabig megállt a forgalom is Bajcsyn. Most nyugi van.
  • Felszólították a Nagy Imre szobornál (Vértanúk tere) gyülekező tüntetőket is a távozásra, mert különben feloszlatják őket. 150-200 tüntető lehet, és nagyon sok, "meghatározhatatlan számú" rendőr. Egyetlen "menekülési út" van: a Batthyány-örökmécses felé.
  • A Nagy Imre szobornál a többség hallgatott a rendőri szóra, és elhagyták a helyszínt.
  • A rendőrsorfal tucatnyi tüntetőt terel a járdán a Bazilika és a Nyugati tér felé. A tömeg nyugodt, úgy tesz, mintha járókelők lennének, a rendőrök is lehiggadtak, és még mindig rengetegen vannak.
  • A Bajcsy-Zsilinszky-Alkotmány utca sarkon fehér zsebkendővel búcsúztatják a tüntetők a buszokkal távozó rohamrendőröket. "Szervusztok, szervusztok!" - kiabálják a pajzsolat elpakoló rendőröknek.
  • Igazoltatták a rendőrök a tüntetőket (kb. 20 ember) az Alkotmány utca Bajcsy-Zsilinszky út sarkán. Béke van, megint a rendőrök voltak túlerőben. A Hír tévé szerint a Vértanúk terén is igazoltatnak, de ott is nyugi van.
  • A parlament már a kérdések megtárgyalásánál tart, de a képviselők nagy többsége már - sértetlenül, épségben - elhagyta az épületet.
  • A rendőrök három embert állítottak elő, mondta az Indexnek Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Egyet a kordonbontók közül vettek őrizetbe, ellene rendzavarás miatt indul eljárás. Egy másik demonstráló egy közlekedési rendőrt dobált meg a Báthory utcában, ellene hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indul eljárás. Azt egyelőre nem tudni, hogy a harmadik embert mi miatt vették őrizetbe. A szóvivő azt mondta, még megvizsgálják a kordonbontásról készült felvételeket, és azok alapján újabb eljárások is indulhatnak.