Gusztáv
-4 °C
1 °C

Százezres bírság a festményre lövöldöző kisgazdának

2003.05.23. 08:14
Lövésekkel tette tönkre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park értékes festményét Paróczai Csaba, Torgyán környezetvédelmi minisztériumának államtitkári kabinetfőnöke 2000 őszén - állapította meg jogerősen a bíróság. Paróczai ugyan nem ért egyet az ítélettel, mégis hajlandó kifizetni a százezer forintos pénzbírságot.
Százezer forint pénzbírságra ítélte jogerősen a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Paróczai Csabát, a környezetvédelmi minisztérium egykori államtitkársági kabinetvezetőjét - írja a Mépszabadság. Paróczai 2000 őszén Skultéty Sándor, Torgyán közigazgatási államtitkárának születésnapján pisztollyal keresztüllőtte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik értékes festményét.

Paróczai saját költségén újrafestette a megsemmisült műalkotást a művésszel.

A hajdani kabinetfőnök mindvégig tagadta, hogy pisztollyal lőtt volna a festményre, állítása szerint egy üveggel verte le véletlenül a falról. A bíróság ítélete szerint Paróczai lövésekkel tette tönkre a festményt. A volt kabinetfőnök bár nem ért egyet a bíróság döntésével, kifizeti a százezres bírságot - írja a Népszabadság. Paróczait elsőfokon egy évi, két évre felfügesztett börtönbüntetésre ítélték.