Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Elmeszelték a 'kurva és a béna'-paródiát

2001.01.25. 15:44
Állampolgári bejelentés alapján az Országos Rádió és Televízió Testület vizsgálatot indított a szilveszteri Gálvölgyi-show ellen. A testület közleménye szerint a műsor megsértette a mozgáskorlátozottakat. Az RTL Klubnak nincs lehetősége fellebbezni, viszont szankciótól sem kell tartania. A kereskedelmi tévé szóvivője szerint a paródián nem lehet számon kérni annak tárgyát, hiszen ezzel a paródia létjogosultságát vitatnák.
Gálvölgyi János szilveszterkor Csiszár Jenő műsorát parodizálta. Gálvölgyi vendége egy prostituált és egy mozgáskorlátozott volt, ahogy Gálvölgyi mondta: egy kurva és egy béna.

A kiöregedett prostituált életéről és élményeiről mesélt, míg a mozgáskorlátozott Gálvölgyi-Csiszár provokatív kérdéseire próbált válaszolni (nem sok sikerrel, mivel beszélni sem tudott), miközben egy rokkantkocsiban rázkódott.

'Túllépték az általános erkölcsi korlátokat'

Az ORTT-hez állampolgári bejelentés érkezett a paródia kapcsán. A testület panaszbizottsága megállapította, hogy a műsorszolgáltató megsértette a médiatörvényt. Az ORTT a törvény következő passzusára hivatkozott: ,,A műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármilyen többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére."

A testület szerint a műsor túllépte az általános erkölcsi korlátokat, a megjelenített mozgáskorlátozott személyén keresztül ellenérzéseket váltott ki azon családokban és személyekben, akiknek a családjában vagy közvetlen környezetében hasonló személy él.

'Nincs semmiféle szankció'

Az Index érdeklődésére az ORTT Panaszbizottságánál elmondták, hogy az ügyben fellebbezésnek helye nincs, viszont a nyilatkozat, amely kimondta, hogy a műsor megsértett egy kisebbséget, nem von magával semmiféle szankciót.

'Nem a paródián kéne elverni a port'

A paródián nem lehet számon kérni a tárgyát, hiszen ezzel a paródia létjogosultságát vitatjuk - nyilatkozta az Indexnek Szabó Stein Imre, az RTL Klub szóvivője. Gálvölgyi műsorainak a lényege, hogy egy-egy jellegzetes médiakaraktert figuráz ki. Szabó Stein szerint nem a paródián kellene elverni a port, hanem esetleg meg kellene nézni azt, hogy az eredeti műsorban tisztességgel kezelték-e a fogyatékos riportalanyt.

Ezzel együtt az RTL tiszteletben tartja és figyelembe veszi az ORTT döntését.