Valér
4 °C
8 °C

Élőlánccal tüntettek a patikusok

2006.08.29. 18:23
A patikaliberalizáció elleni tiltakozásul élőláncot alkotva tartottak tízperces demonstrációt a gyógyszerészek a Magyar Gyógyszerész Kamara épületénél. Az egészségügyi tárca szerint az, hogy a patikákon kívül is lehet majd gyógyszert vásárolni, növeli a versenyt és a betegek érdekét szolgálja.

A demonstráció célja, hogy felhívják a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek az egészségügy átalakításával következhetnek be - közölte Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

Üzleti érdek

Az alelnök emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Minisztérium meg akarja változtatni a gyógyszerellátás rendjét: az állam által szabályozott rendszer helyett a szabadpiaci versenyt akarja bevezetni.

Az egészségügy reformját felvázoló Zöld Könyv szerint a verseny és a jobb ellátás érdekében lehetővé kellene tenni Magyarországon is azt, hogy bizonyos gyógyszereket a bevásárlóközpontokban vagy az éjjel-nappal nyitvatartó benzinkutaknál árusítsanak.


Tekintse meg képeinket!

Horváth Tamás szerint a szabadpiaci versenyben nem a betegek érdeke, hanem az üzleti szempontok érvényesülnek. Ezért ez elfogadhatatlan a magyar gyógyszerészek számára - jelentette ki.

Azokban az európai uniós országokban, ahol liberalizálták az ellátást, romlott a kistelepülések gyógyszerbiztonsága, új patikák pedig csak a nagy forgalmú helyeken nyíltak - jegyezte meg a kamara alelnöke. A nem támogatott gyógyszerek ára ezekben az országokban ráadásul magasabb is - tette hozzá.

Veszélyek és kockázatok

Szavai szerint a gyógyszerek patikán kívüli árusítása megnöveli a gyógyszerhamisítás, a gyógyszermérgezés, valamint a téves gyógyszerezés kockázatát.

Az alelnök szerint a minisztérium a Zöld könyvről nem kezdeményezett valódi társadalmi vitát, a szakmai kérdésekről pedig nem hajlandó érdemben tárgyalni.

Az Egészségügyi Minisztérium továbbra is kitart javaslata mellett, hogy korlátozott körben gyógyszertárakon kívül is lehessen gyógyszert vásárolni - közölte a tárca sajtóirodája. A tárca a gyógyszertárak közötti nagyobb versennyel folyamatosan javuló szolgáltatásokat szeretne elérni - hangsúlyozzák.

A minisztérium úgy látja, hogy a patikaalapítás jelenlegi szigorú szabályai nem szolgálják a polgárok azon érdekét, hogy könnyebben és olcsóbban juthassanak gyógyszerekhez.