Alfréd
-2 °C
2 °C

Alkotmányos visszásságok a 'patikai kommandóknál'

2001.09.06. 11:21
A szabad véleménynyilvánításhoz és a panaszhoz való alkotmányos jogokkal kapcsolatban tapasztalt súlyos visszásságot Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, amikor a Magyar Gyógyszerész Kamara panasza alapján vizsgálta a "patikai kommandók" tevékenységét.
Az ombudsmani állásfoglalás előzménye, hogy az országos tiszti főgyógyszerész június elején körlevélben szólította fel megyei beosztottjait: szedjék össze a gyógyszertárakból azokat az aláírásgyűjtő íveket, amelyeken a patikusok toboroztak támogatókat a sokuk számára anyagi ellehetetlenüléssel fenyegető árrésrendelet ellen. Emellett jelenteni kellett azt is, hogy melyek voltak a renitens gyógyszertárak.

Az országos tiszti főgyógyszerész asszony, Balázsné Molnár Borbála akkor intézkedését azzal indokolta: amellett, hogy etikátlannak tartja, hogy a kiszolgáltatott betegektől aláírást gyűjtenek, az akció jogszabályellenes is, mivel a patikákban csupán az ÁNTSZ által jóváhagyott brosúrákat helyezhetnek el. A gyógyszerészkamara ezután fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához.

Alkotmányos jogok sérültek

Az ombudsman a vizsgálat során megállapította, hogy az aláírásgyűjtő ívek kihelyezése nem akadályozta a patikák működését, így Lenkovics Barnabás a tiszti főgyógyszerész asszony eljárását kirívóan aránytalan lépésnek értékelte. Az Alkotmány alapvető szabadságjogként határozza meg a mindenkit megillető szabad véleménynyilvánítást, és a közérdekű adatok megismerésének és terjesztésének jogát. Az Alkotmány az ombudsmani állásfoglalás szerint a fenti jogokat mindenek felett biztosítja, így azt nem korlátozhatta volna a tiszti főgyógyszerész.

Mivel az aláírásgyűjtés megszűnt, valamint a kamara és az egészségügyi tárca azóta megegyezett egymással az árrésrendeletről, az ombudsman úgy döntött, hogy nem él ajánlással az ügyben.

Az országos tiszti főgyógyszerész asszonyt is szerettük volna megkérdezni arról, mi a véleménye az ombudsman elmarasztaló vizsgálatáról, ám az országos tiszti főorvosi hivatalban arról tájékoztatták az Indexet, hogy Balázsné Molnár Borbála legközelebb jövő hét kedden lesz elérhető.