Eleonóra
-1 °C
2 °C

Százan voltak a tiltakozó pedagógusok

2007.06.01. 22:02
A pedagógusok kötelező óraszámának szeptemberi emelése ellen és az intézmény-összevonások következtében kialakult helyzet miatt tartott pénteken demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Magyar Tudományos Akadémia előtt.

Varga László, a PSZ elnöke a valamivel több mint 100 résztvevő előtt azt mondta, azért vannak itt, hogy jelezzék a társadalomnak, a politikai döntéshozóknak: elegük van.

10-15 ezer pedagógus veszítheti el az állását?

Feltette a kérdést, mi is zajlik ma a közoktatásban: "reform-deform-reformdiktatúra", vagy ész nélküli átalakítás. Az érdekvédő - utalva arra, hogy vasárnap lesz a pedagógusnap - az MTI-nek úgy fogalmazott, nincs ok az ünnepre.

A kormány intézkedései következtében reálértéken mintegy 10 százalékkal csökkennek a pedagóguskeresetek. A kötelező óraszámemelés, az intézmény-összevonások és a finanszírozás megváltozása miatt jövő évtől akár 10-15 ezer pedagógus veszítheti el állását - jelentette ki.

Hárommilliárdjába kerül a fővárosnak az átalakítás

Most a rombolás és a pénzkivonás zajlik, nem az építkezés - summázta véleményét az érdekvédő. Kijelentette, azt várják, hogy a kormány vonja vissza a kötelező óraszámemelést. Véleményük szerint a közoktatásban felszabaduló pedagógusokat át kellene képezni, és továbbfoglalkoztatni őket, hiszen a rendszerből ma is hiányzik a pszichológusi, és a fejlesztőpedagógusi háttér.

Kucsák László, a fővárosi önkormányzat oktatási bizottságának fideszes alelnöke Örkény Istvánt idézte: "Túl vagy a nehezén, fordíts, most jön a neheze". A 19 fővárosi szakképző iskola bezárására utalva azt mondta, ez az intézkedés az elkövetkező 1,5-2 évben több mint hárommilliárd forintjába kerül majd a fővárosnak.

TGM és Pécsi Ágnes is felszólalt

Pécsi Ágnes, a megszűnő Lengyel Gyula kereskedelmi szakközépiskola korábban éhségsztrájkot is folytató pedagógusa azt mondta: "nekünk nincs oktatási miniszterünk".

Pécsi kifejtette: kétségbeesett leveleikre hat hét - azaz két hónap - múlva érkezett az a "cinikus" válasz, hogy az intézmény-összevonás nem a tárca vezetőjének hatásköre.

Tamás Gáspár Miklós filozófus antihumanistának és elviselhetetlennek nevezte, ahogy a nagytőke kormánya a jóléti állam utolsó intézményeit is megszünteti. A demonstráción elhangzott, ha a parlament elfogadja a közalkalmazotti törvény módosításait, szeptember 1-jén visszajönnek "sokkal többen és sokkal mérgesebben".