Változott a megszűnő pesti iskolák listája

2007.02.09. 20:49
Pénteken kapták meg a fővárosi szakképző intézmények azt a javaslatot, amely tartalmazza a szakképzési reform keretében összeolvadó iskolák tervezett listáját. A végleges döntést március elsején mondja ki a Fővárosi Közgyűlés, de előtte még néhány módosítást hajtott végre az előterjesztő Főpolgármesteri Hivatal. Az átszervezések ellen leginkább tiltakozó iskolát azonban továbbra is bezárnák, legalábbis az oktatási bizottság elé így kerül a tervezet.

Megmenekülhet egy-két fővárosi szakközépiskola, miután a Főpolgármesteri Hivatal némileg átdolgozta azt az átszervezési javaslatot, amely hamarosan az oktatási bizottság, majd pedig a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet. Néhány másik intézményt pedig a korábbinál értelmesebben szerveznek át, így legalább a megszűnő iskolák diákjainak nem kell sokkal többet utazniuk az új szakképző intézménybe.

Már tavaly készült stratégia

Míg tíz évvel ezelőtt közel 80 ezer gyerek tanult a főváros középfokú tanintézményeiben, idén ez a szám 63 ezer, 2013-ra pedig körülbelül 50 ezer gyerek prognosztizálható. Ez a mai szétaprózott rendszer a továbbiakban nem finanszírozható - közölte írásos összefoglalójában többek között az Indexszel is a fővárosi sajtóiroda.

A szakképzési reform első lépéseként a Fővárosi Közgyűlés tavaly nyáron fogadta el a Fővárosi Szakképzés-fejlesztési Stratégiát. Az új struktúra a szakképzés és a közoktatás szétválasztásával, az intézményi szerkezet racionalizálásával, a működtetés költségeinek mérséklése mellett alkalmas lesz az uniós fejlesztési források koncentrált, ésszerűbb felhasználására is - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

A reform második lépése az úgynevezett intézmény-racionalizálási terv elkészítése: ez tartalmazza konkrétan az integráció során a beolvadó és a befogadó intézmények listáját. Az erről szóló közgyűlési előterjesztés tervezetét pénteken kézbesítették az érintett iskolák számára.

Két hetük maradt az intézményeknek

Az intézményeknek két hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezt a tervezetet az iskolaszékkel, a szülői munkaközösséggel, a diákönkormányzattal együtt áttekintsék, megbeszéljék, és esetleges javaslataikat elküldjék a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottságának, amely ezután tárgyal a kérdésről. A végső szót viszont a Fővárosi Közgyűlésnek kell kimondania.

A Főpolgármesteri Hivatal most közölte a megszüntetni tervezett intézmények nevét. Így a korábbi elképzelések nem változtak a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola (szki) esetében, hiába kezdett éhségsztrájkba az egyik itteni tanárnő, és hiába tüntettek az intézményért a diákok és a tanárok, bezárják az intézményt, amely az ország legrégebbi kereskedelmi iskolája.

További bezárásra váró iskolák

Felszámolnák a Bőrfeldolgozóipari Szakközépiskolát és Szakiskolát (szi) is. Szintén megszüntetnék a Déri Miksa szkit-szit és a hozzá tartozó kollégiumot.

Nem élné túl az átszervezést a Földes Ferenc Kereskedelmi szki, a Hajnik Károly Közgazdasági szki, az Irinyi János Környezetvédelmi és Vegyészeti Szakképző Iskola, a Kalmár László Számítástechnikai szki, a Kelenföldi Műszaki szki-szi, a Kolos Richárd Fővárosi Gyakorló Műszaki szki-szi, a Klauzál Gábor Műszeripari szki-szi, a Kossuth Zsuzsa Humán szki és gimnázium, a Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskola és a Kvassay Jenő Műszaki szki-szi sem.

Ugyancsak megszűnne a Petőfi Sándor Közgazdasági szki és gimnázium és a Soós István Borászati szki-szi, amelynek megmaradásáért szintén hiába tüntettek az érdekeltek. Ezeket az intézményeket más középiskolákba olvasztanák be a fővárosi oktatáspolitikusok. John Emese szerint a Soós esetében fenntartóváltozásról is szó van, és talán még az oktatási bizottság ülése előtt pozitív fordulat következik be az intézmény sorsában.

A Dekoratőr Iskolával kapcsolatban - amely szintén szerepel e listán - John Emese, az oktatási bizottság SZDSZ-es alelnöke közölte az Indexszel: ez az intézmény várhatóan úgy olvad össze a Kézműipari szki-szivel, hogy szinte az egész tanári karát viszi, és így folytatja a korábban kidolgozott pedagógiai módszer alkalmazását, és így az iskolai légkör is a régi maradhat, akárcsak az intézmény presztízse.

Iskolák, amelyeknek több esélyük van a túlélésre

Változtak viszont az elképzelések a Batthyány-Strattmann László Szakképző Iskola és Gimnázium, illetve a Bókay János Humán Kéttannyelvű szki-szi-gimnázium esetében. A Bókayban tett látogatás után az oktatási bizottság már nem akarja ennek az intézménynek a megszűnését, és inkább ebbe raknák át a Batthyány-Strattmann iskola diákjait, akiknek állítólag ez a megoldás előnyösebb lenne a korábbi elképzeléseknél.

A két intézmény vezetője felvette egymással a kapcsolatot, és "konstruktív szakmai indítványt tettek", így alakult ki a jelenlegi javaslat, amelyről márciusban dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Az eredeti javaslat szerint a Fényes Elek Közgazdasági szki tanulói az eredeti javaslat szerint Csepelen folytatták volna tanulmányaikat. A területi szempontok alapján viszont a most megszűnő intézmény jogutódja a Budai Középiskola lehet.

Máshogyan szerveznek át néhány intézményt

A Szabómester Szakképző Iskola kapcsán az oktatási bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az intézmény hátrányos helyzetű tanulókkal elért eredményei, illetve a városatyák személyes tapasztalatai miatt "a mintaértékű pedagógiai műhely működésének garanciája az iskola jelen formában történő működése". A mostani javaslat szerint így a Szabómester számára kedvezően azt célozza, hogy az ugyancsak perifériára került gyerekekkel foglalkozó Mérei Ferenc Szakiskola jogutódja is ez az intézmény legyen. A Mérei részben beolvad tehát a Szabómester Szakképzőbe - tudtuk meg John Emesétől.

Az új elképzelések szerint a csak nagyon drágán felújítható épületben működő Szabóky Adolf Műszaki szki-szit az Eötvös Loránd szki-szivel vonnák össze, ez utóbbi ugyanis 55 százalékos feltöltöttséggel működik egy felújított, korszerű épületben.