Hillerre várnak az éhségsztrájkoló tanárok

2007.01.23. 18:09
A tanárok egy része éhségsztrájkol, a diákok egyéni vállalásokat tesznek a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola megmentése érdekében. A demonstrálók politikusokat is meghívtak az iskolába.

Látogatásra várja tetszőleges időpontban az oktatási tárca vezetőjét, államtitkárát és a fővárosi oktatási bizottság tagjait a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola, ahol 150 órás éhségsztrájkba kezdtek pedagógusok és szimpatizánsok az intézmény tervezett megszüntetése miatt.

Ki volt Lengyel Gyula?

Lengyel Gyula (1888-1941) 1911-ben a bp.-i egyen matematikai, politikai és kereskedelmi számtan szakos tanári oklevelet szerzett. A pedagógusok szakszervezetének és a nőmozgalomnak tevékeny harcosa, 1918-ban a szocialista tanítómozgalom részvevője. 1919 márciusában az Osztrák-Magyar Bank Magyarországi Intézetének kormányzója, áprilisától pénzügyi népbiztos. A Tanácsköztársaság egész gazdaságpolitikájának, ezen belül pénzügypolitikájának elvi és gyakorlati kialakítását intézte, valamint a közellátás megszervezését.

A Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe emigrált, ahol részt vett a kommunista párt újjászervezésében. 1922-ben Berlinbe költözött, s itt a szovjet külkereskedelmi képviselet munkatársa, majd a gazdaságpolitikai osztály vezetője lett. 1930-tól Moszkvában élt. Széles körű szakírói és politikai-előadói tevékenységet fejtett ki. 1937 novemberében letartóztatták. A sztálini törvénysértések áldozata lett.

A szakközépiskola 1957-től viseli Lengyel Gyula nevét.

Pécsi Ágnes, az intézmény egyik pedagógusa az MTI-nek kedden cáfolta azokat a sajtóinformációkat, hogy az iskola megmentése érdekében politikusoktól várnának segítséget, illetve, hogy Szili Katalin házelnök közbenjárását kérnék.

Nem politikai, hanem oktatási kérdésről van szó, szögezte le a pedagógus, aki 150 társával jövő hétfő reggelig folytatja akcióját az idén 150 éves intézmény megmentéséért.

Kitért arra is, hogy a szakközépiskola bejáratánál transzparenst függesztettek ki, amelyen vállalásokat tehetnek a diákok, így például azt, hogy 150 óráig nem káromkodnak, vagy nem esznek csokoládét, csipszet, így is tiltakozva iskolájuk tervezett bezárása ellen.

Az iskolában jelenleg 630 diák folytatja középfokú tanulmányait.

A fővárosi oktatási bizottság pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott: húsz iskola és 500 pedagógus jövőjét érinthetik a fővárosi önkormányzat két éve megkezdett szakképzési reformjának idei lépései, köztük a várható intézmény-összevonások.

Germánné Vastag Györgyi (MSZP) elnök akkor elmondta, hogy jelenleg tízezres nagyságrendű üres férőhely van a szakiskolákban, amelyek 65-70 százalékos átlagos "osztály-feltöltöttségűek". A fővárosi önkormányzat középfokú tanintézeteibe jelenleg 67 ezer diák jár, ebből a 95 szakközépiskolában 15 ezren, iskolánként 153-an tanulnak.

A szocialista politikus közölte, hogy az önkormányzat februári közgyűlésére előterjesztik a már zajló szakmai egyeztetések alapján az ősztől javasolt változások folyamatát megalapozó javaslataikat. A szakképzés korszerűsítéséhez, fejlesztéséhez a következő években az átalakítások függvényében 7-9 milliárd forint EU-forrás is bevonható.