Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Veres János

2006.05.31. 10:39

Nyírbátorban született 1957-ben, nős, két fia van, felesége az idei választáson az MSZP Szabolcs megyei listájáról szerzett mandátumot. Veres János agrármérnök, mérnök-szakközgazdász, egyetemi doktor, németül és angolul beszél. Az MSZMP tagja 1979-től, majd az MSZP alapító tagja, 1991 és 1997 között a párt Szabolcs megyei elnökségének tagja. Pénzügyi államtitkár 2003. márciusától 2004. októberéig, majd Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökéből 2005 áprilisában lett pénzügyminiszter. A nyolcvanas évek közepétől mezőgazdasági vállalkozásoknál gazdasági vezető, 1990-től vállalkozások tulajdonosa és ügyvezetője, családi gyümölcsösei jelenleg is vannak, 15 ingatlanban - erdőkben, szántókban, gyümölcsökben és házakban - van legalább résztulajdona.

Legfőbb kihívások

  • Az euróbevezetéshez szükséges kritériumok teljesítése: az államháztartási hiányának 3 százalék alá csökkentése és az államadósság 60 százalék alatt tartása.
  • Az államháztartási hitelesség helyreállítása
  • Versenyképességet ösztönző adóreform
  • Az államreform finanszírozási hátterének megteremtése
  • Az autópálya-fejlesztési program végigvitele úgy, hogy sikerüljön egy, az Eurostat szemét nem szúró, a magyar költségvetési hiányát nem növeli finanszírozási módszert kitalálni (a gazdasági miniszterrel közösen)

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

Az SZDSZ nem ambicionálta korábban sem a pénzügyminiszteri posztot, a szocialistákon belül sincs komoly ellenlábasa, így az sem lenne meglepetés, ha esetleges utódja nem pártkatona lenne, hanem kívülről érkezne, mint 2002-ben László Csaba. Ha tartósan nem sikerül a deficitet a kívánt szinten tartani - márpedig az elmúlt években ez soha nem sikerült -, akkor az euróbevezetés elhalasztásával egyidejűleg - párton belüli népszerűsége ellenére is - távozni kényszerülhet. Az elmúlt ciklusban négy év alatt három pénzügyminiszter fogyott.

Kinek az embere

A szocialista frakció egyik legnépszerűbb politikusa, aki azonban információink szerint nem számít Gyurcsány Ferenc egyértelmű bizalmasának.

Ő mondta

"Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési lehetőségeiből a következő négy évben aszerint differenciáltan fognak minősülni az egyes települések, amilyen választási eredmény 23-án születik" (polgármesteri fórum Mátészalkán, 2006. április 14.)

"Az eván változtatni kell, mert be kell zárni azt a kaput, amely most sokak számára a költségvetés megcsapolására szolgál" (lakossági fórum, 2005. június 13.)

"Nincs semmiféle olyan szándék, hogy a szeptember elsejéig benyújtandó újabb konvergenciaprogramban a bevezetés halasztását fogalmaznánk meg" (a konvergenciaprogram legutóbbi visszadobására reagálva, 2006. január 11.)

"Ha majd ön is annyit fog kapálni azért a vagyonért, amennyit én kapáltam gyerekkoromtól kezdve, akkor majd legyen büszke rá, hogy megőrizte azt, amit nagyapja, édesapja felhalmozott" (országgyűlési vita, 2005. október 17.)  • Vennék
  • Hírek