Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Petrétei miatt Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz

2006.11.15. 12:36
Az igazságügyi és rendészeti miniszteri pozíció és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban viselt tagság összeférhetetlen, jelentette ki sajtótájékoztatóján Balsai István fideszes politikus, akinek erre, állítása szerint, bírói körökből is felhívták a figyelmét.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a fideszes Balsai István, mert álláspontja szerint alkotmányellenes, hogy a rendőrséget is felügyelő igazságügyi és rendészeti miniszter tagja az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak.

Mi az az Országos Igazságszolgáltatási Tanács?
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot 1997-ben hozták létre. Az OIT a bírói függetlenség alkotmányos elvének megtartásával ellátja a bíróságok igazgatásának központi feladatait, és felügyeletet gyakorol az ítélőtábla és a megyei bíróság elnökének igazgatási tevékenysége felett. Irányítja és ellenőrzi a kinevezési hatáskörébe tartozó bírósági elnökök igazgatási tevékenységét, ellátja a bíróságok költségvetésével és gazdálkodásával kapcsolatos központi feladatokat, gyakorolja a munkáltatói, személyzeti feladatokat, ellátja a központi oktatási feladatokat, szervezi és végzi a bírósági statisztikai adatok gyűjtésével és feldolgozásával kapcsolatos központi feladatokat, irányítja a bíróságok informatikai fejlesztését, ellátja a honvédelmi, polgári védelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi központi feladatokat. (Az 1997. évi LXVI. Törvény nyomán.) Az OIT 1997. december 1. napján alakult meg.

Összeférhetetlen tisztségek

Az ellenzéki politikus szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: az igazságügyi és rendészeti miniszter döntő befolyással rendelkezik a rendőrség, mint általános hatáskörű nyomozó hatóság munkája felett, ez azonban kizárja, hogy személyesen, illetve helyettese útján részt vegyen a független igazságszolgáltatás irányító testületében, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) munkájában.

Ennek a két tisztségnek az együttes gyakorlása összeférhetetlen, tette hozzá Balsai István, aki egyben arra kérte Petrétei József minisztert, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig függessze fel tevékenységét az OIT-ben.

Egyértelműen rendőrminiszter

A politikus emlékeztetett arra, hogy a tavaszi országgyűlési választásokat követően a kormány megváltoztatta az igazságügyi miniszter jogállását, és feladatává tette a rendőrség, a határőrség, a rendvédelmi szervek és intézmények felügyeletét, és részben közvetlen irányítását is.

Az így létrejövő minisztérium hivatalos francia és német elnevezését is megváltoztatták, egyértelműen kifejezve, hogy Petrétei József "rendőrminiszter".

Semmisítsék meg a passzust

Balsai István szerint ugyanakkor az alkotmánnyal, valamint a bíróságokra vonatkozó törvény előírásaival és a jogalkotó szándékaival is ellenkezik az a kormányzati törekvés, amely a rendőrség tevékenységét felügyelő és irányító kormánytag részvételét biztosítja a bíróságokat irányító szervezetben.

A fideszes képviselő beadványában a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról rendelkező 1997-es törvénynek az OIT összetételéről és tagjairól szóló azon passzusának megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól, amely az igazságügyi és rendészeti miniszterre és helyettesítésére vonatkozik.

Bírói körökből is szóltak

Balsai István az MTI kérdésére elmondta: bár nyáron is megtehette volna, azért csak most fordult Alkotmánybírósághoz, mert nem sokkal ezelőtt kiderült, hogy Petrétei József az őszi utcai események kapcsán levélben arra kérte Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnökét, hogy a bírák a titkos adatszerzés és információgyűjtés engedélyezéséről lehetőség szerint azonnal hozzanak döntést, ne használják ki a törvényben foglalt 72 órát.

A képviselő megjegyezte: "bírói körökből" is felhívták a figyelmét a témára.

Petrétei József a hatályos jogszabályok alapján végzi a munkáját továbbra is, nyilatkozta az MTI megkeresésére Oravecz Éva, a tárca szóvivője. Hozzátette, az OIT-re vonatkozó törvény kétharmados, annak módosítása a parlament hatásköre. Mint mondta, ha az Alkotmánybíróság másképp dönt, akkor majd annak megfelelően végzi munkáját a miniszter.