Gerzson
-3 °C
2 °C

Szerdától tárgyal a kormány a gazdákkal

2005.02.22. 15:55
Szerdán délután tárgyalóasztalhoz ülnek a gazdák az agrárkormányzattal, ez szinte már biztos, az azonban még nem, hogy hol. Az FVM államtitkára a minisztériumban tárgyalna, a gazdák viszont a Felvonulási téren lévő sátrukban. A találkozóról még egyeztetnek, a gazdák addig is Budapesten maradnak gépeikkel.

Több ezer gazda és jellemzően szélsőjobboldali demonstrációkról, például az emlékezetes hídfoglalásról ismert arcok demonstráltak szerdán déltől három órán át a Kossuth téren, a Parlament előtt. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége által szervezett demonstráción a szónokok bírálták a kormányt, amiért nem fizeti ki az agráriumból élőknek a támogatásokat, illetve nehezményezték, hogy még mindig nem jutottak pénzeikhez a tavalyi búzából.

"Németh Imre mondjon le"


Klikk a képre!

A demonstráción gyakorlatilag minden mezőgazdasági ágazat képviselője beszélt saját területének "válságáról". Két felszólaló beszéde között a "Vesszen a kormány!", illetve a "Németh Imre mondjon le" jelszavakat skandálta a tömeg. A tiltakozók tábláikra többek között azt írták: 'Gyurcsány, Németh, Magda; tolvaj, csaló, hazug banda", illetve Gyurcsány ne mosolyogj örökké, százötven év alatt mi se lettünk törökké".

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége elnöke pedig összefoglalta az előtte felszólalók mondandóját. Az elnök szerint nem igazak azok a sajtóhírek, miszerint egyre kevesebben volnának a tiltakozók, saját adataira hivatkozva azt mondta, kilencszáz munkagép parkol a Felvonulási téren, "de ez csak az előőrs". Jakab kifogásolta, hogy nem kapták meg a gazdák az úgynevezett terület alapú támogatást, illetve, hogy nem vásárolták fel az intervencióra felajánlott gabonát. Követelte, hogy hosszabbítsák meg a felvásárlás befejezéséig a közraktári hiteleket, valamint a keletkezett károkat térítsék meg.

Veszteségeiket a kormánnyal kompenzáltatnák a gazdák


Klikk a képre!

Jakab megtérítendőnek tartotta a gazdák árveszteségét, illetve a kései fizetés miatt a kamatokat. Az elnök végül felolvasta a tizenkét agrárszervezet által aláírt petíciót, amelyet a földművelési minisztérium épületében átadott Pásztohy András politikai államtitkárnak. A dokumentumot azért nem Németh Imre agrárminiszter vette át, mert ő éppen a kormányülésen tartózkodott.

A sajtó nyilvánossága előtt átvett dokumentumban többek között a tárgyalások azonnali megkezdését, a 2004. februárjában kötött demonstrációs megállapodás maradéktalan betartását, illetve a hazánkkal azonos időben csatlakozó országok gyakorlatának megfelelően, a területalapú támogatásokat és a nemzeti kiegészítő támogatások maradéktalan kifizetését követelik. A gazdák eltöröltetnék a mezőgazdaságot érintő uniós pályázatok esetében az áfát. Követelik azt is, hogy "az uniós gyakorlatnak megfelelően az érdekképviseleteket folyamatosan tájékoztassák az ágazatot érintő kifizetésekről", valamint hogy e tájékoztatókat háromhetente tegyék közzé a Magyar Közlönyben. Pásztohy András a petíció átvételét követően azt mondta, szerdán délután háromra várja a demonstráló gazdák képviselőit az FVM épületébe.

A szocialista politikus nem vitatta a gazdák követeléseinek jogosságát, és a kialakult helyzetért a versenyképtelen gazdaságokat nevezte meg, amelyek még a kilencvenes évek elején alakultak ki. Az államtitkár azt is közölte, a terület alapú támogatások jórészét már kifizették, de azt nem tartotta járható útnak, hogy ellenőrzés nélkül folyósítsák a pénzt, mert az könnyen azzal járhatna, hogy a mezőgazdásznak vissza kellene fizetnie az elnyert támogatást.


Klikk a képre!

Jakab István a demonstrálók tárgyalódelegációjának vezetője örömmel üdvözölte a meghívást, viszont ő is meghívta az FVM képviselőit a Felvonulási téren lévő "tárgyalósátorba".

Hol lesz a tárgyalás?

Jakab azt sem tartotta kizártnak, hogy ha az időjárás nem teszi lehetővé a sátras tárgyalást, akkor Budapest közelében folytatják az egyeztetéseket. Pásztohy meglepődött, hogy a gazdák nem akarnak a minisztériumban tárgyalni és abban maradt Jakabbal, telefonon egyeztetik a részleteket. Pásztohy András az Index kérdésére, miszerint Némneth Imre része lesz-e a tárgyaló-delegációnak, azt mondta, ez majd szerdán kiderül. A petíció átadását követően a Kossuth téren demonstráló gazdák és szimpatizánsaik buszokkal átvonultak a Felvonulási térre, ahol hétfő este óta parkolnak a demonstrálók munkagépei, jellemzően traktorok.