Ferenc
11 °C
30 °C

Pokorni: Az MDF fél, a kérdések rossz irányba dőlnek el

2005.08.04. 09:19
Pokorni Zoltán szerint fontos kérdések rossz irányba dőlnek el annak következtében, hogy az MDF fél a Fidesszel való együttműködéstől. A Fidesz alelnöke mindezt annak kapcsán mondta el csütörtökön a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában, hogy miután éppen Pokorni Zoltán július 27-én ugyanebben a műsorban kezet nyújtott az MDF-nek, Dávid Ibolya MDF-elnök pedig kedden egy rádióinterjúban kijelentette: "az MDF nem tud elfogadni egy olyan kezet, amely egy olvasztótégelybe viszi bele a pártot".

Pokorni Zoltán csütörtökön közölte: a Fidesz álláspontja évek óta változatlan, "mi azt gondoljuk, hogy a polgári politikai erőknek, az MDF-nek, a Fidesznek együtt kell működni. Azt gondolom, hogy ellenzékben sem kellene máshogyan viselkedni, tőlünk azt várják véleményem szerint a választóink, híveink, hogy ne csipkedjük, szurkáljuk, piszkáljuk egymást, hanem találjuk meg inkább azokat a kérdéseket, amiben egyetértünk".

A Fidesz minden alkalommal az együttműködési készségét hangsúlyozza - tette hozzá. Mint mondta, "én megértem, hogy az MDF még jelen pillanatban egy jóval kisebb politikai erő, mindig fél az együttműködéstől, mert úgy gondolja, hogy ez az ő önállóságának, szuverenitásának, autonómiájának a gyengüléséhez vezet. Én ezt tiszteletben is tartom. Az nincs rendben, hogyha közben mindig visszadöfünk, visszaszúrunk, és közben olvasztótégelyről, meg miegyébről beszélünk. (...) A baj az, hogy közben fontos kérdések rossz irányba dőlnek el" - mondta.

Példaként említette, hogy az ORTT-ben a kereskedelmi televíziók koncesszióját a törvény szabta határidő előtt törvénytelenül hosszabbították meg a jelenlegi kormánypártok az MDF-fel közösen. Ugyancsak felidézte, hogy a Magyar Rádióban a törvényességért felelős vezető kinevezésében "egy utat akar járni az MSZP és az SZDSZ, és hozzájuk csatlakozik az MDF, nem pedig a társadalmi kurátorokkal és a Fidesz képviselőivel ért egyet".

Mint mondta, hasonló történt a köztársaságielnök-választás során is. "Belátom hogy nem könnyű szembenéznie az elnökasszonynak azzal, hogy továbbra sem tudható, hogy abból a hat kószáló ellenzéki szavazatból hol van a maradék négy-öt (...). Ez kétségtelen, hogy kellemetlen szituáció az elnökasszony számára, de ezért nem ránk kéne haragudnia" - jelentette ki Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök.